Dünyada sadece eyalet sisteminin olduğu sınırlı sayıda ülkede uygulanan, Türkiye’de de 50 sene önce eşitlik ilkesine uymadığı gerekçesiyle kaldırılan ‘bölgesel asgari ücret’, İTO ve MÜSİAD başkanlarının önerileriyle yeniden tartışmaya açıldı. İstanbul ile Anadolu’daki hayat koşullarının bir olmadığını söyleyen bazı işverenler, 1974’te kaldırılan bölgesel asgari ücretin geri gelmesini istiyor. Birçok iş dünyası temsilcisi ise bu modelin Doğu illerinde yeni bir işçi göçünü tetikleyeceği konusunda endişeli. Bunun yerine yatırımcıyı Doğu illerine çekecek, bölgedeki istihdamı artıracak teşviklerin getirilmesi gerektiğini belirtiliyor. Çalışanların gözü ise asgari ücrete yapılacak zam oranında.
#Asgari ÜcretİTO Başkanı Şekip Avdagiç, kaliteli geçen seçim sürecinin ardından yabancı yatırımcılardan pozitif sinyaller almaya başladıklarını söyledi. Avdagiç, ‘‘Seçimlerin ardından istikrarlı bir dönem ortaya çıktı. Arkasından Mehmet Şimşek Bey ve ekibinin de oluşturacağı yeni ekonomik denge paketiyle önümüzdeki günler için iyimseriz. Önce borsaya çok hızlı bir giriş öngörüyoruz’’ dedi.
#İTOMÜSİAD ve Akyapı Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Asmalı, özel sektörün de ulaşılabilir fiyatlı konut üretmesinin mümkün olduğunu belirtti. Asmalı, dikkat çeken iki öneride bulundu: 1. “Kamu kurumları uygun maliyetli arsa sağlar ve ihaleye çıkar. İnşa edilecek konutların fiyatı için bir üst sınır da önceden belirlenir. Bu yolla yılda 500 bin konut üretilir, metrekare fiyatı 13-14 bin liraya kadar çekilir. 2. Bir arsa için ek imar hakkı verildiğinde, artışın yarısında yapılacak konutlar bedelsiz olarak kamuya verilir. Böylece ülke genelinde sosyal konut havuzu oluşur. Avrupa bu modeli uyguluyor.”
#Ucuz KonutDEİK Başkanı Nail Olpak, 2022’de Türkiye’nin yakın coğrafyayla ilişkiler konusunda önemli adımlar attığını söylüyor. BAE, Suudi Arabistan ve Mısır’la ilişkilerin güçlenmesinin ticarete de yansıyacağını vurgulayan Olpak, Avrupa pazarı daralsa dahi, ticari ilişkilerde yavaşlama beklemiyor. Olpak’a göre 2023’te Türkiye’nin önünde iki büyük fırsat var: Yurtdışı müteahhitlik projeleri ve ‘transit ticaret’.
#DEİKCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul'da Atatürk Kültür Merkezi'nde MÜSİAD'ın 32. Kuruluş Yıl Dönümü Programı ve Geleneksel MÜSİAD Türkiye'nin Gücü Ödülleri Töreni'ne katıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Savaştan gelip ülkemize sığınan bu kardeşlerimize sonuna kadar sahip çıkacağız. Kendileri isterlerse gidebilirler ama biz onları asla kovmayacağız. Birileri çıkmış durmadan laf salatası yapıyorlar. Biz onlara ev sahipliği yapmaya devam edeceğiz ve onları katillerin kucağına atmayacağız" dedi.
#İstanbulCumhurbaşkanı Erdoğan, Vahdettin Köşkü'nde MÜSİAD heyetini kabulünde açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "4 önemli başlık bizim sürekli gündemimizde. O da nedir? Yatırım, istihdam, ihracat üretim. Bütün bunları getirip dayadığımız yer yine 2 önemli alt yapıdır, istikrardır, güvendir. Türkiye ekonomi modeli ile önceliğimiz bu 4 başlığı cari fazla yoluyla ülkemizi büyütmektir. Türkiye ekonomi modeliyle önceliğimiz bu söylediğim 4 başlığı cari fazla yoluyla ülkemizi büyütmek, böylece ülkemizi dünyanın ana üretim merkezlerinden biri haline getirmektir" dedi.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanHazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, ortodoks politikaları bir kenara bıraktıklarını, artık heterodoks politikalar olduğunu belirterek, bütçe disiplininden taviz vermeden yola devam edeceklerini kaydetti. Nebati, “Herkesin kazandığı ve önünü gören hesabını kitabını yapabilen bir dönem olacak, rahat olun. Yeter ki üret, ihracat kapasiteni artır. Biz seni sırtımızda taşıyacağız, taşımaya devam edeceğiz” diye konuştu.
#Nureddin NebatiHazine ve Maliye Bakanı Nurettin Nebati'nin MÜSİAD Genişletilmiş Başkanlar Toplantısı'nda heterodoks politikayı benimsediklerini belirtmesinin ardından, heterodoks nedir, ne demek araştırılmaya başlandı. İşte heterodoks kelimesinin kelime anlamı ve heterodoks politika hakkında merak edilenler...
#HeterodoksHAZİNE VE MALİYE BAKANI NUREDDİN NEBATİ, GEÇEN AKŞAM TARAFSIZ BÖLGE’DE KONUĞUMUZ OLDU. NEBATİ’YLE HAYATIMDA İLK KEZ KARŞILAŞMIŞTIM. BAKTIM HERKES BANA, “UZAKTAN İZLEDİĞİM NEBATİ” İLE “YAKINDAN GÖZLEMLEDİĞİM NEBATİ” ARASINDAKİ FARKLARI SORUYOR. DEDİM Kİ NEBATİ’YE DAİR HER ŞEYİ ANLATAYIM BARİ.
#Nureddin NebatiCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Kongre Merkezi'nde MÜSİAD 26. Olağan Genel Kurulu'na katıldı. Erdoğan "2023 hedeflerine maruz kaldığımız tüm sabotajlara rağmen adım adım yaklaşıyoruz" dedi.
#Recep Tayyip ErdoğanMeclis Genel Kurulu’nda konuşan Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, “Bugüne kadar popülist olmadık. Bundan sonra da olmayız. Gerçekçi reformcu anlayışla hareket ediyoruz” dedi. Elvan, İyi işleyen bir ekonomik yapının olmazsa olmazı güvendir. Bu güvenin en önemli teminatı hiç kuşkusuz hukuktur” diye konuştu.
#GazetehaberleriAK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, MYK toplantısı sonrası açıklamalarda bulundu. HDP ile İYİ Parti arasındaki tartışmaya değinen Çelik, "Millet İttifakı kimlerden oluşuyor? Açık şekilde söyleyecekler. Burada mahcubiyetle karışık bir gizlilik söz konusu." ifadelerini kullandı. Libya'daki gelişmelerle ilgili de konuşan Çelik, "Herhangi bir şekilde oradaki misyonlarımız, insanımız hedef olursa Hafter güçlerini, darbeci güçleri bundan sonra meşru hedef kabul edeceğimizi açık şekilde söylüyoruz" dedi.
#Ak PartiDEİK önümüzdeki dönemde etkin lobicilik yapmak için tüm iş dünyasını seferber edecek. DEİK Başkanı Nail Olpak “Lobicilik siyasilere yükleniyor. İş dünyasına da görev düşüyor. Öncelikli hedefimiz ABD, AB ve Rusya ile ticari ilişkileri geliştirmek, yeni ülkelerde de güçlenmek” diyor. Türkiye ekonomisiyle ilgili de, 2020’de yatırımların artacağını söyleyen Olpak, bunun istihdama yansımasının 2022’yi bulacağını vurguluyor.
#Gazetehaberiİstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, herkesi heyecanlandıran Türkiye’nin Otomobili projesini ayrı bir dikkatle takip eden isimlerden biri. Nedenini sorunca oldukça ilginç bir cevap alıyoruz. Meğer Avdagiç, butik bir otomobil üreticisiymiş. Hem de yarış otomobili. Bu iş, Avdagiç’in baba mesleği. Avdagiç’in, otomotiv tedarik sanayiinde faaliyet gösteren aile şirketi Avitaş Motorsport, 2011 yılından bu yana Dünya Ralli ve Rallikros şampiyonalarına yarış otomobili üretiyor. Günün ilk yarısını aile şirketinde ikinci yarısını ve hatta hafta sonlarını İTO’da geçiren Avdagiç, MÜSİAD’ın da kurucularından. 1990 yılından bu yana iş dünyası örgütlerinde harcadığı yoğun mesaiyi, ‘Bosna-Hersek kökenli muhacir bir ailenin çocuğu olarak bize kucak açan Türkiye’ye vefa borcu’ şeklinde açıklıyor. İTO’nun 445 bin üyesiyle ülke ekonomisinin nabzını tutan önemli bir kurum olduğunu vurgulayan Avdagiç, İTO’nun bugünlerde ‘ekonomi dostu’ bir iş kanunu üzerinde çalıştığını söylüyor. Hazırlanan rapor Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na sunulacak. İTO’nun yılda 2.4 milyona yakın belge üreten dev bir yapı olduğunu söyleyen Avdagiç ile ülke ekonomisine ilişkin görüşlerinin yanı sıra Aliya İzetbegoviç’le kesişen, Yugoslavya’da başlayıp Türkiye’ye uzanan kişisel yaşamını da konuştuk.
#GazetehaberiRuhsar Pekcan, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin ilk kabinesine giren sürpriz isimlerden biri. Temmuz 2018’den bu yana Ticaret Bakanı olarak görev yapan Pekcan, TOBB, DEİK gibi iş dünyası örgütlerinin yakından tanıdığı bir isim. Bakan Pekcan’la acısıyla, tatlısıyla bakanlıktaki 1.5 yılını, özel hayatını, hobilerini, zevklerini, endişelerini ve hedeflerini konuşacağımız bir röportaj için Ankara’da Ticaret Bakanlığı’ndayım. Cuma akşam saat 19’u geçmiş. Birazdan bakanın makam odasının kapısı açıldı ve içeriden Türkiye’nin önemli modacılarından biri çıktı. Tam bu modacımıza ziyaret sebebini soracağım, ‘Bakan hanım sizi bekliyor’ dediler ve içeri girdim. Ve tabii ki Pekcan’a ilk sorum bu oldu. İşte sorduğum tüm sorulara samimiyetle hatta kimi zaman içten gülerek cevap veren ama bakanlığın faaliyetleri dışındaki tüm sorulara ‘Bunları yazmayalım biz işimizi anlatalım” diyen Bakan Pekcan’ın anlattıkları...
#GazetehaberiCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan MÜSİAD Vizyoner'19 toplantısında ekonomiye yönelik açıklamalarda bulundu. Erdoğan bor madeninin çıkarılması ve işlenmesiyle ilgili olarak, "Askeri kıyafetlerde, zırh olarak kullanılacak bor karbürü üretimine başlıyoruz. Balıkesir Bandırma’da temelini attığımız fabrikayı 2 yılda tamamlayacak ve yılda 1000 ton bor karbürü üreteceğiz. Dünyada 8 tondur" dedi.
#MÜSİADCUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan, MÜSİAD Genel Kurulu'nda gündeme ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Ana muhalefet temsilcilerinin YSK'yı tehdit ettiğini belirten Erdoğan, "Ben bir şeye üzülüyorum. YSK Başkanı 'Siz nasıl olur da bizi tehdit edersiniz' demiyor?" dedi. İstanbul seçimleriyle ilgili de konuşan Erdoğan, "Ortada bir şaibe, yolsuzluk var ve bunun ortadan kaldırılması hem YSK'yı aklayacaktır hem de milletimizin gönlü ferah hale gelecektir" diye konuştu.
#MÜSİAD Genel MerkeziMÜSİAD, "hami okul" projesi kapsamında Kartal'da Atalar Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Mobilya ve Tasarım bölümünü açtı. MÜSİAD Genel Başkanı Abdurrahman Kaan: "Şu an tüm dünyada, özellikle Kuzey Avrupa, Orta Avrupa olmak üzere Uzak Doğu'nun mesleki eğitimde nereye geldiğiyle alakalı çalışmalarımızı yaptık, bitirdik. Hedefimiz, artık meslek liselerini diğer liselerden daha cazip hale getirmek üzerinedir. MÜSİAD olarak, mesleki eğitim konusunda dünyadaki en iyi modeli hazırlamış durumdayız. Yakın zamanda bunun adımlarını atacağız." açıklamalarında bulundu.
#MÜSİADCumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, dün Beştepe’de düzenlenen ‘Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nde Yerel Yönetimler Sempozyumu’ndaki konuşmasında dikey mimariye karşı yatay mimari çağrısı yaptı. Erdoğan, “Tüm yerleşim yerlerinde yatay mimari konusunda ısrar ediyorum. Ya şu para var ya nelere muktedir. Bu kapitalizm nelere muktedir. Doğa şöyle olmuş, böyle olmuş umurunda değil. Bize de örnek veriyor, Manhattan şöyle. Ya bırak, batsın senin Manhattan’ın” dedi.
#GazetehaberleriMüstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, Katar, İran, Sudan, Türki cumhuriyetler, Güney Amerika ve Afrika ülkeleriyle ilgili barter ve farklı modellerde çalışmanın mümkün olduğunu belirterek, "Bu şekilde kazancın ve ihracatın çok kısa bir süre zarfında katlanarak artması işten bile değil." dedi.
#MüsiadİSTANBUL Beyoğlu’ndaki Piyalepaşa projesine ilk başladığı günden itibaren hak sahipleriyle anlaşmakta sıkıntı çeken Polat Holding Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Polat, bir süre önce sıkıntısını konuyla ilgili üst düzey yetkiliye açtı:
#Vahap MunyarTÜSİAD Başkanı Erol Bilecik, DEİK ayrılığı sonrası ilk yorumunda, “Dış ekonomik ilişkilerde yüzde 80 civarı bir temsil gücümüz vardır. Bu özelliklerimizle Türk özel sektörünü uluslararası ortamlarda temsil ediyoruz” diyor ve ekliyor: “Dış politika kararları sadece ekonomik çıkarlara göre alınamaz ama ekonomide etkileri göz önüne alınmalıdır.”
#Jale ÖzgentürkÖnceki gün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Beştepe’de görüşen ‘Çılgın mucit’ lakaplı işadamı Elon Musk, Ankara’da kısa süre kaldı, ama birçok ziyarette bulundu. Space X şirketinin kurucusu Elon Musk'ın Türkiye ziyaretinde İstanbul trafiği hakkında bilgi almasıyla ilgili olarak ortaya çarpıcı bir iddia atıldı. Bu konu da, şehirlerdeki trafik sorununu yeraltı tünelleriyle otomobilleri taşıyarak çözmeyi amaçlayan proje ‘Boring Company’ şirketi oldu. Musk’ın özellikle İstanbul’un trafik sorunu hakkında detaylı bilgiler alması akıllara Boring Company’nin İstanbul’da pilot proje olarak gelebilme ihtimalini akıllara getirdi.
#Elon Musk