Güncelleme Tarihi:
Ramazan başlamasına günler kırmızı et fiyatları tırmanışa geçti. Emin Et Yönetim Kurulu Başkanı Emin Arslan bir çok insanın 'zam yok' demesine rağmen, fiyatlara yüzde 7-10 arası zam yapılarak kilogramı 14.70 lira olan karkas etin 15.80 liraya çıktığını belirtti. Arslan, “Kasaplık hayvan, etçi ırk yok, fiyatlar bu yüzden arttı. Kıymanın kilogram fiyatı 23 TL’den 25-28 liraya, kuşbaşıda 25 TL’den 27-30 liraya çıktı” dedi.
Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ da fiyatlarda yüzde 10'luk bir artış olduğunu ifade etti. Fiyatlardaki artışlardan kendilerinin de rahatsız olduğunu söyleyen Yalçındağ “umarım fiyatlar Ramazan ortalarında normale döner" diye konuştu.
Üreticilerin tuzağa düşürülmek istendiğini iddia eden Yalçındağ, "Bu fiyatlarda üretici de zarar ediyor. Ancak sorun fiyatlarda değil et üretiminde. Dışarıdan alımlarla bu sorun çözülmüyor. Ben bu işin gidişatını bir trene benzetiyorum. Şu anda trenimiz rayların dışında. Doğrulama çalışmaları yapılıyor, umarım yakın zamanda trenimiz rayına oturacak" dedi.
Et-Bir Başkanı Mustafa Bılıkçı, illere göre fiyatların değişiklik gösterdiğini ve kırmızı ete yoğun bir talep olduğunu belirtti. Bılıkçı “Ramazandan 15-20 gün sonra fiyatlar normale döner” dedi.
ENDİŞELENECEK BİR DURUM YOK
Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Bülent Tunç da fiyatlarda ufak bir artış olduğunu fakat endişelenecek bir şeyin olmadığını söyledi. Tunç “toptan fiyatlarda yaklaşık 50 kuruş ile 1 lira arasın da bir artış oldu. Birkaç güne kadar fiyatlar normale döner. Elimizde ihtiyacımızdan fazla hayvan var” dedi.
ESK DEVREYE GİRDİ
Öte yandan et fiyatlarındaki artışı dengelemek için Et ve Süt Kurumu devreye girdi. ESK fiyatlarda denge oluşturmak için fiyatlarını yüzde 2-4 düşürdü. EST kıymayı 17.75 liraya, kuşbaşını ise 22.50 liraya satacak.
ESK ayda 6 bin adet büyükbaş kesimi yapıyor. 69 mağazası olan kurumun aylık et satışı 2 bin 500 ton.