Güncelleme Tarihi:
Dönemsel olarak et fiyatlarında görülen küçük dalgalanmaların, et ithalatını körüklemek isteyen çevrelerin spekülasyonlarından ibaret olduğu belirten bakanlık, Et ve Süt Kurumu ile de fiili müdahaleye hazırlanıyor.Son dönemlerde yükseldiği belirtilen karkas et fiyatlarınaGıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nda çifte müdahale geldi. Bakanlık tarafından yapılan yazılı açıklamada “Dönemsel olarak et fiyatlarında görülen küçük dalgalanmalar, et ithalatını körüklemek isteyen çevrelerin spekülasyonlarından ibarettir. Ayrıca, kurbanlık hayvan sayısıyla ilgili de herhangi bir sıkıntı yok. Mevcut hayvan varlığımız oluşacak talebi fazlası ile karşılayacak durumda” ifadeleri kullanıldı.
Fiili olarak da Et Süt Kurumu (ESK) ile müdahale etmeye hazırlanan Bakanlık, yükselişin önüne geçmek için, ESK ile besiciye erken kesim prim ve nakliye farkı verecek, ayrıca satın alma bedellerinin yüzde 50’sini de nakit olarak ödeyecek. Ramazan öncesine göre karkas et fiyatının 14 liradan 16 lira sınırına kadar yükselmesi üzerine ESK, bir kilogram karkas et için net 15.60 lira ödeyecek. Kurum ayrıca, piyasaya kısa sürede taze ve donmuş karkas eti ile şarküteri ürünleri sunmayı planlıyor. Bakanlık bu açıklamayı yaparken sektör ise ikiye bölünmüş durumda. Bir kısım müdahalenin kısa dönemde işe yarayacağını, çözüm için besi hayvanı ithal edilmesi gerektiğini ifade ediyor diğer kesim ise ithalatın gereksiz olduğunu ve yerli besiciye zarar vereceğini söylüyor.
ŞAPTAN KORKUYORLAR
Müdahalenin yeterli olmadığını ifade eden Et Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Bılıkçı, geçen hafta Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile toplantı yaptıklarını ve yurtdışından sadece besilik dana getirilmesini talep ettiklerini söyledi. Bılıkçı, “Eylül ayı ile fiyatlar yükselebilir. Çünkü okullar açılacak ve Kurban Bayramı’na da az zaman kaldı” dedi. Hayvan sayısının yüzde 80’inini süt hayvanlarının oluşturduğunu dile getiren Bılıkçı, “Bunların et verimleri yüksek değil. Besiciler artan maliyetler ve şap hastalığından korkuyor. Tekirdağ dışında bir çok yerde şap hastalığı var. Besici Türkiye’den hayvan almak istemiyor” dedi.
ÇÖZÜM GEÇİCİ
ESK’nın müdahalesinin yeterli olmadığını söyleyen Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği Genel Başkanı Bülent Tunç, Türkiye’ye besilik hayvanların gelmesi gerektiğinin altını çizdi. Durumun üretimle aşılabileceğini belirten Tunç, “Sıkıntımız besilik dana olmaması. Üretici mallarını satınca yerine koyacak malı olmadığı için piyasaya mal vermiyor” diye konuştu.
İTHALAT LOBİSİ DEVREDE
Kırmızı et fiyatlarındaki artışın ‘ithalat lobisinin’ baskısından kaynaklandığını söyleyen Türkiye Et, Süt, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği (SETBİR) Başkanı Murat Yörük ise, ithalatın yüzde 34’lerden yüzde 5’lere düştüğünü belirtti. Yörük, “Kurban öncesi fiyat lobisi harekete geçecek. Ette, ‘ihtiyaç var’ gibi gösterilecek” dedi. Yörük, üreticinin desteklenmesi gerekliliğine vurgu yaptı.
Fiyatlarda artış yok düşüş var
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Küçükbaş kurbanlık hayvan sayısı önceki yıla göre yüzde 80 artışla 3 buçuk milyona ulaştı. Büyükbaş hayvan sayısı ise yüzde 92 artışla 1 buçuk milyona ulaştı. Et fiyatlarının artmasını gerektirecek bir durum yok. Genç besi hayvan sayısı bu yıl geçen yıla göre yüzde 44 artış göstererek 2.4 milyona ulaştı. 26 Nisan 2010 tarihine göre bugün, ülkemizde kıyma ve kuşbaşı fiyatı 3 yıl öncesi fiyatlarının altında. Enflasyonun etkisi dikkate alındığında tüketici yüzde 25 daha ucuza et alma imkanına kavuşmuştur.”
Köylüye destek sorunu çözer
İthalat yapılmasının çözüm olmayacağını savunan Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, ithal etin, çiftçi ve köylüyü ekonomik olarak bitirme noktasına getireceğini söyledi. Palandöken “Sadece ‘spekülasyon beklentisi var’ diye et ithal etmek yanlış bir politikadır. Köylüye destek sorunu halleder. Yerli hayvancılığın desteklenmesi sorunu çözecek” dedi.
ESK’dan 6 ton et
Ulusal Kırmızı Et Konseyi Başkanı Ahmet Yücesan, ithalat seçeneği öncesi çözümün Türkiye içinde bulunmasına gerektiğine işaret etti. Bakanlığın bir haftalık süreç içinde, piyasadaki hareketliliği düşürmek için çeşitli tedbirler aldığını aktaran Yücesan ESK’nın depolarındaki 6 ton etin piyasa verileceğini belirtti. Fiyatlarda düşüş olmadığı taktirde ithalata gidilebileceğine işaret eden Yücesan, kasaplık hayvan ithalatı yapılabileceğine kaydetti.
Elimizdeki hayvan yeterli
Kırmızı et üretimindeki artışın devam edeceğini söyleyen Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Bülent Tunç, “2010’a yapılan et ithalatının ardından hükümetin aldığı tedbirler, meyvesini vermeye başladı. Et üretimi artacak. Elimizde yeterince hayvanımız var. Et tüketimini karşılayacak kadar hayvanımız var. Kesinlikle ithalatı gündeme getirecek bir durum yok” dedi.