Kırmızı et fiyatlarındaki spekülasyonlara Tarım Bakanı Faruk Çelik ‘tavan fiyat’ uygulaması ile son noktayı koydu. Kıymada tavan 32, kuşbaşında ise 34 TL olarak belirlendi. Yağsız karkas etin tavan fiyatı da 23.2 TL olarak açıklandı. Uzun süren toplantılar sonrası bu karar alınırken, sektör temsilcileri ithalat yapılmadan işin çözülmesi için ellerini taşın altına koyduklarını söyledi.
#EtKırmızı Et Sanayicileri ve Üreticileri Birliği Derneği (ETBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Bılıkçı, Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) sosis, pastırma, jambon ve benzeri işlenmiş etlerin kansere yol açabileceği yönündeki raporu sonrasında Türkiye'de sucuk ve salam satışlarında bir düşüş yaşanmadığını belirterek, "Bundan sonra da buna bağlı bir düşüş beklemiyoruz" dedi. İngiltere’de ise rapor sonrası ambalajlı sosis satışları, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 15, ambalajlı pastırma satışları da yüzde 17 geriledi.
#SalamDünya Sağlık Örgütü’nün salam sucuk ve sosisin kanser riskini artırdığını açıklaması Sağlık Bakanlığı’nın dikkatini çekti. Bakanlık bunun üzerine söz konusu şarküteri ürünlerinin kansere etkisi olup olmadığını araştırmak için acil bilim kurulunu toplayacak.
Ulusal Kırmızı Et Konseyi (UKON) Yönetim Kurulunun, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Kutbettin Arzu'ya ziyarette bulunduğu, kırmızı ette yerli üretimin desteklenmesi ve piyasada istikrarın sağlanmasına dair çözüm yollarının masaya yatırıldığı bildirildi.
#Yönetim Kurulu Başkan Vekili Fazlı YalçındağRamazan Bayramının ardından şimdi de Kurban Bayramı heyecanı başladı. Bayram tatilinde memleketlerine ya da tatile gidecek olanlar tatilin kaç gün olacağını merak ediyor. Kurban bayramı ne zaman? Bayram tatili kaç gün sürecek? Kurban fiyatları ne kadar? Detaylar haberimizde.
#Kurban BayramıRamazan Bayramı'nın ardından Kurban Bayramı heyecanı başladı. Bayram tatilinde özellikle memleketlerine ya da tatile gidecek olanlar bayram tatilinin kaç gün olacağını merak ediyor. Kurban Bayramı ne zaman başlıyor, tatil kaç gün sürecek, kurbalık fiyatları bu yıl nasıl olacak gibi soruların cevabını merak ediyorsanız haberimizi inceleyin.
#Kurban KesimiUlusal Kırmızı Et Konseyi rakamlarına göre ülke genelindeki kesimhanelerde ocak ayında 20 lira olan yağsız dana eti, temmuz ayı sonunda 25 liraya ulaştı. Ulusal Kırmızı Et Konseyi Başkanı Bılıkçı, "Besiciler fırsatçılık yapıyor. Karkas et ithalatına hep karşı çıktık ama artık bu aşamada gerekli olduğuna inanıyoruz" dedi.
#Et7 HAZİRAN seçim sürecinin en çok tartışılan yanlarından biri, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın da kampanya yürütmesi. Aslında Erdoğan’ın, “Parti adı vermiyorum” demesi, cumhurbaşkanlarının parti propagandası yapmaması gerektiğini kendisinin de kabul ettiğinin göstergesi.Yine de biz, Cumhurbaşkanı’nın propaganda yapmasının yarattığı hukuki ve etik sorunları bir yana bırakalım. Olaya bir gazetecilik problemi olarak bakalım. Cumhurbaşkanı tarafsızlığını korumuyor; AKP lehine propaganda yapıyorsa, bu konuşmalar nasıl haber yapılmalı? Ya da Anayasa ve siyasi etiğe aykırı girişimlere medyanın aracılık etmesi doğru mu?
Kuşbaşı etin fiyatı Mart ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 33 artarak 36 lira oldu. DHA'ya değerlendirmelerde bulunan Türkiye Ziraatçılar Derneği Genel Başkanı İbrahim Yetkin, artışın nedeni olarak yükselen yem fiyatlarını gösterdi.
ETBİR ve UKON Başkanı Mustafa Bılıkçı, et ithalatına karşı olduklarını, ancak üyeleri Etçii firmasının sahibi Mehmet Emin Arslan’ın açıklamaları ile fiyatların yükseldiğini öne sürdü. Küçükbaş et üreticileri de işletmelere çağrıda bulundu: “Kilosu 16 liradan istediğiniz kadar koyun etini vermeye hazırız.”
ET ve Süt Kurumu’nda et bulunamadığı gündeme gelirken, sektör temsilcileri piyasada hayvan sayısında sıkıntı yaşanmadığını, ancak besici ve toptancının et satışını yavaşlattığını iddia etti. Türkiye Ziraatçılar Derneği Başkanı İbrahim Yetkin, “Kurban bayramı gelmeden et ve hayvan ithalatının önü açılmak isteniyor” dedi.
#BesiciEt ve Süt Kurumu’na (ESK) bağlı 80 kadar bayii Ramazan öncesi ‘et krizi’ yaşıyor. Bayiler verdikleri siparişin beşte biri kadar mal alabildiklerini söyledi. Hurriyet.com.tr’nin görüştüğü bir çok bayii “Halk bizi karaborsacılıkla suçluyor. Kimisi küfrederek mağazadan çıkıyor” derken ESK’dan yapılan açıklamada yoğun talep nedeni ile sıkıntı yaşandığı kaydedildi.
#Et Üreticileri Birliği DerneğiGıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından hazırlanan ve 1 Temmuz’da yürürlüğe giren Türk Gıda Kodeksi Gıda Maddeleri Yönetmeliği ile et ve et ürünleri katkı maddelerinden arındırıldı. Yönetmelikle bu ürünlerde kullanılan tatlandırıcı ve renk verici maddelerin kullanımı yasaklandı.
Et Üreticileri Birliği (ETBİR) Genel Başkanı Mustafa Bılıkçı, Gezi Parkı odaklı gelişmelere ilişkin "Basında çıkan haberler, Türkiye’yi yağmalanmış gibi gösteriyor. Bazı turistler de rezervasyonlarını iptal ediyor. Otellerden istediğimiz miktarda sipariş gelmediğini görüyoruz" dedi.
Ette şimdi de, “Et Balık’ın depolarındaki et" tartışması yaşanıyor. Konuyu önceki gün, CHP Ardahan Milletvekili Ensar Öğüt gündeme taşıdı. Meclis’deki basın toplantısına beraberinde bir dana but da getiren Öğüt, Et balık depolarındaki etin bilinçli olarak piyasa sürülmediğini öne sürdü. hurriyet.com.tr, konuyu sektör temsilcilerine sordu. Kaynaklar, 4 ayı aşkın bir süreden beri et ithalatı yapılmadığını bildirdi. Aynı kaynaklar, Et Balık’ın 15 milyar liralık et piyasasını yönlendirme gücüne de sahip olmadığına dikkat çekti.