Güncelleme Tarihi:
ZEYTİN ve Zeytinyağı sektörünün çatı kuruluşu olan Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi'nin (UZZK) 10. Olağan Genel Kurul toplantısı gerçekleştirildi.
Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi'nin dördüncü seçimli genel kuruluna, 3573 sayılı Zeytinciliğin Islahı, Yabanilerin Aşılattırılması Hakkındaki Kanun değişikliği teklifi damgasını vurdu. Genel Kurulun açılış konuşmasında Yönetim Kurulu Başkanı Ümmühan Tibet; değişik sektörler tarafından Zeytin Kanunun değiştirilmek istenmesine tepkisini dile getirerek, "Zeytin Kanunumuz, anavatanı Anadolu olan zeytin ağacının korunması. gelişerek yaygınlaşması için dünyaya örnek nitelikteki yasamızdır. Zeytincilik Kanunu. dün olduğu gibi bu gün de milyonlarca insanın yaşamını, milyarlarca lira katma değer üreten sayısız işletme ve kurumun çalışmalarını doğrudan etkileyen, düzenleyen, ülkemizin tarımsal gelişimi içindeki rolü ile de bütün ülke insanını yani 80 milyonu ilgilendiren bir yasa niteliğindedir. Bu ekonomik getiriler birkaç yıl veya 15-20 yıllık bir süre ile sınırlı değildir. Zeytin ağacı Anadolu' da 9 bin yıldır insanoğlunun geçim, beslenme, sağlık ve güzellik kaynağı olarak görevini sürdürmektedir. Ölümsüz zeytin ağacı, dünya var oldukça da insanlığa ve çevreye hizmete devam edecektir. Bu yönüyle yeryüzünde hiçbir madenin getirisi zeytin ağacının toplam getirisi kadar olamaz. Bu çerçevede; TBMM' de yedinci kez milli irade Zeytin Kanununun mevcut durumunun korunmasını hükmetmiştir. Zeytincilik Sektörünün ortak mutabakatı sağlanmadan Kanunumuzun ne ad altında olursa olsun ve torba yasalarla sanayiciler, madenciler, müteahhitler tarafından verilen önergelerle değiştirilmek istenmesi kesinlikle sektörümüzce kabul edilemez bir durumdur. Bu anlamda, 3573 sayılı yasamızın revizyonunu Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız ile birlikte ve tam bir sektörel mutabakatla ve bir daha uzun süre değiştirilmeye gerek duyulmayacak şekilde hazırlayabilecek, sektörel bilgi ve donanıma sahibiz. Sektörümüzün gelişmesi ve dünyada hak ettiği koltuğa oturabilmesi için çözüm bekleyen bunca sorunu varken enerjimizi bu sorunların çözümü için harcamak istiyoruz" dedi.
Geçtiğimiz üç yıl yönetim kurulu başkanlığını yürüten Ümmühan Tibet, yeni Yönetim Kurulu görev dağılımı ile tekrar başkanlığa getirildi. Ahmet Selim Kantarcı başkan vekilli, Nejat Özduran ise muhasip olarak görevlendirildi. UZZK'nın kurucu Başkanı Dr. Mustafa Tan'ın ise İcra Direktörlüğü görevini devam etmesine karar verildi.
Hüsmen Solmaz, Ercan Çerçioğlu, Emre Uygun, Ercan Türktemel, Mehmet Cavlı'nın yönetim kurulu üyesi olarak görev yapacağı UZZK'nın yeni yönetiminde bölgesel temsile ve Kurumlararası işbirliğine önem verildiği görüldü.
Denetleme kuruluna Mehmet Ok, Dr. Nejat Özilbey. Araştırma ve Danışma Kurulu'na, Doç. Dr. Murat İsfendiyaroğlu, Prof. Dr. F. Ekmel Tekintaş, Tuba Öncül Abacıgil, Doç. Dr. Özlem Tokuşoğlu, Dr. Ünal Kaya oy birliğiyle seçildi.
UZZK Yönetim Kurulu Başkanı Ümmühan Tibet, bu dönemde ülke zeytinciliğinin çatı kuruluşu olarak, her türlü polemik ve kavgadan uzak durmaya ve sektörün tümünü birleştirmeye, anlaşmazlıkları uzlaşarak çözmeye azami çaba göstereceklerini ve ülkemiz zeytinciliğinin dünya ikinciliği hedefine ulaştırmak, ulusal ve uluslararası pazarlarda kalitesi ile 'Türk zeytin ve zeytinyağı' imajını oluşturmak üzere güç birliği yapmak istediklerini söyledi.
İZMİR, (DHA)
FOTOĞRAF