Miyopi, uzağı görememeye yol açan bir göz kusurudur. Miyop olan insan sayısı endişe verici bir hızla artıyor… 2000 yılında dünya nüfusunun yaklaşık %25'i miyoptu. Araştırmalar, 2050 yılına kadar dünya nüfusunun kabaca yarısının miyop olacağını gösteriyor… Miyopi genellikle çocuklukta başlar ve 18-21 yaşa dek ilerler.
#MiyopiEKOL Hastanesi Göz Kliniği’nden göz hastalıkları uzmanı Opr. Dr. Lider Çelik, femtosaniye lazerle katarakt ameliyatının klasik fako yöntemine göre daha güvenilir bir yöntem olduğunu belirtti. Lazerle katarakt ameliyatlarının avantajları hakkında bilgi veren Opr. Dr. Lider Çelik, “Lazerle katarakt meliyatında; göze giriş kesileri, kataraktlı merceği saran zarın önünden, yuvarlak ve düzgün çıkarılması gereken ön kapsülün kesilmesi, kataraktlı merceğin, küçük parçalara ayrılması ve astigmatizmanın düzeltilmesi işlemleri bilgisayar kontrolünde ve 30-40 saniye gibi çok kısa bir sürede yapılıyor. Tüm bu aşamalar, klasik Fako yönteminde hem daha uzun sürmekte, hem de komplikasyon riski taşımaktadır” dedi.
#1AKILLI mercek ameliyatının gelişmiş şartlar kullanılarak steril ameliyathane şartlarında gerçekleştirildiğini kaydeden Özel İzmir Can Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Ramazan Birgül, operasyonun genel anestezi gerektirmediğini kaydetti. Konforlu bir ameliyat olduğunu ifade eden Birgül, “Sonrasında gözlükten kurtuluyor olmak, hasta psikolojisine olumlu katkı sağlamaktadır. Ameliyat sonrası hasta, yakın ve uzağı net bir görüntüyle görmeye başlamaktadır. Özellikle 40 yaş üzeri bireylerde sıklıkla kullanılan bir yöntem olan akıllı lens uygulaması, kullanılan dünya standartlarındaki lensler ve başarılı cerrahi tekniklerle yüz güldürücü sonuçlar vermeye devam etmektedir” dedi.
#1Kırk yaş sonrası yakını görememe problemine “presbiyopi“adını veriyoruz. Presbiyopi için tedavi seçenekleri arasında yakın gözlükleri, uzak-yakın birarada (progresif) gözlükler, multifokal (çok odaklı) kontakt lensler ve göz içi trifokal (akıllı) lens ameliyatı yer alıyor.
#Göz DamlasıKırk yaşından sonra hepimizin yakın görüşü bozuluyor. Markette fiyat etiketini ya da ürünlerin son kullanma tarihini okuyamıyoruz. Restoranda menüyü veya hesabı göremiyoruz… Cep telefonumuza her bakışımızda yakın gözlüğümüzü aramamız gerekiyor…
#Yakın GözlüğüKATARAKTA tedavinin cerrahi olduğunu belirten Atagöz Göz Hastalıkları Dal Merkezi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Ayşegül Işık Özdamar, “Katarakt ameliyatının göz tansiyonu hastalarında tansiyon düşürücü etkisi, şeker hastalığına bağlı hasar gelişmiş gözlerde uygulanan lazer tedavisinde de pozitif etkisi vardır” dedi.
#1AKILLI göz içi merceklerle uzak–yakın ve orta mesafe görme bozukluklarından, aynı zamanda da katarakttan veya katarakt riskinden kurtulmanın mümkün olduğunu belirten Atagöz Göz Hastalıkları Dal Merkezi Kurucu Ortağı, göz hastalıkları uzmanı Op. Dr. Mehmet Helvacıoğlu, halk arasında ‘akıllı lens’ ya da ‘akıllı mercek’ olarak adlandırılan smart merceklerin, bifokal ve multifokal olmak üzere gruplara ayrıldığını söyledi. Helvacıoğlu, “Bunlar özellikle kataraktı olan kişilerde tercih ettiğimiz, ama görme kusurları olan ve gözlükten kurtulmak isteyen kişilerde de kataraktı olsun veya olmasın tercih edilen bir tedavi yöntemi” dedi.
#İzmirKAŞKALOĞLU Göz Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Bilgehan Sezgin Asena, gözü bozuk olmasa da insanların çoğunun 40 yaş sonrasında yakını görmede zorluk çektiğini belirterek, hastanın durumuna göre lazer veya göz içi mercek ameliyatlarının başarılı sonuçlar verdiğini söyledi.
#İzmirKaşkaloğlu Göz Hastanesi Başhekimi Opr. Dr. Bilgehan Sezgin Asena, gözü bozuk olmasa da insanların çoğunun 40 yaş sonrasında yakını görmede zorluk çektiğini belirterek, hastanın durumuna göre lazer veya göz içi mercek ameliyatlarının başarılı sonuçlar verdiğini söyledi. Presbiyopi veya yakın görme bozukluğunun yaşlanmaya bağlı olarak ortaya çıktığını ifade eden Dr. Asena, yaşla birlikte göz merceğinin uyum yeteneğinin yavaş yavaş kaybolduğunu ve insanların çoğunun okumak veya yakın iş yapabilmek için gözlük kullanmak zorunda kaldığını dile getirdi. Opr. Dr. Bilgehan Sezgin Asena, şu bilgileri paylaştı:
#İzmirKaşkaloğlu Göz Hastanesi Başhekimi Opr. Dr. Bilgehan Sezgin Asena, halk arasında akıllı lens olarak bilinen trifokal göz içi lenslerin uzak, orta ve yakın mesafede büyük görüş kolaylığı sağladığını söyledi. Dr. Asena, multifokal lenslerin yeni jenerasyonu olan trifokal göz içi lenslerinin üç farklı odak noktasına sahip olduğu için özellikle 40 yaşın üzerinde ve yakın görme sorunu yaşayanlarda kullanıldığını dile getirdi. Trifokal lenslerin görme kalitesini artırarak günlük yaşamda kolaylık sağladığını kaydeden Opr. Dr. Bilgehan Sezgin Asena, şu bilgileri verdi:
#İzmirKuş gribi, Japonya'yı alarma geçirdi. Ülkenin Chiba bölgesinde görülen kuş gribinin insanlara bulaşma riski nedeniyle 410 bin tavuğun itlaf edileceği duyuruldu. Koronavirüs salgını devam ederken Japonya'dan gelen kuş gribi haberi endişeye neden oldu. Hasta hayvanların akıntıları ve temas yoluyla bulaşan kuş gribi yüksek ateş, boğaz ağrısı ve nefes darlığı gibi semptomlar gösteriyor. Tıp dilinde 'Avian İnfluenza' olarak tanımlanan kuş gribi hayati risk oluşturabiliyor. İşte, kuş gribi belirtileri ve tedavi yöntemleri ile ilgili bilgiler.
#Kuş GribiGöz ön yüzeyindeki kornea tabakasının yüzeyine yerleştirilir. Bu sayede gözdeki kırma kusurları tedavi edilebilmektedir. Op. Dr. Şeyda Atabay, kontakt lensin göz kırma kusurlarını düzeltmek için gözlüğe alternatif olarak geliştirilmiş ince saydam mercek olduğunu belirterek bilinçsiz lens kullanımına karşı uyarılarda bulundu.
#LensKatarakt, saydamlığını yitirmiş olan doğal mercek nedeniyle görme kaybına yol açan göz hastalığıdır. Katarakt operasyonu, bu saydamlığını yitirmiş olan doğal merceğin alınıp göz içine yapay mercek yerleştirme işlemidir. Bu sayede hasta tekrar görme yetisini kazanmış olur. Takılan bu göz içi merceklerin gelişen teknoloji ile çeşitliliği ve verimliliği çok arttı. Daha önce sadece uzağı göstermek üzere kullanılan bu mercekler yakını ve ara mesafeyi gösterecek şekilde geliştirilmiştir. Bu merceklerin hangisini tercih edeceğiniz elbette doktorunuzla birlikte vereceğiniz bir karardır.
#Göz AmeliyatıUltraviyole ışınlarına ve radyasyona maruz kalmanın katarakt oluşumunu hızlandırdığını ifade eden Op. Dr. Adnan İpçioğlu, genellikle 60 yaşından sonra görülen katarakt hastalığının artık daha erken yaşlarda ortaya çıktığına dikkat çekti.
#KataraktGözlük kullanımı hayatımızın vazgeçilmez unsurları içindedir. Kırma kusuru durumlarında optik, parlak ışıktan korunmada güneş gözlüğü kullanımı hayatımızın bir parçasıdır. Ancak gözlük kullanımı doğru olmadığında yarar yerine zarar oluşabilir. Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Şeyda Atabay, gözlük alırken nelere dikkat edilmesiyle ilgili önemli bilgiler paylaştı.
#GözGözlükten kurtulmanın en sık kullanılan çözümü excimer lazer tedavisidir. Lazer tedavisi 18-60 yaş arası yapılabilse de 40 yaşından sonra pek tercih edilmez. Bunun nedeni 40 yaşından sonra ek olarak presbiyopi (Yakını görememe hastalığı) oluşmasıdır. Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Sinan Albayrak, 40 yaşından sonra yakın ve uzakta gözlükten kurtaran yöntemleri anlattı.
#Sağlık