Güllü, fıstıklı, cevizli, meyveli, kaymaklı ve çikolata kaplı... Kültürümüzün en özel tatlarından. Osmanlı mutfağından günümüze uzanan bu lezzet pek çok çeşidiyle her damağa hitap ediyor. Geleneksel reçetelerden modern okunuşlara kadar Türkiye’nin dört bir yanından bayramda ağzınızı tatlandıracak en iyi lokum adreslerini sıraladık.
#Lokum‘Şeflerin Düeti’ etkinliğinin dördüncüsü için Kıbrıs’taydım. Hem hiç bilmediğim hikâyeler dinledim hem de Elexus Hotel’in executive chef’i Veli Bayraktar ve şef Murat Bozok’un adanın çokkatmanlı kültüründen aldıkları ilhamla hazırladıkları menüyü tattım.
#Ebru ErkeBİR şehir, mutfağıyla hatırlanır. Bir ülke, yemekleriyle anlatılır. Bugün, gastronomide yükselen yeni bir akım var. Yerel olanı öne çıkarmak. Artık Michelin Yıldızlı şefler dahi kendi coğrafyalarının malzemelerini yeniden keşfediyor. Anadolu’da, Ege’de, Akdeniz’in tüm kıyılarında... Ve şimdi Kıbrıs’ta...
#1Ustaların maharetli elleriyle şekil bulan hamurlar, rengarenk malzemeler, taş fırından yükselen nefis kokular... Napoli’nin klasiklerinden yaratıcı yorumlara uzanan bir lezzet şöleni... Yarın Dünya Pizza Günü, biz de jürimize en iyi pizza adreslerini sorduk.
#Pınar Tahirler14 Şubat Sevgililer Günü yaklaşırken, romantizmin dozu da fiyatlarla birlikte artıyor. Bu yıl, İstanbul Boğazı’ndaki ultra lüks Mandarin Oriental otelinde sahne alacak olan Ebru Gündeş’in konseri, kelimenin tam anlamıyla “cep yakıyor”.
#14 Şubat Sevgililer GünüBazı kaynaklar bilinenin aksine anavatanının Fransa değil, Avusturya olduğunu ve Osmanlı etkisiyle yapıldığını söylüyor. Tuzlu ya da tatlı olsun, çıtır çıtır ama yumuşacık, ağızda eriyen bir lezzet... Yerken alacağınız keyif, içine ne koyulduğuna da bağlı... Türkiye’nin dört bir yanında, en iyi kruvasan sandviçleri yiyebileceğiniz mekânları keşfetmek için listemize göz atın.
#KruvasanTürk mutfağının vazgeçilmez geleneklerinden biri ocakbaşı. Öyle bir gelenek ki sadece benzersiz lezzetleriyle damakları şenlendirmekle kalmaz; aynı zamanda atmosferi ve insanları bir araya getiren sıcaklığıyla da kalplere dokunur. En iyi ocakbaşı mekânlarını uzman jürimiz oyladı; İstanbul, Adana’nın tahtını yıktı ve ilk sıraya yerleşti.
#Pınar TahirlerSucuk denince aklınıza karlı havada, mangalda çıtırdamış ve ekmek arası mı gelir, yoksa tavada kendi yağında usul usul pişmişine ekmek banmak mı? Farklı bölgelerde, geleneksel yöntemlerle üretilen sucuklarımız damakları mest ediyor, aş erdiriyor. Türkiye’nin en iyi sucuklarını jürimize sorduk, çiğiyle, pişmişiyle baharatlı, leziz bir liste hazırladık.
#SucukMichelin bu yıl üçüncü kez yıldız dağıttı Türkiye’de. Yıldızlı iki yeni restoranımız daha oldu; Urla’daki Narımor ve Şile’deki Casa Lavanda… Şef Fatih Tutak’ın restoranı TURK de 2 yıldızını korudu. 6 restoransa yeşil yıldızla ödüllendirildi. Michelin Deneyimler Departmanı İletişim Direktörü Elisabeth Boucher dahil herkes bu yıl yeşil yıldızların artmasından dolayı mutluydu. Bu da demek oluyor ki bu yöne daha çok eğilerek dünya çapında bir farklılık yaratabiliriz.
#MichelinMichelin Rehberi 5 Aralık Perşembe akşamı düzenlenecek törenle 2025’in yıldız alan ve tavsiye listesine giren restoranlarını açıklayacak. Yıldız müfettişleri bu yıl İstanbul, İzmir ve Bodrum’un yanı sıra Muğla’nın diğer bölgelerini de ziyaret etti ve ödül listesini genişletti. Yeme-içme dünyası bu özel geceyi heyecanla beklerken gastronomi meraklıları tören öncesinde kulaktan kulağa rehbere girecek mekânları fısıldıyor, tahminlerini yapıyor. Geçen yıllarda yıldız alan ya da tavsiye listesine girenler unvanlarını koruyacak mı, ‘Michelin Rehberi’ne yeni kimler girecek? Gastronomi alanından isimlere öngörülerini sorduk.
#Michelin RehberiHem içimizi ısıtıyor hem de lezzetli. Şöyle dumanı tüten, iyi bir çorbadan daha iyi ne olabilir soğuk kış günlerinde... Mutfağımız çorba açısından zengin. Her yöremizde envai çeşidi hazırlanıyor. Jürimiz bu hafta şifa kaynağı çorbalarımızı en iyi yapan mekânları seçti.
#Pınar TahirlerYaz gelince gözümüz yükseklerde oluyor. Şöyle efil efil esen rüzgâr eşliğinde buz gibi içeceğimizi yudumlayıp İstanbul’un eşsiz manzarasını doyasıya seyredeceğimiz mekânlar arıyoruz... Bu hafta jürimize yedi tepeli şehirde günbatımının tadını çıkarabileceğimiz, keyifle vakit geçirebileceğimiz en güzel terasları sorduk.
#İstanbul28 Mayıs Dünya Burger Günü’ydü. Bulutsu ekmeği, kaliteli köftesi, çeşit çeşit sos ve eşlikçileriyle artık her şefin kendine has bir formülü var. Jürimize İstanbul’da en iyi burger yapan yerleri sorduk. Klasik cheddar yerine brie kullananlardan vişne soslusuna öyle yenilikler var ki okurken ağız sulandırıyor…
#Gizem DinçbaşAntep fıstıklısı, cevizlisi, şerbetine süt katılanı ya da kaymakla servis edileni... Okurlarımız kıyasıya geçen bir anket oylamasında ekmek kadayıfına karşı tel kadayıfı tercih etmişti. Jürimiz de çok sevilen bu geleneksel tatlımızın en iyisini bulabileceğimiz adresleri seçti...
#TatlıMasterChef eleme adayları 9 Aralık Cumartesi akşamı oynanan dokunulmazlık oyunuyla belli oldu. MasterChef All Star'ın dün akşamki 174. bölümünde, kırmızı ve mavi takım, konuk şef Murat Bozok'un deniz tarağı tabağını hazırlamak için mücadele etti. Mehmet Şef, Somer ve Danio Şef'in verdiği tabağı en iyi hazırlayan isimler; Hasan, Barbaros, Tahsin oldu. Gecenin finaline kalan isimler ise Dilara ile Batuhan kaldı. Şeflerin kararı ile daha başarısız tabağı yapan isim MasterChef son eleme adayı seçildi. Peki, 9 Aralık Cumartesi MasterChef'te eleme adayı kim oldu, potaya hangi isimler gitti ve dokunulmazlığı kim kazandı? İşte, dün gece MasterChef 4. eleme adayı olan isim ve yeni bölüm fragmanı...
#Masterchef Eleme AdayıMasterchef konuğu Murat Bozok bir kez daha izleyicilere lezzetle hazırladığı tarifle sürpriz yapıyor. Kariyerinde başarılara imza atan Şef Murat Bozok sayısız ödüller kazandı. Amerika’ya yerleşerek aşçılık eğitimi alan ünlü şef, Michelin yıldızlarında çalıştı. Şek Murat Bozok daha önce de Somer Şef'in yerine konuk jüri olarak katılmıştı. Peki, Murat Bozok kimdir, kaç yaşında, aslen nereli? İşte MasterChef All Star konuğu Murat Bozok tarifleri, hayatı ve biyografisi...
#Murat BozokJapon, Çin, Kore, Tay... Uzakdoğu mutfağı denince aklımıza gelen mutfak çeşitliliği ve bu çeşitliliği sunan restoranların sayısı giderek artıyor. Michelin Rehberi’nin 2024 yılı seçkisinde de yıldız alan ve tavsiye listesine giren isimler dikkat çekmişti. Jürimize İstanbul’da Uzakdoğu mutfağının en iyi örneklerini sergileyen adresleri sorduk.
#GİZEM DİNÇBAŞ1 Kasım Dünya Vegan Günü farkındalık yaratmayı amaçlayan etkinliklerle tüm dünyada kutlanıyor. Hayvan hakları, iklim krizi ya da sürdürülebilirlik... Sebebi ne olursa olsun bitki temelli beslenenlerin sayısının artmasıyla birlikte vegan mekânlar da hızla çoğalıyor. Jürimize vegan tabaklarıyla lezzetten ödün vermeyen adresleri sorduk.
#Gastronomi