Güncelleme Tarihi:
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) tarafından CNR Expo’da bu yıl 17’ncisi gerçekleştirilen MÜSİAD Expo, katılımcı rekoru kırdı. 21 Kasım’da başlayan MÜSİAD Expo’ya 140 ülkeden 7 binin üzerinde yabancı işadamı katılırken, toplam 8 bin ikili iş görüşmesi gerçekleştirilmesi bekleniyor. Bu yılki MÜSİAD organizasyona katılımın, geçen yıllara oranla 6 kat artış gösterdiğini aktaran MÜSİAD Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, yabancı yatırımcıların dağılımı açısından da çeşitliliğin arttığını belirtti.
BERABER KAZANALIM
Abdurrahman Kaan, şöyle konuştu: “Aralarında Almanya, Fransa, Hollanda gibi AB ülkeleri olduğu kadar, Çin, Malezya, Hindistan, Pakistan gibi Asya ülkeleri ile, Birleşik Arap Emirlikleri ve Nijerya, Kenya, Sudan gibi Afrika’nın bulunduğu 140 kadar farklı ülkeden katılımcı var. Bu iş dünyası temsilcileri ile dünya ticaretine yaptığımız çağrı çok açıktır; ‘beraber büyüyelim, beraber kazanalım’. Bu vesile ile ticareti, diplomasi ve dostluk ile buluşturmak temel ilkemiz olmaktadır. Bunun için Asya’dan Avrupa’ya, Orta Doğu ve Afrika’dan Türki Cumhuriyetlere kadar yabancı işadamları ve devlet adamlarını konuk edeceğiz. Bu, bir sermaye örgütü adına çok büyük bir gurur ve başarıdır.”
Gelinen noktada MÜSİAD’ın olgunluk çağını yaşayan ve tecrübeleriyle gelecek öngörüleri yapabilen bir kurum haline geldiğini anlatan Kaan, “İhracatımızın yüzde 56’sını ve ithalatımızın yüzde 38’ini gerçekleştiren ve ülkemize cari fazla veren, ekonomisinin taşıyıcı gücü olan KOBİ’lerimiz için güven verici ve birleştirici bir unsurdur. Alman ekonomisinin yüzde 80’ini 20 bin KOBİ oluşturmaktadır. Biz de ülkemizde her yıl 2000 KOBİ firmamızı, orta ölçekli hale getirip, faaliyete geçtikten sonra yılda 200 milyar doları ülke ekonomisine kazandırmayı amaçlıyoruz. Uluslararası İş Formu’nun 22’ncisini gerçekleştirdik. Dünya 2018 yılında öylesi değişimlere sahne oldu ki, 2019 ve devamı için yeni fikirlerin, yeni yol haritalarının ve yeni paradigmaların ortaya konması kaçınılmazdır. Bizler oldukça geniş katılımlı bir iş zirvesi ile para sistemlerinde çoğulculuğu ve adalet kavramlarını masaya yatırdık” diye konuştu.
İNSANSIZ DENİZ ARACI GÖRÜCÜYE ÇIKTI
MÜSİAD Expo kapsamında bu yıl dördüncüsü düzenlenen “High Tech Port”da Türkiye’nin savunma sanayi ürünleri de sergilenirken, Türkiye’nin ilk yerli ve milli İnsansız Deniz Aracı (İDA) da burada görücüye çıktı. İnsansız olarak çalışabilen, üzerindeki oto pilot, otomatik rota konumlandırma ve dinamik konumlandırma sistemleriyle görev bilgisayarına yüklenilen rota üzerinde gidebilen İDA, Kayacı Savunma Sistemleri tarafından geliştirildi. Hibrit bir araç kurgusuyla geliştirilen İDA’nın, üzerinde bulunan ve hem otomatik hem de karadan kontrol edilerek çalışabilen sensörler sayesinde sınır güvenliği alanında kullanılacak.
YILDIRIM: TUTTUĞUMUZ ELİ YUKARI ÇIKARIRIZ
17. MÜSİAD Expo’nun açılışına katılan TBMM Başkanı Binali Yıldırım, şöyle konuştu: “Akıl teri nedir? Akıl teri, bilgiye sahip olmak, teknolojinin künhüne vakıf olmak, başkalarının düşünemediğini yapmak demektir. Fark oluşturmak demektir. Herkesin yaptığını yapıyorsan o zaman ayakta kalma ve dostlarınıza yardım etme şansınız yok. Türkiye son 10 senedir Afrika’yla ilgileniyor. Türkiye’nin Afrika’yla ilgisi başkalarının yaptığı gibi sömürü amaçlı değil. Gelişme sürecinde olan Afrika’nın nispeten daha ileri konumda Türkiye’yle enerjilerini birleştirerek insani değerleri de kaybetmeden, modern dünyanın gelişmiş dünyanın, içerisinde bu ülkelerin hak ettiği yeri almasını sağlamalıyız. Afrika’ya emperyalistler önceden açık sömürü için geldi. İnsanı yok sayarak, orada oldular. Hatta insanları başka yaratıklar gibi düşünerek müzeler bile açtılar. O devir geride kaldı. Şimdi para gücüyle, kısa vadeli acil ihtiyaçları görmek suretiyle yeni bir modelle sömürü peşindeler.
Biz Afrika’ya el uzatıyoruz. Bizim uzattığımız el, emperyalistlerin uzattığı ele benzemez. Biz tuttuğumuz eli yukarı çıkarırız. Onlar tuttukları eli, çeker denizin dibine götürür. Onun için emeller, ameller niyetlere göredir” dedi.
MÜSİAD’IN İSMİNDE DEĞİŞİKLİK İSTEDİ
SANAYİ ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Abdurrahman Kaan ile etkinlik öncesi kısa bir konuşma yaptığını belirterek, MÜSİAD ismindeki işadamları kelimesinin cinsiyetçi bir ifade olmadığını ancak bazı hanımefendilerin bu kelimenin iş insanları olarak değiştirilmesinin daha uygun olacağını belirttiğini aktardı.
İSTİHDAM YARATANA KAPIMIZ AÇIK
AÇILIŞTA konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, etkinliğin, Türkiye’nin en büyük uluslararası karma ticaret fuarı olduğunu söyledi. Varank, Türkiye’yi yatırımcılar için bir cazibe merkezi haline getirmek adına hayata geçirilen teşvik sistemi ve Proje Bazlı Destek programından bahsederek, dışa bağımlılığı azaltan, teknolojik dönüşüme katkı sunan ve katma değeri yüksek yatırımları proje bazlı olarak desteklediklerini söyledi. Varank, “Bakanlığımın kapıları katma değer üreten ve istihdam sağlayan herkese sonuna kadar açık” diye konuştu. Türkiye’yi sanayi ve teknolojide lider bir üretim üssü haline getirmek için çalışacaklarını dile getiren Varank, başarıya giden yolun iş birliğinden geçtiğini bildirdi.