Erik marmelatı tarifi, kış hazırlıkları devam ederken araştırılıyor. Kahvaltılarda tercih edilen bu marmelatı kurabiye veya keklerinizde sos olarak kullanabilirsiniz. Mevsimin güzel meyveleriyle hazırlanan erik marmelatı sofralarınızı güzelleştirecek. Malzemeler hazırsa, erik marmelatı yapımı için mutfağa doğru alalım. Şimdiden afiyet olsun...
#Erik Marmelatıu hafta ağustos sonlarında çıkan ve eylül ayı itibariyle lezzeti doruk noktaya ulaşan mürdüm eriğinin etle buluştuğu, Osmanlı saray mutfağının etkisinin görüldüğü bir reçete ile geldim; mürdüm erikli lokum et. Meyvelerin etle buluştuğu yemeklerin saray mutfağında ne denli önemli bir yere sahip olduğunu artık hepimiz çok iyi biliyoruz. Osmanlı mutfağı yüz yıllardır gastronomiye sihirli bir dünya sunuyor. Saray mutfağında en çok pişirilen yemek türleri arasında da en fazla tatlı etler dikkat çekiyor. Çünkü 15. ve 16. yüz yılda et yemeklerinin çoğunu ekşi-tatlı et yemekleri oluşturuyor. OrtaAsya, Anadolu, Orta Doğu ve Balkan ülkelerinin tatlarıyla zenginleşen Osmanlı mutfağında en sık kullanılan meyvelerin başında ise kavun, ayva, erik, yenidünya, kuru kayısı, kuru üzüm ve incir geliyor. Yemeğe sadece lezzet katması açısından değil, içinde bulunan vitaminlerin yemeğe geçmesi açısından da meyveler saray yemeklerinde sıkça yerini alıyordu. Günümüzün bazı yörelerinde de hala meyveler yemeklere lezzet katmaya devam ediyor. Üstelik bu saklı kalmış saray lezzetlerini günümüze taşıyan restoranların sayısı da günden güne artıyor.
#MürdümKabızlık, dünya genelinde çok fazla insanı etkileyen oldukça yaygın bir sorun. Yetişkinlerin çok büyük bir kısmı kabızlık konusunda ‘kendi reçetelerini’ uyguluyor. Kabızlıkla mücadele için yapılacaklar listesi uzayıp gidiyor. En yaygın yöntemler ise zeytinyağı içmek, kuru kayısı, erik, yoğurt yemek, su ve kahve içmek, zıplamak, çömelmek ve hatta yüzüstü yatmak... Peki bu yöntemler gerçekten işe yarıyor mu? Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Vedat Göral tüm merak edilenleri anlattı...
#KabızlıkKabızlık, dünya genelinde çok fazla insanı etkileyen oldukça yaygın bir sorun. Yetişkinlerin çok büyük bir kısmı kabızlık konusunda ‘kendi reçetelerini’ uyguluyor. Kabızlıkla mücadele için yapılacaklar listesi uzayıp gidiyor. En yaygın yöntemler ise zeytinyağı içmek, kuru kayısı, erik, yoğurt yemek, su ve kahve içmek, zıplamak, çömelmek ve hatta yüzüstü yatmak... Peki bu yöntemler gerçekten işe yarıyor mu? Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Vedat Göral tüm merak edilenleri anlattı...
#KabızlıkReçel, meyvelerin çeşitli şekillerde şekerle kaynatılması ile yapılan bir tür tatlı ve meyve konservesi türüdür. Kahvaltıda tüketilmesi tercih edilmekle beraber günün her saati yenilir ve bazı kek, pasta ve çöreklerin üzerine sürülerek onları tatlandırmada da kullanılır. İki türlü reçel yapımı bulunmaktadır. Bunlardan birincisi reçel yapılacak meyvelerin önce şekerde bekletilerek daha sonra kaynatılması, ikincisi ise reçel yapılacak meyve ya da sebzenin reçel şurubu ile beraber kaynatılarak hazırlanmasıdır. Kaynama sonucu kıvama gelen reçel, hava almayacak şekilde saklama kaplarına (genellikle cam kavanozlara) konularak kapakları kapatılır. Birçok meyve ve sebzenin reçeli yapılmaktadır. Ayrıca gül reçelinde olduğu gibi çiçeğin yapraklarının da kullanıldığı reçel türleri de vardır. doğal bir tat ve görünüm, aroma bakımından zengin reçel üretimi mümkün hale gelmiştir. Peki, ev yapımı reçel nasıl yapılır, püf noktaları nelerdir? Kışlık reçelin bozulmaması için nelere dikkat edilmeli? İşte sizler için hazırladığım birbirinden lezzetli reçel tarifi ve malzemeleri...
#Ev Yapımı ReçelMasterChef elenen isim dün geceki heyecan dolu yarışma sonrası belli oldu. All Star sezonu ile izleyenlerin beğenisini kazanan MasterChef All Star'ın 3 Eylül tarihli 77. son bölümünde eleme potasında yer alan Kıvanç, Batuhan, Sefa, Gamze, Tolga, Tahsin ve Eda ilk turda mürdüm eriği ve acı biberle yaratıcı yemek yapmak için mücadele verdi. Bu haftanın eleme adayı olan Kıvanç, Tolga ve Tahsin ilk turda potadan çıkarken, 4 yarışmacı ikinci etapta Danilo Şef'in 'vıtello tonnato' tabağı için karşılaştı. Oyun öncesinde Çağatay'ın sağlık sorunu nedeniyle yarışmadan ayrılması eleme gecesinin kaderini değiştirdi. Şefler bu hafta eleme olmayacağını söyleyerek yeni kararı duyurdu. Peki, MasterChef kim elendi, kim gitti? MasterChef eleme oldu mu? İşte, ayrıntılar.
#Masterchef Kim ElendiKuru mürdüm eriği, atıştırma çeşitleri arasında hemen hemen herkesin en sevdiği kuruyemişlerden bir tanesidir. Bunun nedeni ise hem içindeki lezzetinin hem de yararlarının bol olmasındandır. Öncelikle kuru erik bir hayli masum olan bir atıştırmalık türüdür. Sizin için evde mürdüm eriğinin nasıl kurutulduğunu, mürdüm eriğinin fırında nasıl kurutulabileceğini ve daha fazlasını derledik.
#Mürdüm EriğiMevsim meyve ve sebzelerini uzun süre muhafaza etmenin en güzel yolu kurutmak. Peki çok meyve sebze mevsiminde kurutulup daha sonra yemeklere lezzet katıyor. Patlıcan da bunlardan biri. Peki patlıcan nasıl kurutulur? İşte evde dolmalık, kavurmalık ve yemek patlıcan kurutmanın püf noktaları
#Patlıcan Nasıl KurutulurARİSTO’dan başlayarak bilim insanları ve düşünürler, yüzyıllar boyunca bu bilmeceyi çözmeye çabaladı.Yaşlanma ya da bazen söylendiği şekliyle ihtiyarlık, ilerleyen yaşla beraber fizyolojik işlevin kaçınılmaz olarak bozulmasıdır. Fitoterapist ve homeopat Doktor Serdar Özgüç, “yaşlanmayı yavaşlatma”yı anlattı.
#1Mutancana, saray mutfağından günümüze ulaşan nefis bir tarif. İçerisindeki kuru meyveleri, bal ve sumakla da tadına doyum olmuyor. Mutancana, misafir sofralarınızı şölene çevirecek. Peki mutancana nasıl yapılır, malzemeleri neler? İşte mutancana tarifi ve yapımı
#Mutancana Nasıl YapılırGünümüzde kahvaltılarda tatlı olarak bal, tahin-pekmez ve hazır market ürünleri dışında reçel de kendine yer bulur. Reçel Anadolu’da evlerde kadınlar tarafından hazırlanmaya devam ediyor. Yaz mevsiminde bolca çeşit meyve bulunduğundan reçeller de salça gibi, erişte gibi kışlık hazırlıklar arasındadır.
#BursaYazın son demlerinde tezgâhlardaki erik çeşitleri de arttı. Anjelika, mürdüm, mirabelle... Kekten tarta, crumble’dan pestile erikler içine girdiği her şeyin lezzetini katlıyor. Yahnilere de çok yakışan bu nefis meyveyle Uzakdoğu usulü bir sos yapıp tavuk yemeklerinin veya böreklerin yanında sunabilirsiniz.
#ErikKuru erik, vitamin ve mineral içeriğiyle oldukça besleyici bir besin. Ayrıca lif ve antioksidanlar ile sağlık için de faydalı. Yaz aylarında tezgahları süsleyen rengarek erikler taze olduğu gibi kuru olarak da tüketilebiliyor. Üstelik evde kurutmak da çok kolay. Peki erik kurusu nasıl yapılır? İşte evde çekirdekli kırmızı, yeşil ve mürdüm eriği güneşteve fırında kurutmanın püf noktaları
#Erik Kurusu Nasıl YapılırGünlük hayatın içinde çok sık duyduğumu bazı kelimelerin anlamını çoğu zaman bilmiyoruz. Bu nedenle de bu kelimelerin anlamlarını öğrenmek için pek çok kişi araştırma yapıyor. Günlük hayatta sık duyduğunuz kelimelerin kökenini ve kelime anlamlarını öğrenmek için TDK sözlüğüne başvurabilirsiniz. Mürdüm ne demek, ne anlama gelir sizler için derledik.
#Mürdüm Ne DemekÖnlemler alarak geçireceğimiz ama kısıtlamaların olmadığı ilk ‘pandemili’ yılbaşı için sayılı günler kaldı. Biz de 2021’e veda edip 2022’ye başka bir şehirde “Merhaba” demek isteyenler için jürimize “Yeni yılı nerede karşılayalım” diye sorduk, ülkemizdeki birbirinden güzel 10 adresi listeledik. İsteyene sessiz sakin, isteyene partili, eğlenceli seçeneklerimiz var. Önerilen şehirlere ya da kasabalara giderseniz ‘nerede, ne yiyebiliriz’ tavsiyelerini de EBRU ERKE yazdı.
#Yeni Yıl AdresleriErik ağacı oldukça kolay yetişebilen ve çok fazla bir bakım istemeyen ağaçlardan bir tanesi olmaktadır. Bununla birlikte birbirinden farklı lezzete ve niteliğe sahip çeşidi bulunmaktadır. Bu çeşitlerden bir tanesi de mürdüm eriği olmaktadır. Sizin için mürdüm eriğinin faydalarını, hangi hastalıklara iyi geldiğini ve mürdüm eriğinin ne işe yaradığını derledik.
#FaydalarıSağlıklı, enerji dolu meyve pestillerimizin tam mevsimi. Anadolu’nun asırlık pestil geleneği, tüm dünyadaki sağlıklı beslenme meraklılarının da radarında. Bugünlerde hasat edilen her türlü meyvenin işlenip güneşin kucağına bırakılmasıyla üretilen pestili evde de fırınımızda kolaylıkla yapabiliriz.
#MeyveYaz boyunca olgunlaşan meyve ve sebzelerin sonunda hasat zamanı geldi. Şimdi ise sıra, onları kışın da hayatımıza dahil etmekte. Bunun en güzel yolu olan konserveler ve kahvaltılıklarda kullanılan reçeller, marmelatların yapımı da en çok araştırılan konular arasında yer alıyor. Şimdi size adını duyunca akan suların durduğu tariflerden biri olan erik marmelatının püf noktalarından bahsedeceğiz. İşte ev yapımı erik marmelatı tarifi ve malzemeleri…
#Erik MarmelatıRengiyle bile ağzımızı sulandıran kırmızı erikler tezgâhlarda... Mürdüm, anjelik gibi farklı türleri var. Onlarla istersek bir zeytinyağlı yemek, istersek de kremalı bir tart yapabiliriz. Ünlü şeflerden farklı reçeteler aldık, iç hastalıkları uzmanı Dr. Ayça Kaya’ya faydalarını sorduk.
#ErikMürdüm eriği, dut, şeftali, üzüm, kiraz ve diğerleri… Birbirinden lezzetli yaz meyveleri sıcak yaz günlerinde gerek tatları, soğuk ve bol sulu yapılarıyla, gerekse görünüşleriyle iştah kabartıyor. Ancak tüketimine de dikkat etmek gerekiyor. Peki yaz meyveleri nelerdir? Yazın meyve tüketiminde bunlara dikkat...
#Yaz MeyveleriSağlıklı bir yaşam sürmek için sofralarımızdan ve beslenme listelerimizden eksik etmememiz gereken meyvelerin başında erik geliyor. Erik pek çok çeşidi ile en çok tüketilen meyveler arasında göze çarpıyor. Papaz eriği, mürdüm eriği, Malta eriği ve can eriği en sevilen çeşitlerindendir. Bahar ve yaz aylarının gözde meyvesi olan erik kışın belirli zamanlarında da yenilebilen güzel bir meyve. Mayhoş tadı ile farklı bir meyve tadı arayanlar için en iyi seçeneklerden biri olan erik, çekirdeği ile de oldukça faydalı. Peki erik çekirdeği nedir ve neye iyi gelir? Erik çekirdeği faydaları nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
Unutkanlık, stres ve yoğun iş temposu gibi nedenlerden ötürü en sık karşıklaşılan problemlerden biri. Düzensiz beslenme de unutkanlığı yol açabilir. Peki unutkanlığa ne iyi gelir? İşte unutkanlığa iyi gelen yiyecekler...
#Unutkanlığa İyi Gelen Besinler