Alara Urunga, bakteriler üzerine çalışmaları ve müziğe olan yeteneğiyle Oxford’a kabul edildi. 4 yıl biyokimya eğitimi alacak olan Alara, 64 bin sterlinlik Reach Oxford Scholarship bursuna da hak kazandı. Lisedeyken kuantum bilgisayarları ve kodlama üzerine çalışmalar yapan 18 yaşındaki Sıla Nur Yorulmaz ise Harvard Üniversitesi’ne kabul edildi. Sıla Nur, yıllık 91 bin 500 dolar eğitim desteği alacak.
#Alara Urunga11 yaşında Ankara Konservatuvarı’na giriyor. Türk Çağdaş müziğinin öncülerinden Ahmet Adnan Saygun ve kendisine ‘çetebaşı’ diye takılan Ulvi Cemal Erkin’in öğrencisi oluyor. İlk bestesini 14 yaşında aşık olduğu bir balerin için yazıyor. 25 yıl Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nı yöneten, dünyaca ünlü orkestra şefimiz Gürer Aykal’la albümleri karıştırdık. Bugünlerde kurucusu olduğu Borusan Filarmoni Orkestrası’nın kendisi için düzenlediği 80. yaş konserine hazırlanıyor…
#Gürer Aykalİlk bestelerini henüz bebekken, karyolasının yanına yerleştirilen piyanoda, oyuncaklarından esinlenerek yapıyor. İki yaşında notaları, dört yaşında okuma-yazmayı öğreniyor. Beş yaşında ilk konserini veriyor. Bugün 500’den fazla bestesi, 15 albümü, dört kitabı var. Sahnede kendini evinde hissettiği için konserlere çıplak ayak çıkıyor. Besteci ve piyanist Anjelika Akbar ile Sovyetler Birliği’nde başlayıp 32 yıldır Türkiye’de devam eden, tıpkı melodileri gibi bir Doğu-Batı kucaklaşması olan hayat hikayesini konuştuk, bünyeye iyi gelecek müzik tavsiyelerini öğrendik.
#Anjelika AkbarSamsun’da yaşayan Gülten ve Adem Bayrak çiftinin tek çocuğu olan Kerem bundan 22 yıl önce her bebekten farklı iki önemli özelliğe sahip olarak dünyaya geldi. Bu iki özellik hem ailesi hem çevresi hem de kendisi tarafından ilerleyen yaşlarında fark edilecekti. Yaşamının ilk iki üç yılında her bebek gibi normal bir gelişim gösterdi. Ancak sonraki yılarda kısaca otizm olarak bilinen otizm spektrum bozukluğuna sahip bir çocuk olduğu anlaşıldı. Aslında pek çok otistik gibi bu tanı Kerem’i de yaşam yolunda atacağı güzel adımlardan alıkoymayacaktı. Ayrıca onun sahip olduğu ikinci büyük özelliğinin fark edilmesi de fazla uzun sürmedi. Kerem’in sıra dışı ikinci özelliği mutlak kulağa sahip olmasıydı. Bilim insanları mutlak kulağın 10 bin insandan birinde bulunduğunu söylüyor. İşte bu özellik Kerem’e yaşamında yeni kapılar açacaktı.
#EKPPSEğitim hayatında karşılaştığı engellere rağmen önce üniversiteyi bitiren ardından yüksek lisansa başlayan otizmli piyanist Buğra Çankır, İSTE Mustafa Yazıcı Devlet Konservatuvarında piyano eşlik öğretmenliği yapıyor. Kaliforniya Üniversitesi San Francisco Genetik Araştırma Merkezi tarafından yapılan testle ‘Perfect Pitch’ olarak adlandırılan ve ‘doğadaki tüm sesleri herhangi bir referansa ihtiyaç duymadan nota olarak tanımlayabilme’ şeklinde açıklanan yeteneğe sahip olduğu tescillenen Çankır, azmiyle öğrencilerine ilham kaynağı oluyor.
#OtizmÖzellikle sonbahar sonu ve kış aylarında üst ve alt solunum enfeksiyonlarına sık rastlanır. Bunlar arasında en sık görülenler üst solunum yolu enfeksiyonları olup kendini hapşırma, öksürük, burun akıntısı, halsizlik ve bazen ateşle gösterir. Üst solunum yolu enfeksiyonlarının çoğu zararsız olup çoğunlukla tedavi vermeden kendiliğinden geçer. Alt solunum yolu enfeksiyonları ise (bronşit ve zatürre) ve özellikle de akciğerlerde oluşan zatürre özellikle hamilelik döneminde ciddi seyredebilir.
#Hamilelikte Viral Enfeksiyonİlkokul bile okuyamaz denilen üstün yetenekli otizmli piyanist Buğra Çankır, AKÜ Konservatuvarı’nda yüksek lisans eğitimine başladı. Ulusal ve uluslararası etkinliklerde piyano resitalleri sunan Çankır, üniversitenin akademik kurulu için çaldığı Rahmaninov'un ‘Elegie’ eseriyle alkış topladı.
#KonservatuvarYetenek sınavını geçmesine rağmen ‘müzik öğretmenliği’ bölümüne kaydı yapılmadığı gerekçesiyle açtığı davayı kazanarak ikinci dönem üniversite eğitimine başlayan otizmli müzik dehası Raci Demir, ilk eğitim dönemini tamamladı. Ayrıca, ailesinden ayrılıp kendisine yeni bir hayat kurarak otizmlilerin yalnız yaşayamayacağı ön yargısını yıkmaya çalışıyor.
#Raci DemirTürkiye’nin de imzaladığı Dünya Çocuk Hakları Sözleşmesi, her çocuğun eğitim, sağlık gibi haklarını yasayla güvence altına alıyor. Yine Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) yönetmeliğine göre engelli öğrencilerin kaynaştırma eğitimine katılarak yaşıtlarıyla aynı okullarda eğitim alma hakkı bulunuyor. Maalesef sıkça dile getirilen bu haklar lafta ve kâğıt üzerinde kalıyor. Dilara, Rüzgar, Özge, Raci’nin yaşadıkları da bunun en çarpıcı örneklerinden. Onların hikâyelerini dinledikçe en temel hakları olan eğitim için bile ne kadar olağanüstü bir çaba sarf etmeleri gerektiği daha net anlaşılıyor.
#EngelliTürkiye’de ‘orkestra şefi’ denildiğinde akla ilk gelen isimlerden mesleğin duayeni Gürer Aykal, 75’inci yaşını, ünlü müzik yazarı Evin İlyasoğlu’nun hazırladığı ‘Şefle Yüz Yüze’ adlı kitapla kutluyor. CD’lerle de desteklenen kitabın en takdir edilmesi gereken yanı, orkestra şefliğinin üzerindeki sır perdesini kaldırmaya teşebbüs etmesi ve bu gayretinde başarılı olması.
#Kitap Sanat'Mutlak Kulak’ köşesindeki birçok yazıda indie müzik türüne ait birçok grup yazdım, sizlere tanıtmaya çalıştım. Bu müzik akımının ayakta durması diğer sanatçılara ve gruplara göre nispeten daha zor olsa da, aslında bir anlamda da müzik severlerin sıkı sıkıya takip ettiği bir tarz. Belki de sırf bu arada kurulan bağ yüzünden benim de kalbim çoğunlukla indie müzik için atıyor.
Kitaro ile İstanbul konseri öncesi ‘Mutlak Kulak’ için röportaj yaptığımda, sahnedeki performansının bu kadar etkileyici olacağını tahmin etmemiştim. Konser akşamı Haliç Kongre Merkezi’ne girdikten sonra, gelen kalabalığı görünce Kitaro’nun hayranlarının hatırı sayılır bir kitle olduğunu anladım.