İbrahim Selim ‘Bana Kimse Ne Olduğunu Anlatmadı’ adlı oyunda müzede çalışan bir güvenlik görevlisinin sanat eserlerini korurken başından geçenleri eğlenceli ve duygusal yönleriyle sahneye taşıyor. Peki, gerçek hayatta başka neler yaşanıyor? İstanbul’un önemli müzelerinde çalışan güvenlik görevlileriyle konuştuk.
#Uygar TAYLANYapımı 1900 yılında tamamlanan Orsay Gar binası, Orsay Müzesine dönüştürülmüştür. Fransızca adı Musee D'orsay olan sanat müzesi her yıl 3 milyondan fazla sanatsever tarafından ziyaret ediliyor. Orsay müzesi nerede, giriş ücreti ne kadar? Sizin için derledik.
#Orsay MüzesiNormalleşme süreciyle birlikte onbinlerce kişi tatil beldelerine akın etti. Oysa şehirde de her bütçeye ve her zevke göre tatil seçenekleri var. İstanbul’daysanız Atatürk Arboretumu’nda kuğuları izleyebilir, İzmir’deyseniz Doğanbey köyünü gezebilir, Ankara’daysanız Beypazarı’na gidip Türkiye’nin ilk açık hava müzesi olan ‘Yaşayan Köy’ü görebilirsiniz. İstanbul’da olanlar programlarına yeni açılan ‘Müze Gazhane’yi de mutlaka eklemeli.
#NormalleşmeKoronavirüs önlemleri kapsamında tüm etkinlikler iptal olup herkes evlere kapanınca Türkiye’de ve dünyada çok sayıda sanat olayı ve etkinlik dijital hale geldi. Sadece sanat müzeleri ve konserler değil, arşivler, kütüphaneler ve tarihi mekânlar da salonumuzun içine girdi. İşte dünyayı evimize getiren etkinliklerden bazıları:
#GazetehaberiÇoğu Avrupa şehri gibi, dokunun bozulmadığı bir yer Paris. Gittiğiniz yerlere yıllar sonra da uğrasanız, o çok beğendiğiniz kafeyi, bayılarak gezdiğiniz dükkânları tam bıraktığınız yerde bulabilirsiniz. Her mevsim âşık olabileceğiniz bu şehrin turistik yerlerine biraz daha yakından göz atalım.
#Paris Gezi RehberiFransa’nın başkenti hayatını Sen Nehri’ne borçlu. Kentin ilk yerleşimi nehir üzerindeki adacıklardan Île de la Cité’e kurulmuştu. Bugün bu ünlü nehir 37 köprünün altından geçiyor ve Işık Kenti’nin etrafında 12 kilometrelik kavis yapıyor. UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne giren taş duvarların arasından akan nehir başlı başına bir cazibe merkezi. Tarih, mimari derseniz Notre Dame’ın ortaçağdan kalma kuleleri, 19. yy anıtı Eyfel Kulesi, Monde Arabe Enstitüsü gibi post modern yapılar... Sanat, tasarım derseniz Louvre ve Musee d’Orsay’ın yanı sıra dünya çapında eserlerin sergilendiği pek çok küçük müze... Yemek, festival derseniz hedonistleri cennete taşıyacak restoranlar... Bunların yanında kentin soluk aldığı Tuileries bahçeleri, Jardin des Plantes... Nehir kenarını takip eden 72 numaralı otobüse, nehirdeki Batobus’a atlayın ya da büyük bölümü trafiğe kapalı parkurda doyasıya yürüyün. Sonbaharda Sen kıyısında keşfedecek çok şey var.
#FRANSABazı müzeler sadece sanatsal koleksiyonlarıyla değil, etkileyici atmosferleri içerisindeki çok özel restoranlarında sundukları lezzetleriyle de ziyaretçilerini etkiliyor. Hem sanat hem lezzet düşkünüyseniz bu müzeler tam da size göre… İşte size yurtdışı seyahatlerinizde görmeden, gezmeden ve tatmadan dönmemeniz gereken en iyi müze restoranları…
#Müze RestoranArtkolik dergisi, bundan bir buçuk sene önce sanatı tanıtmak, sanatı hayatın içine katmak ve herkesin sanatsever olabileceğini göstermek için yola çıkmıştı... Kurucusu Nazlı Keçili, dergiyi çok yönlü bir sanat platformu olarak geliştirdi ve geçen sene bir sanat tarihi ve bir çağdaş sanat olmak üzere iki ders denemesi yaptı. Geri dönüşler de güzel olunca, Artkolik, bünyesine yeni dersler ekledi. Bebek’teki ofislerinde verilen eğitim programlarının bazılarını sizler için seçtik.
#Artkolik“Paris denince akla ilk ne gelir” sorusunun yanıtı belli: Eyfel (Eiffel) Kulesi. 1887-89 arasında Fransız Devrimi’nin 100. yılı kutlamaları çerçevesinde, mühendis Gustave Eiffel tarafından inşa edilmiş. 320 metre yüksekliğe çıkıp, kulenin tepesinden şehri kuşbakışı izlemek harika.
#ParisSeine Nehri’nin kuzey kıyısı (Rive Droite) son yıllarda dünyadaki değişimlere ve yeni modalara açılırken, güney kıyısı (Rive Gauche) Paris’in gerçek ruhunu koruyor. Kafe terasları, dış cephesi mermer kaplı binalar, zarif giyimli Parisliler zaman ötesi bir tablo oluşturuyor. Tüm bunlar Seine’in güney semtlerinin değişime dirençli olduğu anlamına gelmiyor. Hiç değilse şimdilik klasik zarafet, global şablonlara karşı üstünlüğünü koruyor.
#SeyahatDaha İstanbul’a gelmeden kültür sanat gündemini meşgul eden Monet tabloları, nihayet Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi’nde. Gezerken tablolar hakkında detaylı anlatım yapan bir Fransız’a rastladık. Öğrendik ki kendisi Monet’nin üvey torunu Philippe Piguet’miş. ‘Monet’nin Bahçesi’ni birlikte gezdik