Birkaç yüzyıl öncesine kadar moda ve tekstile yön veren Avrupa ülkelerini peşinden koşturan, Osmanlı’dan Fransaya götürüldükten sonra formülü gizli tutulan ve uğruna casusluk faaliyetleri yürütülen ‘Edirne kırmızısı’ rengi, Trakya Üniversitesi’nde yeniden hayat buluyor. Üniversite, farklı kökboyalarla yapılan ve 3 yıl süren bilimsel çalışmalar sonrası, yüzyıllar önce kaybolan reçetesine uygun olarak Edirne kırmızısı rengini elde etmeyi başardı. Coğrafi işaret almaya hazırlanan ve geçmişte Avrupa’da Rouge d’Adrinople olarak tanınan Edirne kırmızısı için girişimler sürecek ve Türk milli takımının formasında kullanılması için başvurular yapılacak.
#EdirneBirkaç yüzyıl öncesine kadar modaya yön veren Avrupa ülkelerini peşinden koşturan, Osmanlı’dan Fransaya götürüldükten sonra formülü gizli tutulan ve uğruna casusluk faaliyetleri yürütülen ‘Edirne kırmızısı’ rengi, Trakya Üniversitesi’nde yeniden hayat buldu.
#Rouge D’AdrinopleYükselen fiyatıyla gündem olan zeytinyağında bazı marketlerde piyasa şartlarına göre yarı yarıya ucuz olan ürünler laboratuvar testi sonucu ile satılmaya başladı. Hürriyet’in konuyu yetkililere sorması üzerine, bu şekilde bir uygulamanın yasak olduğu gerekçesi ile ürünler toplatıldı. Firmaya para cezası kesildi. Bakanlık onaylı gibi gösterilen test sahte çıktı. Zeytinyağında sahteciliğin rekor kırdığını söyleyen üreticiler, “Biz tespit ediyoruz, Bakanlık ceza kesiyor ama ertesi gün yine yolunu buluyorlar. Şu an 200 liraya satılan yağ gerçek olamaz. Halk sağlığı tehlikede” dedi.
#ZeytinyağıYaşadığımız coğrafyanın bize sunduğu en büyük zenginliklerimizden biri 12 bin yıldır bu topraklarda varlığını sürdüren bereketin simgesi zeytin ağacı. Aynı zamanda yemek kültürümüze, mutfağımıza damga vurmuş, değerli bir besin kaynağı. Ama kıymetini biliyor, ona gereken saygıyı ve ilgiyi gösteriyor muyuz derseniz cevabım yürekten bir evet olamaz. Ona biraz hor davranıyoruz. Galiba pek de tanımıyoruz. Bu yüzden zeytin ve yağı söz konusu olduğunda en güvendiğim isimlerden biri olan Dr. Mustafa Tan’la zeytinyağı hakkında online bir söyleşi yaptık.
#Müge AkgünKoronavirüs vaka sayıları her gün yeni rekor tazeliyor. Dünya genelindeki vaka sayısı 16 milyon kişi civarına ulaştı. Avrupa’daki bazı ülkelerde de yeniden alarm zilleri çalmaya başladı. Peki ne oldu, nerede hata yapıldı? Türkiye’de de okullar 31 Ağustos’ta açılmaya hazırlanıyor. Çocuklarda risk yaratabilecek hastalıklar neler? İşte yanıtlar.
#GazetehaberleriKoronavirüsle ilgili halen çok fazla bilinmeyen var. Koşullar ve önlemler de zaman içinde değişebiliyor. Alanında uzman çok değerli hocalardan oluşan Hürriyet Bilim Kurulu, her gün salgınla ilgili sorularınıza buradan cevap veriyor... Sorularınızı 0 530 054 44 84 numaralı WhatsApp hattına veya hurriyetbilim@hurriyet.com.tr adresine isim ve soyisminizi yazarak yollayabilirsiniz. İşte bugünkü sorular ve yanıtları:
#GazetehaberleriGelir vergisinin kişilerin elde ettiği kazançlar üzerinden ödendiği dolaysız vergiler olduğunu söyleyen Yeminli Mali Müşavir (YMM) Mustafa Tan, "Maaş artıkça ödenen vergi de artıyor. Örneğin, asgari ücret ile çalışanın yıllık kazancı 19 bin 200 lira bunun yüzde 20’sini gelir vergisi olarak ödüyor" dedi.
#Gelir VergisiULUSAL Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi İcra Direktörü Mustafa Tan, zeytincilik düzenlemesinin üretim paketinden çıkarılmasını değerlendirirken, “Burada hükümet geri adım attı, zeytinciler kazandı değil ülke kazandı, çünkü zeytin ülkenin milli değeri” dedi. “Ülke açısından baktığımızda çok güzel bir sonuçla karşılaştık. Baştan itibaren bir karşı çıkma girişimi değildi bu. Sadece kendimizi ifade etmek istedik. Netice olarak parlamentonun, milli iradenin buna kulak vermesi bizleri son derece memnun etti” diyen Tan, Hürriyet’e şöyle konuştu:
#Mustafa Tan