Büyük zam bekleniyor

Güncelleme Tarihi:

Büyük zam bekleniyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 19, 2013 17:54

Kırmızı ve beyaz et karışımlarının yasaklanması, sucuk, salam, sosis gibi şarküteri ürünlerinin fiyatlarında yüzde 20'ye varan artışlara neden olabilir.

ETBİR Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Bılıkçı, Türkiye’de 2012 yılında 915 bin ton kırmızı et üretimi sağlandığını aktararak, "Geçen yılın kırmızı et ithalatı rakamı ise 25 bin 435 tondur. 2012 yılında ithal edilen canlı hayvan rakamı ise 465 bin 634 baştır. TÜİK 2012 veri kayıtlarına göre ülkemizde tüketilen toplam kırmızı et miktarının en fazla yüzde 15’i küçükbaş hayvan etinden sağlanmaktadır. 2012 yılında kişi başı kırmızı et tüketimi ise 12 kilogram olarak telaffuz ediliyor. ABD'de kişi başı kırmızı et tüketimi 60 kilogram, AB ülkelerinde ise 30 kilogram civarındadır. TÜİK kırmızı et üretim istatistiklerine göre, 2012 yılında toplam kırmızı et üretimi 915 bin 845 ton, sığır eti üretimi 799 bin 344 ton, koyun eti üretimi 97 bin 334 ton olarak gerçekleşmiştir" diye konuştu.

EN ÇOK SUCUK VE PASTIRMA...
Haberin Devamı

Ellerinde şarküteri pazarına ilişkin çok ilginç veriler bulunduğunu söyleyen Bılıkçı, "Bizdeki en çok tercih edilen şarküteri ürünü sucuk. Yabancı ülkelerin ise sosis, salam ve jambon. Nielsen verilerine göre sucuğun toplam pazardan aldığı pay yüzde 54.52, salamın yüzde 21.24, sosisin payı yüzde 13. 2 pastırma ise yüzde 5.80. Bunları yüzde 3.17 ile kavurma, yüzde 1.14 jambon, yüzde 0.69 ile füme et takip ediyor" dedi.

KALİTEYİ ARTTIRMAYA SINIRLAMA YOK

Bılıkçı, Türk sucuğunun, Türk kavurmasının ve Türk pastırmasının doğru ve sağlıklı üretildiğinde dünya markaları çıkarılabilecek çok özel üretimler olduğunu vurgulayarak, "Dünya markaları çıkarabilmenin öncelikli şartları ise standardı korumak, sağlıklı üretim yapmak ve geleneksel lezzeti ve reçeteleri yeni teknoloji ile yeniden üretmek. Et ve Et Ürünleri Tebliği bu yolda atılmış en büyük adımdır" diye konuştu.Bılıkçı, Et ve Et Ürünleri Tebliği’nin eskisiyle kıyaslandığında atılan adımın büyüklüğünü ve tüketicilere sağlayacağı faydalarının daha iyi anlaşılabileceğini kaydederek, "Yeni yayımlanan tebliğde bildiğiniz üzere kırmızı-beyaz et karışımı sınırlandırılmıştır. Bu konudaki haberlerde yapılan yanlış bilgilendirmeler nedeniyle tekrar üstünde durmakta fayda var. Tebliğde kırmızı etle üretilen ürünlerde beyaz et kullanılamayacağı, ancak beyaz etle üretilen ürünlerde istenildiği takdirde kırmızı et de kullanılabileceği ancak ürün isminde bunun belirtilemeyeceği söylenmektedir. Yani ürün ismi piliç, hindi sosis, salam, ısıl işlem görmüş sucuk olarak kalmak kaydıyla ürüne istenildiğinde dana eti ve yağı da katılabilecektir. Dolayısıyla kırmızı-beyaz et oranı yüzdesinin ölçülememesi nedeniyle yaşanan sıkıntılar önlenip, piliç ve hindi ağırlıklı ürünlerinde ürün kalitesini artırmak için dana eti kullanmak isteyen üreticiye de kısıtlama getirilmemiştir" diye konuştu.

"GENEL BİR FİYAT DEĞİŞİMİ GÖZLEMLENEBİLİR"

Bılıkçı, fiyat tartışmaları ile ilgili olarak da şunları söyledi:

"Yeni tebliğ ile birlikte özellikle et ürünlerinde kaliteli ve kırmızı et içeriğinin artması nedeniyle genel bir fiyat değişimi gözlemlenebilir. Üreticiler olarak aslında fiyatları çok fazla arttırmak istemiyoruz. Fakat sonuçta daha da kaliteli, sağlıklı ve lezzetli bir ürün yapmak adına fiyatlarımızın artacağını öngörüyoruz. Ama biz üreticiler olarak fiyatları kesinlikle arttırmak istemiyoruz. Piyasa şartları ve rekabet sonunda bu iş herhalde bir yerde oturacaktır ama olsa bile çok büyük oranlarda bir artış olacağını öngörmüyoruz. Yüzde 10-20 arasında bir zam gelebilir diye düşünüyoruz Ama bunu piyasa şartları belirleyecek."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!