Mehmet Akif Ersoy Çok Programlı Anadolu Lisesi’nin yiyecek içecek hizmetleri alanı öğrencileri okulda çikolata üretmekle kalmadı bir de ürettikleri çikolataları bir marka altında satışa sunma aşamasına geldiler. Öğrenciler tarafından okulda üretilen, beyazdan bittere, karamelliden fıstıklıya çeşit çeşit çikolata yakında ‘Asım’ markasıyla piyasada olacak. Çikolata fabrikası gibi çalışan okulun, mutfağından servis alanına kadar tüm bölümleri şık bir restorana benziyor.
#Mehmet Akif Ersoy Çok Programlı Anadolu LisesiSonbahar geldi geliyor derken mevsimi bugün itibarıyla bitiriyoruz. Yarın hepimiz için yeni bir mevsim ve yılın son ayı başlıyor. Daha çok evlerimizde olacak, vaktimizin büyük bir bölümünü yaşadığımız kentlerde geçireceğiz. İncili Gastronomi Rehberi’nin altıncı versiyonu için neredeyse yılın altı ayını farklı kentlere seyahat ederek geçirdiğim için bu benim için huzur ve sakinlik demek. Umarım hepimiz için kimi zaman sosyalleştiğimiz, kimi zaman yeni yerler keşfettiğimiz, kimi zaman da evlerimizin tadını çıkardığımız sakin ve keyifli bir kış olur.Bugün sizlere İstanbul’dan iki yeni açılmış, bir de artık genç bir İstanbul klasiği olduğunu düşündüğüm ve farklı mutfaklar sunan üç restoranımızdan söz etmek istiyorum...
#Müge AkgünMadem sonbahar geldi, son bir deniz tatili için yola çıkmanın tam vakti. Yıllar önce sadece Güney Ege ile sınırlı bir mevsimsel dönüşümken artık tüm Ege ve Akdeniz’de ‘sarı yaz’ yaşanıyor. Şimdilik küresel ısınmanın tek iyi tarafı bu olsa gerek. Bu fırsatı kullanıp yüksek sezonu bitiren deniz kenarı otellerinde hem daha uygun fiyatlı hem de sessiz ve sakin tatil yapmanın tam sırası. Yaz boyunca en güzel sahillerimizi gezdim ve deneyimlediğim otellerden sizin için güzel bir liste hazırladım. Kimi butik, kimi tatil köyü ama ortak noktaları beni etkilemiş olmaları.
#TatilNottingham Trent Üniversitesi, Soğuk Savaş döneminde inşa edilen "Nottingham Savaş Odaları" olarak adlandırılan gizli sığınağın 3 boyutlu taramalarını gerçekleştirerek yapıyı gün yüzüne çıkardı. Nükleer saldırı korkuları nedeniyle 400 hükümet yetkilisinin güvenliği için tasarlanan sığınak, yatakhaneler, mutfaklar ve iletişim odaları ile donatıldığı görüldü.
#İngiltereSağlıklı beslenme rüzgârını arkasına alan işletmeler hız kesmeden büyüyor. Yapılan araştırmalara göre en fazla büyüme ‘salata’da görülüyor. Bu kategorideki restoran sayısı 2024’ün sekiz ayında yüzde 170 büyürken siparişler yüzde 73 arttı. ‘Vejetaryen ve vegan mutfak’ kategorisinde ise işletme sayısının yüzde 41, siparişlerin yüzde 27 artması dikkat çekti.
#Yemek Siparişiİstanbul Turizm Fuarı, 9-10 Ekim 2024 tarihlerinde düzenlenecek. 35 ülkeden 200 yabancı satın alıcının fuara katılacağını belirten Dream Project CEO’su Volkan Ataman, “Fuarda yeni sezon anlaşmaları için 100 milyon Euro’luk kontrata imza atılacak” dedi. 15 binin üzerinde ziyaretçinin fuara katılacağını belirten Ataman, “Sadece fuara gelecek ziyaretçilerin uçak, konaklama, yeme-içme ve alışveriş harcamalarının 50 milyon TL’yi aşması öngörülüyor” diye konuştu.
#İstanbul2022’de coğrafi işaret tescili alan Kızıltepe kırmızı mercimeği, Fırat ve Dicle nehirlerinin verimi, Mezopotamya toprağının yapısı ve aldığı güneşin açısıyla ayrı bir lezzete ve renge sahip. Kısa sürede pişmesi, aroması ve piştiğinde oluşan sapsarı rengi onu diğer mercimeklerden ayırıyor.
#MetroBu sene 30’uncu yılını kutlayan Sunset’i 27 yaşında kuran Barış Tansever ile Türkiye’nin geçirdiği gastronomik değişimi ve sektörü konuştuk. İşte 1994’ten bu yana İstanbul’un gastronomi hafızasını taşıyan restoranın kurucusu ile sohbetimizden anekdotlar...
#Barış TanseverKadim bir Çin öğretisi olan Feng Shui, ev dekorasyon stilleri arasında hâlâ büyük bir ilgi görüyor. Yaşam alanımızdaki eşyaların doğa ile denge kuracak şekilde yerleştirilmesi temeline dayanan bu öğretinin negatif enerjiyi arındırdığı ve insanların duygu durumlarını olumlu yönde etkilediği düşünüyor.
#Süheyla BUYRUKÇUPek çok kişi artık eskisi kadar dışarıda yemek yemiyor. Sebep elbette restoranlardaki fiyatlar. Değil mükellef sofralar kurdurmanın, basit bir tabak çorbanın, makarnanın, salatanın fiyatı bile aldı başını gitti. Müşteriler şikâyetçi, restoranlar savunmada… Mekân sahipleri malzeme, işletme, personel ve sabit giderleri sebep gösteriyor. Peki, tüm bunlar her gün biraz daha artan fiyatları açıklamaya yetiyor mu? Gastronomi alanından isimlere sorduk.
#YemekBir çoğumuz evde vaktimizin büyük bir bölümünü mutfakta geçiriyoruz. En çok burası kirleniyor haliyle en çok da mutfakta temizlik yapılıyor. Peki temizlemeyi unuttuğunuz ya da görmezden geldiğiniz bazı yer ve nesnelerde zararlı mikropların gizlendiğini biliyor musunuz? New York Post, mutfakta en çok mikrop barındıran beş yere dikkat çekerek uyarılarda bulundu. Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Kıvanç Şerefhanoğlu, bu uyarıları ve alınacak önlemleri hurriyet.com.tr'ye anlattı.
#SağlıkSağlıklı yaşamın yolu mevsimin sebze-meyvelerini bolca dahil ettiğimiz dengeli tabaklardan geçiyor. Beslenme uzmanı yazarımız Berrin Yiğit; brokoli, karnabahar, pırasa, lahana, kereviz ve ıspanağın karaciğeri desteklediğini, pancarınsa yüksek antioksidan değere sahip olduğunu söylüyor.
#SebzeKış mevsiminde bitkilerin hayatta kalmasının yolu bakım rutinlerini mevsimlik yetiştirme koşullarına uygun şekilde ayarlamaktan geçiyor. Aşırı sulamadan kaçınmak, onları radyatör gibi ısı kaynaklarından uzak tutmak alabileceğimiz önlemlerden sadece birkaçı...
#Ceren Naz BüyükEn değerli kaynaklarımızdan enerji ve suyu en çok kullanıldığımız alanlardan biri de mutfaklar. Mutfakta bulaşık yıkarken yapılan seçimler hem aile bütçesi hem de çevresel sürdürülebilik için büyük önem taşıyor. Bulaşıkları yıkarken tüketicilerin üstünde durduğu en önemli nokta, diledikleri temizliği elde etmek. Tasarruf da bir o kadar önemli. Peki acaba temizlikten ödün vermeden, daha az enerji kullanarak tasarruf yapmak mümkün mü? Bu konuda tüm merak ettiklerimizi P&G Türkiye, Kafkasya ve Orta Asya Pazarlamadan Sorumlu Başkan Yardımcısı Dr. Onur Yaprak ile konuştuk.
#Sponsorlu İçerikEn değerli kaynaklarımızdan enerji ve suyu en çok kullanıldığımız alanlardan biri de mutfaklar. Mutfakta bulaşık yıkarken yapılan seçimler hem aile bütçesi hem de çevresel sürdürülebilik için büyük önem taşıyor. Bulaşıkları yıkarken tüketicilerin üstünde durduğu en önemli nokta, diledikleri temizliği elde etmek. Tasarruf da bir o kadar önemli. Peki acaba temizlikten ödün vermeden, daha az enerji kullanarak tasarruf yapmak mümkün mü? Bu konuda tüm merak ettiklerimizi P&G Türkiye, Kafkasya ve Orta Asya Pazarlamadan Sorumlu Başkan Yardımcısı Dr. Onur Yaprak ile konuştuk.
#P&G TürkiyeŞefleri çok sert kişilikler olarak düşünürdüm. Neden mi? Gastronominin renkli ve büyülü atmosferinin koşuşturma ortamında, hız ve en önemlisi onlara yapıştırılan mükemmeliyetçilik algısıyla oluşan stresten dolayı! Maksut Şef (Aşkar) ile tanışınca yanıldığımı anladım.
#Gözde Yener BirmanŞefleri çok sert kişilikler olarak düşünürdüm. Neden mi? Gastronominin renkli ve büyülü atmosferinin koşuşturma ortamında, hız ve en önemlisi onlara yapıştırılan mükemmeliyetçilik algısıyla oluşan stresten dolayı! Maksut Şef (Aşkar) ile tanışınca yanıldığımı anladım.
#1Cumhuriyetimizin 100’üncü yılında, kurucusu olduğu BigChefs’in 100’üncü şubesini açarak ve otobiyografisini yazdığı ‘Ateşle Oynayanlar’ kitabını çıkararak attığı her adımda ve aldığı her kararda adanmışlığı, başkalarına faydayı ve ‘ilk’leri gözeten iş insanı Gamze Cizreli ile dolu dolu bir sohbet gerçekleştirdim. Kendisini tanımaktan çok mutlu oldum. Konuşurken o coşkuya şahit olmak bile insana bambaşka bir ivme katıyor. Kendinden çoğalanların muazzam ışığı var kendisinde... Yüzde Yüz İlham Veren Sohbetler’de yılmayan, düşüşlerde bile büyüyerek çıkan Gamze Cizreli’nin ders niteliğinde geçen röportajımızdan keyif almanız dileğiyle...
#YüzdeyüzCumhuriyetimizin 100’üncü yılında, kurucusu olduğu BigChefs’in 100’üncü şubesini açarak ve otobiyografisini yazdığı ‘Ateşle Oynayanlar’ kitabını çıkararak attığı her adımda ve aldığı her kararda adanmışlığı, başkalarına faydayı ve ‘ilk’leri gözeten iş insanı Gamze Cizreli ile dolu dolu bir sohbet gerçekleştirdim. Kendisini tanımaktan çok mutlu oldum. Konuşurken o coşkuya şahit olmak bile insana bambaşka bir ivme katıyor. Kendinden çoğalanların muazzam ışığı var kendisinde... Yüzde Yüz İlham Veren Sohbetler’de yılmayan, düşüşlerde bile büyüyerek çıkan Gamze Cizreli’nin ders niteliğinde geçen röportajımızdan keyif almanız dileğiyle...
#1