Muğla fay hatları peş peşe yaşanan depremlerin ardından gündeme geldi. AFAD Türkiye deprem listesine göre Muğla'da 3.4 ve 3.9 büyüklüğünde depremler yaşandı. Deprem Muğla ve ilçelerde de hissedildi. Kuzey Anadolu Fay Hattı, Doğu Anadolu Fay Hattı ve Batı Anadolu Fay Hattı olmak üzere üç fay hattına sahip olan Türkiye'de büyük ve küçük depremler birçok ilde meydana geliyor. Türkiye'de fay üstünde bulunan iller arasında Muğla da yer alıyor. Peki, Muğla deprem bölgesi mi? Muğla'dan fay hattı geçiyor mu? İşte, Muğla deprem riski haritası ve konuyla ilgili bilgiler.
#Muğla Deprem HaritasıJeoloji Mühendisi Aysun Aykan, Türkiye'de 5.5 ve üzeri deprem üretebilecek nitelikte 500 diri fayın bulunduğunu söyledi. Türkiye genelinde merkezinden bu fayların geçtiği 24 şehir olduğunu belirten Aykan, bu 24 ilin her an tehlike altında olduğunu ileri sürdü. Bursa'nın içinden geçen Kayapa-Yenişehir fayının 624 yıldır suskun olduğuna da dikkat çeken Aykan, bu fayın kırılması durumunda 7 den büyük deprem üretebileceğini sözlerine ekledi.
#DepremSon birkaç gündür Türkiye’nin kuzeyi ve güneyinde peş peşe depremler oluyor. Önce Muğla’da 4,4, sonra Antalya’da 4,7 en son ise Samsun’da 4 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Yaşanan sarsıntılar hem iki bölgedeki halkı tedirgin etti hem de Akdeniz ve Karadeniz’de depremsellik açısından neler oluyor sorusunu akıllara getirdi. Yaşanan depremleri Jeoloji Mühendisleri Odası Deprem Danışma Kurulu Üyesi Prof. Dr. Süleyman Pampal hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#DepremBursa'nın Gemlik ilçesinde dün sabah saatlerinde meydana gelen 5.1 ve 4.5 büyüklüğündeki depremler Türkiye'deki fay hatlarını yeniden gündeme getirdi. Prof. Dr. Naci Görür, katıldığı bir sosyal medya programında Hatay ve Kahramanmaraş dışında 16 ilin fay hattı üzerinde kurulu olduğunu hatırlatarak uyarıda bulundu. Görür, 6 Şubat Kahramanmaraş depremindeki bir anısını anlatarak gözyaşlarına boğuldu.
#Naci GörürÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, İstanbul'da kentsel dönüşümle ilgili "İstanbul’da 1.5 milyon riskli konutumuz var. Acil dönüşmesi gerekenin yaklaşık yüzde yirmi beşi ve bu 1.5 milyon konutu da hızlı dönüştürmemiz gerekiyor. Tabi birileri bizim adımıza hesaplar yapıyor. İşte 20 yılda 1 milyon 200 bin konut yaptıysanız, demek ki bu da 50 yıl sürer, 100 yıl sürer gibi. Ama bu devlet, bu güçlü irade Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde 75 günde 100 bin konutu başlatabiliyorsa, bu dönüşümü de 5 yıl içerisinde yapar bitirir" ifadelerini kullandı. Bakan Kurum, "Vatandaşımıza Cumhurbaşkanımızın müjdeleri olacak. Bayramın birinci günü paylaşacak" dedi.
#İstanbulYaşadığımız Kahramanmaraş depremlerinin ardından bilim dünyasından birçok değerli isimle görüştük. Hepsinin özellikle vurguladığı konu şu oldu: “Türkiye bir deprem ülkesidir ve hazırlığımızı buna göre yapmamız gerekir.” 12 Şubat tarihli Pazar ekimizde yayımlanan söyleşisinde de Prof. Dr. Naci Görür deprem riski taşıyan illeri açıklamıştı. Bu şehirlerden İstanbul, İzmir, Muğla, Çanakkale, Bingöl, Tekirdağ, Adana ve Bursa belediyelerinin başkanlarına ve ilgili birimlerine sorduk: “Olası bir depreme hazır mısınız, bu konuda hangi çalışmaları yapıyorsunuz?”
#Depreme HazırlıkHatay’da yaşanan çevre illerden hissedildi. Önce 6.4 ve sonrasında 5.8 depremin ardından 30’a yakın artçı sarsıntı yaşandı. 213 vatandaş hastaneye sevk edilirken Türkiye deprem risk bölgesi merak ediyor. Bingöl, Doğu Anadolu Bölgesi’nin önemli şehirleri arasında yer almaktadır. Doğusunda Muş, kuzeyinde Erzincan ve Erzurum, batıda ise Tunceli ve Elazığ bulunmaktadır. AFAD’ın açıkladığı deprem riski raporuna göre Bingöl risk durumu açısından 1.derece riskli iller arasındadır. Peki Bingöl’den fay hattı geçiyor mu? İşte son bilgiler…
#Bingöl Deprem Bölgesi MiÖnce Kahramanmaraş’ta ardından Hatay’da olan depremlerin ardından vatandaşlar yaşadıkları bölgelerdeki deprem risk durumlarını sorguluyor. Marmara bölgesinin Güneyinde bulunan Bursa’da nüfus yoğunluğu ve bina yapısı sebebiyle deprem risk durumu sorgulanıyor. AFAD tarafından hazırlanan Türkiye Rİsk durumu haritasında Bursa birinci derece riskli iller arasında yer alıyor. Peki Bursa deprem bölgesi mi, fay hattı geçiyor mu? İşte, Bursa deprem risk durumu bilgisi
#Bursa Deprem Bölgesi Miİzmir'de Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, güneydeki Helen ve Kıbrıs fayına dikkati çekerek, "Helen ve Kıbrıs yayını bir bütün olarak değerlendirdiğimizde, İzmir'den İskenderun'a kadar ki kıyı şeridi tsunami tehlikesi altında" dedi.
#Prof. Dr. Hasan Sözbilirİzmir'de Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, güneydeki Helen ve Kıbrıs fayına dikkati çekerek, "Helen ve Kıbrıs yayını bir bütün olarak değerlendirdiğimizde, İzmir'den İskenderun'a kadar ki kıyı şeridi tsunami tehlikesi altında" dedi.
#Prof. Dr. Hasan SözbilirTopraklarının büyük bölümü fay hatları üzerinde yer alan Türkiye’de deprem dendi mi akla hemen jeofizik mühendislerinin her fırsatta dile getirdiği olası İstanbul depremi geliyor. Halbuki ülkenin batı ve güney bölümünde sıklıkla deprem üreten bir alan daha var; Helen Yayı… Uzmanlar yayın 7 büyüklüğünde deprem üretme potansiyeline sahip olduğunu söylüyor. Peki Helen Yayı’nın bu kadar aktif olması Ege ve Akdeniz kıyılarımız için nasıl bir tehdit oluşturuyor?
#DepremTürkiye çevresindeki denizler için yapılan bilimsel araştırmalar, son 3 bin yıl içinde kayda geçmiş en az 90 adet tsunami olduğunu ortaya koyuyor. Bu doğrultuda TBMM'de oluşturulan araştırma komisyonunun son raporunda da Türkiye’de deprem sonrasında oluşabilecek tsunami tehlikesine dikkat çekiliyor. Peki Marmara, Ege ve Akdeniz bölgelerinde kaç büyüklüğünde bir deprem tsunami felaketini getirir? En riskli alanlar nereler? Uzmanlar hurriyet.com.tr'ye anlattı...
#Marmara DepremiKOCAELİ Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Şerif Barış yaptığı son dakika açıklamasında "Depremlerin birbirini tetiklemesi, biraz hurafe. Çok net bir şekilde söylüyorum ki uzak depremler, birbirini tetiklemiyor" dedi.
#İstanbul DepremiDokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deprem Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Balıkesir'de gece yarısı meydana gelen ve çevre illerde de hissedilen depremle ilgili depremlerin oluştuğu fay zonunun İzmir - Balıkesir transfer zonu olarak bilindiğini açıklayarak, bu zonda 7.2 büyüklüğüne varan depremler üreten diri fayların olduğunu söyledi. Bir an önce deprem master planının hazırlanması uyarısında bulunan Sözbilir, Balıkesir depreminin İzmir'in Bostanlı ve Alsancak bölgelerinde de hissedildiğini belirtti.
#İzmirKandilli Rasathanesi ve AFAD verilerine göre, Kars'ın Sarıkamış ilçesinde yaşanan depremin ardından, Akdeniz'de Richter Ölçeği’ne göre akşam saatlerinde 3.0 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Bölgede yaşanan depremler beraber, vatandaşlar, "deprem mi oldu? " sorusunun yanıtını araştırmaya başladı. Peki, bugün en son nerelerde deprem oldu? İşte, 2 Aralık Türkiye geneli son depremler listesi.
#Deprem Mi OlduTürkiye'nin çeşitli yerlerinden gelen deprem haberleri ardından vatandaşlar, en küçük sarsıntı ardından 'Deprem mi oldu?' sorusuna internet üzerinden yanıt arıyor. AFAD ve Kandilli Rasathanesi oluşabilecek yanlış söylentilerin önüne geçebilmek amacıyla son depremlere resmi sayfasında yer veriyor. İşte, 29 Kasım tarihli son depremler...
#Deprem Mi OlduAFAD ve Kandilli Rasathanesi'nden alınan bilgilere göre Denizli'nin Çardak ilçesinde 4 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Yaşanan depremler beraber vatandaşlar kısa süreli koru yaşadı. Depremin ardından, vatandaşlar sosyal medya ve internette "deprem mi deprem oldu?" sorusunun yanıtını araştırmaya başladı. Peki, en son nerelerde deprem oldu? İşte, 26 Kasım son depremler listesi.
#Son DepremlerAfet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Denizli'de saat 09.34'te merkez üssü Acıpayam olan 5.5 büyüklüğünde bir deprem olduğunu duyurdu. Kandilli Deprem Araştırma Enstitüsü ise depremin şiddetinin 5.6 olduğunu açıkladı. Öte yandan deprem tüm Ege Bölgesi ile Güney Marmara kentlerinde de hissedildi. Depremin ardından 4.5, 4.8 ve 4.2 büyüklüğünde artçı sarsıntılar oldu. AFAD depremde hafif yaralanan vatandaşlar olduğunu belirtti. Deprem nedeniyle Yeniköy, Karahöyük, Uçarı ve Gedikli mahallelerinde 50'ye yakın evde hasar oluştu. Depremin en fazla hasar verdiği mahallelerden Karahöyük'te camilerden "evlere girilmemesi, elektrik kullanılmaması" konusunda uyarılar yapıldı.
#İzmirVuslat dizisi oyuncuları, TRT ekranlarında izleyicilerine merhaba diyen diziyi takip eden birçok kişinin araştırdığı konu oldu. Başrollerinde Kadir Doğulu, Devrim Özkan, Mehmet Özgür, Pelin Uluksar gibi isimlerin de yer aldığı Vuslat dizisi, oyuncu kadrosu ile dikkat çekiyor. Peki, Vuslat oyuncuları arasında kimler yer alıyor? İşte, o isimler hakkında bazı bilgiler
#Vuslat OyuncularıÖzellikle son yıllarda mağara turizmine gösterilen ilginin artmasıyla ülke çapında turizme açılan mağara sayısı da artıyor. İşte binlerce yıl öncesine ait medeniyetlerin izlerini sürebileceğiniz veya doğanın gücüne hayran kalacağınız mağaralar.
#TürkiyeJeofizik uzmanı Yard. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu, Gökova Körfezi'nin doğu ve batısında son 20 yılda depremler olduğunu; ancak ortasında 'sismik boşluk' (Seismic gap) bulunduğunu belirterek, bunun büyük risk oluşturduğunu söyledi. Gündoğdu, Irak-İran sınırındaki depremin Türkiye'deki hatları etkilemesinin söz konusu olmadığını söyledi.
#Oğuz Gündoğdu