Mutasyon haberleri sayfasında Mutasyon hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 1846 Mutasyon haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
ABD'nin Lousiana eyaletinde, H5N1 kuş gribi virüsü kaynaklı ilk ölümün gerçekleştiği bildirildi. Hayatını kaybeden kişinin, 65 yaş üzeri olduğu ve başka rahatsızlıklarının bulunduğu belirtildi. 2003 yılından günümüze kadar 464 kişinin ölümüne yol açan virüsün, mutasyona uğradı bildirildi.
#ABDSağlık Bakanı Fahrettin Koca, koronavirüsün yeni varyantının şu ana kadar Türkiye'de görülmediğini açıkladı. Koca, "Hala Kovid görülüyor mu, evet görülüyor. Bu dönemde giderek mutasyonlarda etkinliği daha da azalan bir varyant dönemi görüyoruz." dedi.
#Fahrettin KocaBundan üç yıl önce bir anda dünyanın odak noktası haline gelen koronavirüs, şimdilerde normalleşmiş olsa da halen hayatımızın bir parçası. Bu virüsle ilgili bilimsel çalışmalar da halen devam ediyor. Öyle ki bilim insanları şimdiye kadar görülen en uzun süre koronavirüs enfeksiyonunu taşıyan hastayı aramak için kolları sıvamış durumda. Peki neden? İşte ayrıntılar...
#SağlıkÇin’de yeniden yükselişe geçen Kovid-19 vakaları, ülkeyi yeniden etkisi altına almış durumda. Çin Ulusal Sağlık Komitesi vaka ve ölüm sayılarını açıklamayı durdururken, günlük vaka sayılarının 37 milyona kadar çıktığı iddia edildi. Kovid-19 virüsünün yeniden canlandığı Çin’de yeni semptom belirtilerinin de ortaya çıkması virüs mutasyona mı uğruyor? Sorusunu gündeme taşıdı.
#ÇinDünya genelinde hızla yayılan maymun çiçeği hastalığında, insandan hayvana geçen ilk doğrulanmış vaka Paris'te kaydedildi. Virüsün ilk kez bir evcil hayvanda görülmesi mutasyon endişelerine neden oldu. Bilim insanları kemirgen ve vahşi hayvanlardan sonra evcil hayvanların da artık risk altında olduğunu belirterek, hayvan sahiplerini dikkatli olmaya çağırdı.
#Maymun ÇiçeğiTürkiye’de yaşayan Suriyeli Fityan ailesinin yeni doğan bebekleri Abdurrahman, henüz 4 aylıkken yaşadığı ishal sorunu nedeniyle 2 yıl önce doktora götürüldü. Zayıflıktan ölüm eşiğine gelen Abdurrahman’ın iyileşmeyen ishal sorununu araştırmak için yapılan testlerde ise dünyada adı konulmamış bir genetik mutasyon sonucu hastalığın oluştuğu tespit edildi. Araştırma sonucu ise dünyanın sayılı tıp dergilerinden ‘Nature dergisinde’ yayınlanarak tıp literatürüne girdi.
#MutasyonTürkiye’de yaşayan Suriyeli Fityan ailesinin yeni doğan bebekleri Abdurrahman, henüz 4 aylıkken yaşadığı ishal sorunu nedeniyle 2 yıl önce doktora götürüldü. Zayıflıktan ölüm eşiğine gelen Abdurrahman’ın iyileşmeyen ishal sorununu araştırmak için yapılan testlerde ise dünyada adı konulmamış bir genetik mutasyon sonucu hastalığın oluştuğu tespit edildi. Araştırma sonucu ise dünyanın sayılı tıp dergilerinden ‘Nature dergisinde’ yayınlanarak tıp literatürüne girdi.
#MutasyonABD'de sayıları yaklaşık 30 milyon olan vahşi geyiklerde koronavirüs tespit edildi. Bilim insanları koronavirüsün geyiklerde mutasyona uğrayarak yeni bir varyant oluşturmasından ya da vahşi hayvanların dolaşımda olmayan eski varyantları yeniden insanlara bulaştırmasından endişe duyuyor.
#Koronavirüsİngiltere'de yapılan bir araştırmada, Covid-19'un Omikron mutasyonuyla enfekte olan kişilerin hastanede tedavi görme riskinin virüsün diğer mutasyonuyla enfekte olmuş kişilere oranla yüzde 70'e kadar daha az olduğu belirtildi.
#OmikronGüney Afrikalı bilim insanları, koronavirüste yeni varyantlara HIV gibi nedenlerle bağışıklık sistemleri zayıflamış insanlardaki mutasyonların neden olabileceğini düşünüyor. Araştırmada şimdiye kadar net bir kanıt yok ama uzmanlar, bağışıklık sistemi baskı altındaki hastalarla yeni Kovid varyantları arasında ilişki bulunmasının çok mantıklı bir tez olduğunu düşünüyor...
#KoronavirüsDünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, "77 ülke şu anda Omicron vakaları bildirdi ve gerçek şu ki Omicron henüz tespit edilmemiş olsa bile muhtemelen çoğu ülkede bulunuyor. Omicron, daha önce hiçbir mutasyonda görmediğimiz bir oranda yayılıyor" dedi.
#Dünya Sağlık ÖrgütüDünyayı iki yıldır pandemi gölgesinde bırakan COVID-19, şimdi de Omikron isimli mutasyonuyla gündemde. Omikron hem dünyayı alarma geçirdi hem de salgının bitmesi yönünde umut verdi. Alman bilim insanları, Omikron’un COVID-19’u yok edecek mutasyon olabileceğini söyledi. Sonunda koronavirüs sıradan bir enfeksiyona mı dönüşüyor? Hürriyet, Bilim Kurulu üyelerine sordu...
#OmikronDünya genelinde baskın varyant olan ve milyonlarca insanın ölümüne neden olan Delta varyantı ile mücadelemiz bitmeden yeni bir kabus başladı B.1.1.529 olarak bilinen, yeni adı ile "Omicron" varyantı sadece bir gün içinde hayatımızın odak noktasına oturdu. Yeni varyant bir ülkede daha görülürken, korkutan detaylar da tek tek ortaya çıkmaya başladı...
#OmicronSon dakika haberi... Dünya corona virüsüyle mücadelede aşı sayesinde önemli bir eşiği atlasa da küresel ölçekte pandeminin etkisi maalesef şiddetini sürdürüyor. İngiliz bilim insanları şimdiye kadar en fazla mutasyona uğrayan yeni bir varyantın ortaya çıktığını açıkladı. 'Nu' adı verilen varyantın dünyadaki en yaygın varyant olan 'Delta' dahil tüm varyantlardan daha tehlikeli olabileceği düşünülüyor.
#Koronavirüsİzmir Tabip Odası Başkanı Lütfi Çamlı, koronavirüs vakalarında İzmir ile Türkiye'deki farklı illerde henüz kesinliği tam sağlanamasa da tanımlanamayan yeni bir mutasyon görülmeye başladığını söyledi. Çamlı, İzmir'de tanımlanamayan grubun başlangıçta yüzde 20'lerde iken son günlerde yüzde 40'lara kadar yükseldiğini kaydetti.
#KoronavirüsHindistan merkezli Delta varyantı dünyayı paniğe sevk ederken, korkutucu bir mutasyon haberi de Peru'dan gelmişti. 31 ülkede tespit edilen Lambda varyantı alarm zillerinin bir kez daha çalmasına yol açarken, bilim insanlarından sevindirici bir haber geldi.
#Delta VaryantıAilemizde kanser, diyabet veya alzheimer gibi bir hastalık olması bizim de bunlara yakalanacağımız anlamına mı geliyor? Bu sorunun cevabı evet de olabilir, hayır da. Doç. Dr. Gülsen Meral ‘Genlerle Dans’ isimli kitabında DNA’nın kader olmadığını, yaşam tarzımızın ve çevresel faktörlerin hastalıkların oluşmasında büyük etkisi olduğunu anlatıyor.
#Doç. Dr. Gülsen MeralYapılan yeni bir bilimsel araştırma, kan grubu ile kanser riski arasındaki bağlantıya dair çok çarpıcı sonuçlar ortaya koydu. Bilim insanlarını 50 bin İranlı üzerinde yaptığı bir araştırma, kan grubu ile kanser riski arasındaki bağlantıyı ortaya çıkardı. Bu kan grubuna sahip olan kişilerin mide kanserine yakalanma riski diğer kan grubuna sahip kişilere oranla yüzde 55 daha yüksek olduğu belirlendi. Peki, kan grubu kanser riskini nasıl etkiliyor? Kan grubu faktörü kanserin teşhisinde ya da tedavisinde dikkate alınmalı? Çarpıcı araştırmanın detaylarını Tıbbi Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Abdullah Sakin ile konuştuk.
#KanserBazı insanlar için kilo verme çabası, sürekli bir mücadele gerektiriyor. Ancak bilim insanları, yeni keşfedilen bir ‘şişmanlık geninin’ bu duruma sebep olabileceğini ortaya koydu.
#SağlıkGünümüzde kanser, can kayıplarına yol açan kronik hastalıklar arasında ilk sıralarda yer alıyor. Kansere yatkınlık söz konusu olduğunda kişinin genetik yapısı da önemli elbette ancak yakın tarihli araştırmalar neredeyse her iki kanserden birini önlemenin elimizde olduğunu ortaya koydu. Bu bağlamda özellikle beslenme çok kritik. Peki hangi gıdaların kanser eğilimini artırdığını, hangilerinin kanser savaşçısı olduğunu belirleyen şey ne?
#SağlıkVücudunun yaşlanmaması anlamına gelen oldukça nadir bir rahatsızlığa sahip olan bir genç, hastalığın neden olduğu çoklu organ hasarı sonucu hayatını kaybetti. İtalya'dan 18 yaşındaki Elena, dünyada NUBPL mitokondriyal hastalığı adı verilen genetik hastalığa yakalandığı bilinen sadece 18 kişiden biriydi. 2016 yılında 10 yaşındayken teşhis konan kadın, İtalya'daki bilinen tek vaka oldu.
#NUBPL Mitokondriyal HastalığıLos Angeles'taki orman yangınları, yol açtığı can kayıplarıyla ve maddi yıkımla günlerdir gündemden düşmüyor. Ancak yangınların etkisi sadece alevlerin yuttuğu alanla sınırlı değil. Bilim insanları yangının tüm dünyayı ilgilendirebilecek yeni bir felâketi tetiklemesinden endişe ediyor. Tehlikenin yeni adı ise MANTARLAR!
#Los Angeles YangınıABD'nin Lousiana eyaletinde, H5N1 kuş gribi virüsü kaynaklı ilk ölümün gerçekleştiği bildirildi. Hayatını kaybeden kişinin, 65 yaş üzeri olduğu ve başka rahatsızlıklarının bulunduğu belirtildi. 2003 yılından günümüze kadar 464 kişinin ölümüne yol açan virüsün, mutasyona uğradı bildirildi.
#ABDAvustralya'da yaşayan ve 59 yaşındayken nadir görülen bir demans teşhisi konan Suzan Adler'ın kızı Daily Mail’e annesine teşhis konmadan önce davranışlarında gözlemlediği değişimi ve tüm bu süreçte yaşadıklarını anlattı. Takıntı derecesinde düzenli olan annesi mutfak eşyalarını yanlış yerlere koyuyordu. Aşırı hassas ve alıngan olmaya başladı, araba kullanırken zorlanıyor, ev içinde mesafeleri ayarlayamadığı için eşyaşara çarpıyor ve kırıyordu. Sonunda doktorlar kadına 'Posterior kortikal atrofi' teşhisi koydu
#DemansKanser en korkutucu hastalıkların başında geliyor ama bir taraftan da tedavisinde her geçen gün yeni adımlar atılıyor. Tıp dünyası kasım ayında akciğer ve pankreas kanserleriyle ilgili farkındalık yaratmayı amaçlıyor. Her şeyi bilmek çok önemli çünkü o zaman erken teşhis şansına sahip olabiliyoruz. Ayrıca bu iki kanser türüyle mücadelede yeni gelişmeler var.
#Hazan Aköz IşıkDeri, göz ve saçta ‘melanin’ pigmentinin eksikliğinden dolayı sarı saçlı, beyaz tenli, renkli ancak ileri derecede bozuk gözleriyle toplumda dikkat çeken albinizmli kişilerden biri Ayşenur Sena Tarakçı. ‘Pigmentsiz İnsan’ ismiyle sosyal medyada ürettiği içeriklerle ayrımcılığa karşı mücadele eden Tarakçı aynı zamanda bir ‘fark yaratan’.
#AlbinizmPandemi bitti fakat Covid-19 hayatımızda olmaya devam ediyor ve bundan sonra da hep olacak. Uzmanlar, ağustos ayında ilginç bir şekilde Covid vakalarının çok yüksek seyrettiğini söylüyor. Peki Türkiye’de durum ne? Hastanelerde halen test yapılıyor mu? Covid şu anda nasıl tedavi ediliyor?
#CovidHer yıl 9. ayın 22. günü dünyada kronik miyeloid lösemi veya KML günü olarak anılıyor. Bu tarihin seçilme nedeni ise KML’nin 9. ve 22. kromozomlarda oluşan bir bozukluk sonucu gelişmesi. KML, kemik iliğinin kan oluşturan hücrelerinde gelişen, olgunlaşmamış hücrelerin biriktiği ve sonunda kanı istila ettiği bir kanser türü olarak tanımlanıyor.
#Sponsorlu İçerikSakarya Sağlık Müdürlüğü, kentte tedavi altına alınan Senegallinin M çiçeği hastası olmadığını bildirdi. Açıklamada, habere konu hastanın öyküsünde iki yıldır devam eden ve halk arasında "kelebek hastalığı" olarak da bilinen Sistemik Lupus Eritematozus (SLE) hastası olduğu belirtildi. M Çiçeği hastalığı nedeniyle herkesin Covid 19 da olduğu gibi bir pandemi korkusu yaşadığını belirten Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, “Covid 19’da olduğu gibi bir kaotik pandemi beklentisi içerisinde değilim. Ancak salgının görüldüğü ülkelerden Türkiye’ye geliş gidişlerde hastalık varsa bunların ayıklanması, farkedilmesi izolazyonu önemli” dedi.
#M ÇiçeğiDünyada ilk kez nedeni bilinmeyen ölümcül bir hastalığın tanısını koyup kesin tedavisini geliştirdi, Avrupa İmmünoloji Dernekleri Federasyonu’nun en prestijli ödüllerinden ‘Doğu’nun Yıldızı’ ödülüne layık görüldü. Bu hastalık nedeniyle 7 çocuğunu kaybeden bir anne ve 6,5 yaşındaki kızına, bu keşfi sayesinde can olan Türk doktor Prof. Dr. Ahmet Oğuzhan Özen, nadir görülen ve bir tür bağışıklık sistemi hastalığı olan 'CHAPLE sendromu'nun teşhis ve tedavisini bulmasıyla tıp literatürüne adını yazdırdı. Bir hastalığın tedavisinde yeni bir ilacın geliştirilmesi on yıllar sürerken, Prof. Dr. Özen ve ekibinin hem hastalığın kendisini keşfedip hem de uluslararası işbirliği ile 6 yılda çalışmalarını tamamladığı ilaç, ABD Gıda ve İlaç Dairesi FDA onayını da alarak hastalarda kullanılmaya başlandı.
#Ahmet Oğuzhan ÖzenDünyada ilk kez nedeni bilinmeyen ölümcül bir hastalığın tanısını koyup kesin tedavisini geliştirdi, Avrupa İmmünoloji Dernekleri Federasyonu’nun en prestijli ödüllerinden ‘Doğu’nun Yıldızı’ ödülüne layık görüldü. Bu hastalık nedeniyle 7 çocuğunu kaybeden bir anne ve 6,5 yaşındaki kızına, bu keşfi sayesinde can olan Türk doktor Prof. Dr. Ahmet Oğuzhan Özen, nadir görülen ve bir tür bağışıklık sistemi hastalığı olan 'CHAPLE sendromu'nun teşhis ve tedavisini bulmasıyla tıp literatürüne adını yazdırdı. Bir hastalığın tedavisinde yeni bir ilacın geliştirilmesi on yıllar sürerken, Prof. Dr. Özen ve ekibinin hem hastalığın kendisini keşfedip hem de uluslararası işbirliği ile 6 yılda çalışmalarını tamamladığı ilaç, ABD Gıda ve İlaç Dairesi FDA onayını da alarak hastalarda kullanılmaya başlandı.
#Prof. Dr. Ahmet Oğuzhan ÖzenDMD hastası olan Emirhan, konuşmasındaki bozukluk nedeniyle akran zorbalığına maruz kalınca 5 yaşında konuşmayı bıraktı. 10 yıl boyunca ailesi hariç kimseye tek kelime etmeyen Emirhan, evde eğitime gelen Sibel öğretmenin sayesinde yeniden konuşmaya başladı. İlk sözü Sibel öğretmene ‘gitme’ oldu.
#BAYBURTKefir, sağlık trendlerinde yükselişte… Özellikle Avrupa’da perakende sektörü verilerine göre, kefir ilgisi giderek artıyor. Ünlü beslenme uzmanı Tim Spector da kahve ve süt yerine artık kefir gibi fermente süt ürünlerini tercih ettiğini açıkladı. Peki kefirin faydaları neler? Ne sıklıkla tüketmek gerekiyor? Pek çok içecek yerine sadece kefir tüketmek doğru mu?
#SağlıkBerlin’deki Charité hastanesinde bir HIV hastası daha tedavi edildi. Charité hastanesi tedavinin kesilmesine rağmen, HIV hastası bir kişide 5 yıldan uzun bir süredir HIV tespit edilmediğini açıkladı. Bu Almanya’da üçüncü, dünya çapında ise altıncı iyileşmiş hasta olarak kabul ediliyor. Daha önce ‘Berlinli Hasta’ olarak bilinen Timothy Brown, 15 yılı aşkın bir süre önce HIV virüsünden kurtulan ilk kişi olmuştu.
#ALMANYAÇok uzun yıllardır insanlar pekmezleri uzun uzun kaynatarak hazırlıyor. Son dönemlerde soğuk sıkım alternatifler çoğalsa da geleneksel yöntemlerde hazırlanan pekmezler hala devam ediyor. Peki saatlerce yüksek ısıda kaynatılan pekmezler başta olmak üzere konserve ürünler sağlıklı mı? Yeni araştırmalar özellikle uzun saatler kaynatılarak hazırlanan pekmezlerin kansere davetiye çıkardığını ortaya koyuyor.
#PekmezPekmez, enerji verici, tok tutucu, kan yapıcı özellikleri nedeniyle doğal olması nedeniyle yıllardan beri mutfaklarımızın vazgeçilmezlerinden biri. Şifa kaynağı olarak tükettiğimiz pekmez sizce sanıldığı kadar sağlıklı mı? Yeni araştırmalar özellikle uzun saatler kaynatılarak hazırlanan pekmezlerin kansere davetiye çıkardığını ortaya koyuyor.
#PekmezFLiRT isimli yeni bir COVID-19 varyantıyla karşı karşıyayız. Uzmanlar “Bulaşıcılığı önceki varyantlardan daha yüksek ve yaz aylarında vaka sayıları artabilir” diyor. FLiRT ailesinden olan KP.2 varyantınınsa mayıs başı itibariyle enfeksiyonların yaklaşık yüzde 28’inden sorumlu olduğu belirtiliyor. COVID-19’daki güncel durumu doktorlarla konuştuk.
#COVID-19Alara Urunga, bakteriler üzerine çalışmaları ve müziğe olan yeteneğiyle Oxford’a kabul edildi. 4 yıl biyokimya eğitimi alacak olan Alara, 64 bin sterlinlik Reach Oxford Scholarship bursuna da hak kazandı. Lisedeyken kuantum bilgisayarları ve kodlama üzerine çalışmalar yapan 18 yaşındaki Sıla Nur Yorulmaz ise Harvard Üniversitesi’ne kabul edildi. Sıla Nur, yıllık 91 bin 500 dolar eğitim desteği alacak.
#Alara Urunga