Güncelleme Tarihi:
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığından (AFAD) yapılan yazılı açıklamaya göre, saat 09.34'te merkez üssü Acıpayam ilçesi olan 5,5 büyüklüğünde
deprem kaydedildi. Sarsıntının yerin 11,36 kilometre derinliğinde meydana geldiği belirlendi. Deprem, Denizli’nin yanı sıra İzmir, Aydın, Muğla, Uşak, Isparta, Burdur ve Antalya'dan da hissedildi.
OKULLAR TATİL EDİLDİ, HASTALAR BAHÇEYE ÇIKARILDI
Acıpayam Kaymakamı Ali Şanlıer ise paniğe neden olan artçılarla sallanmaya devam eden ilçede okulların tatil edildiğini duyurdu. Bu arada Acıpayam Devlet Hastanesi'nde tedavi gören hastalar yatakları ile bahçeye çıkarıldı.
DEPREM SIRASINDA 1'İNCİ KATTAN ATLADI
Denizli'de deprem sırasında 1'inci kattan atlayan Feride Ordu yaralandı. Ordu, sağlık ekipleri tarafından tedaviye alındı. Acıpayam'ın kırsal mahallerinde bazı evlerde hasar meydana geldiği, herhangi bir can kaybı ve yaralanmasının söz konusu olmadığı belirtildi.
AFAD BAŞKANI: 3 YARALI VAR
AFAD Başkanı Mehmet Güllüoğlu, ''Şu ana kadar herhangi bir can kaybı bilgisi ulaşmadı. Hafif yaralanan 3 vatandaşımız var" dedi.
İLK SAATTE 28 ARTÇI
İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, Denizli'nin Acıpayam ilçesinde meydana gelen 5.5 büyüklüğündeki depremle ilgili bilgileri paylaştı.
5,5 büyüklüğündeki depremin ardından saat 12.00'ye kadar bölgede büyüklükleri 1,4 ile 4,8 arasında değişen 71 artçı sarsıntı daha yaşandı.
İçişleri Bakanlığı AFAD koordinasyonunda, AFAD Denizli, itfaiye, sağlık ve emniyet ekiplerinin çalışmalarını sürdürdüğü ifade edildi. AFAD Denizli ekiplerine takviye amacıyla, AFAD İzmir ve AFAD Afyonkarahisar arama kurtarma birliklerinden iki ekibin yola çıkarıldığı kaydedildi.
50'YE YAKIN EVDE HASAR OLUŞTU
Deprem nedeniyle Yeniköy, Karahöyük, Uçarı ve Gedikli mahallelerinde 50'ye yakın evde hasar oluştu.
Karahöyük Mahallesi'nde bir evde çıkan yangına itfaiye ekipleri müdahale etti.
Aynı köyde yıkılan bir ahırda enkaz altında kalan 15 büyükbaş hayvanın kurtarılması için çalışma yürütülüyor.
ANONSLARLA UYARI YAPILIYOR
Depremin en fazla hasar verdiği mahallelerden Karahöyük'te camilerden "evlere girilmemesi, elektrik kullanılmaması" konusunda uyarılar yapıldı.
Mahallede evinin büyük bölümü yıkılan İbrahim Aslan, sabah hayvanlarını gütmeye götürürken yerin sarsılmasıyla büyük korku yaşadıklarını, koşarak eve döndüğünü söyledi. Aslan, "Evimizin yarısı yıkıldı, eşim depremden sonra baygınlık geçirdi, hastaneye kaldırdık. Ne yapacağımızı bilmiyorum. Ev girilecek gibi değil." dedi.
'CEHENNEMİ YAŞADIK'
Küçükhöyük Mahallesi'nde Himmet Hız isimli bir vatandaşa ait ahır çöktü. Ahırdaki büyükbaş hayvanlar enkaz altında kaldı. İhbar üzerine bölgeye Denizli Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığına bağlı ekipler ile AFAD ekipleri sevk edildi. Himmet Hız enkaz altında kalan ineklerinin 16’sının kurtarıldığını ve adeta cehennemi yaşadıklarını kaydetti.
DENİZLİ VALİLİĞİ: 30 EV YIKILDI
Valilikten yapılan yazılı açıklamada, 09.34’de meydana gelen depremin merkez üssünün Acıpayam ilçesi Yeniköy Mahallesi olduğu, depremin hemen ardından ilgili bütün ekiplerin hızlı bir şekilde olay yerine intikal ettikleri belirtildi.
Açıklamada, "20 Mart 2019 tarihinde saat 09.34 de merkez üssü Acıpayam ilçesi Yeniköy Mahallesi olan 5.5 büyüklüğündeki depremin ardından valiliğimiz koordinasyonunda Acıpayam Kaymakamlığı, İl Jandarma Komutanlığı, AFAD İl Müdürlüğü, İl Sağlık Müdürlüğü, Kızılay Başkanlığı, Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü başta olmak üzere ilgili tüm kurumlar deprem bölgesine intikal etmiş ve çalışmalara derhal başlanmıştır. Meydana gelen depremde; Karahüyük, Oğuz ve Uçarı mahallelerinde çoğu kullanılmayan ev olmak üzere yaklaşık 30 evde yıkıntı, yine bazı mahallelerdeki evlerde çatlaklar ve baca yıkılmaları oluşmuş yine bazı mahallelerde de ahırlar yıkılmış ve 2 büyükbaş hayvan telef olmuştur. Alaattin, Kurtlar ile Oğuz mahallelerindeki 3 camimizde de hasar oluştuğu tespit edilmiş olup, hasar tespit çalışmaları devam etmektedir. Meydana gelen depremde can kaybı yaşanmamış olup üç vatandaşımız hafif yaralanmıştır. Valiliğimiz koordinasyonunda, ilgili tüm kurumlarımız eşgüdüm içerisinde çalışmakta ve ortaya çıkan ihtiyaçlar anında giderilmektedir. Acıpayam ilçesindeki okullarımız tatil edilmekle birlikte il merkezinde eğitim devam etmektedir" ifadelerine yer verildi.
BELEDİYE BAŞKANI: CAN KAYBI YOK
Acıpayam Belediye Başkanı Hulusi Şevkan, depremle ilgili şunları söyledi:
''Binalarda çatlamalar var ama can kaybı yok. Deprem; gece saat 4 civarında bir kere oldu. Daha sonra tekrar biraz önce 15 dakika önce; ben de hastanedeydim. Oradan ayrılırken kendi aracımda baktım ortalık sallanıyor. İşte o sırada esas büyük deprem oldu.
Bütün vatandaşlarımız dışarıda. Bizim en çok korktuğumuz çatılardan düşenlerin insanların üzerine düşmesini önlemek amacıyla şu anda ekiplerimiz de binaların diplerini boşaltmak için çalışıyorlar.
Yeşildere’ye yakın bir Ucarı köyümüz var. Orada muhtarımız aradı can kaybımız yok, gidip bakacağız birazdan. Binaların çatı katlarında çatlama olduğu, bacalarının sarsıntıyla düştüğü… Biz o yüzden korkuyoruz. Allah korusun daha büyük depremler yaşamayalım inşallah.
Biz özellikle çatıdan düşecek baca ve kiremit parçalarının vatandaşlarımızı yaralamasından korkuyoruz.''
DENİZLİ VALİ VEKİLİ: UZUN SÜRDÜ, İKİ ARTÇI OLDU
Denizli Vali Vekili Turan Atlamaz, son durumu anlattı:
''Şu ana kadar kent merkezinde herhangi bir şey olmadığını öğrenmiş bulunuyoruz. Kırsalda da bağlantılarımız devam ediyor. Ciddi bir sonuç bildirilmedi. Olacağına da ihtimal vermiyoruz. Sarsıntıyı bizzat yaşadık. Evet uzun sürdü, iki artçı oldu. Halk panik halinde caddelere çıkmış durumda. Şu anda somut bir şey bize intikal etmedi. Ancak kırsalda bildiğiniz gibi metruk bir hayli ev oluyor. Can kaybı ve yaralı konusunda bir bilgi gelmedi.
Geçmişte Denizlimiz deprem yaşamış bir bölgemiz. Ara ara böyle sarsıntılar olması, bilim insanlarımızın bildirdiğine göre; muhtemel şiddetli depremle ilgili enerji bölünmesi olduğunu söylüyorlar.
İki artçı sarsıntı daha oldu, son derece düşüktü. Son iki artçının olmasını uzman arkadaşlarımız olumlu olarak bildiriyor.''
YENİKÖY MAHALLE MUHTARI MEHMET BİÇER: VATANDAŞLARA EVLERE GİRMEMELERİNİ ANONS ETTİM
Yeniköy Mahallesi muhtarı Mehmet Biçer, ''5-6 evimizde hasarlar var. Girilmeyecek durumda. Yaralanma ve can kaybımız yok. Vatandaşlara evlere girilmemesi için anons ettim. Ben de evleri dolaşıyorum. Can kaybı yok ama girilmeyecek 5-6 ev var. Evlerin duvarlarında çatlaklar var. Bizim yerleşim alanımızda zeminimiz kaya. Merkez üssü bizim köyümüz, 8 km… Ankara Kızılay merkezinden aradılar, kaymakam beyimizle, belediye başkanımız irtibat halindeyiz'' dedi.
Kumavşarı Mahallaesi Muhtarı Kemal Çakır da ''Bizim birkaç bacamız kırıldı. Ama sıkıntımız yok çok şükür. Panik havası oluştu sokağa çıktı herkes. Biz de korktuk. Mahalleyi dolaşıp geldim, birkaç yerde bacalar devrildi dediler. Çok şükür çok büyük bir sıkıntımız yok'' diye konuştu.
Uçarı Mahallesi Muhtarı Serkan Aydın da ''15 tane köy evi yıkıldı şu anda. Bunların 10-11 tanesinde yaşayan var. Göçük altında yok, tespit ettiğimiz yok. Bir saat oldu olay, herkes gelmeye çalışıyor. Kerpiç evlerimizin çoğu yıkıldı'' ifadelerini kullandı.
'BUNUN ARKASINDAN GELEBİLECEK DEPREM İÇİN NET BİR ŞEY KONUŞMAK MÜMKÜN DEĞİL'
Kocaeli Üniversitesi'nde Jeofizik Bölümü öğretim üyesi Şerif Barış, korkutan depremle ilgili şunları söyledi:
''5,5 kuvvetli bir deprem. Derinliği 10-12 km civarında verilmiş. Dayanıksız binalarda hasar yapabilecek bir deprem. Bunun arkasından gelebilecek deprem için net bir şey konuşmak mümkün değil. Evlerinde çatlak ve hasar varsa insanların o evlere girmemesi tavsiyesinde bulunuyorum. Bu istenmeyen bir olay ama Türkiye’nin bunları aşması lazım. Bizim bu depremlere alışık olmamız ve hazır olmamız gerekiyor.
HOLLANDALI UZMAN DEPREMİ BİLDİĞİNİ SÖYLÜYOR
Son zamanlarda Hollandalı uzman depremi bildiğini söylüyor. Biz depremi belirlemeyle uğraşıyoruz ama insanların bunu beklemeden önce insanların mobilyalarını eşyalarını sabitlemeleri ve kendilerini korumayı öğrenmesi lazım. Ben geçmiş olsun diyorum.''
AFAD DANŞMA KURULU ÜYESİ PROF. DR. ORHAN TATAR: ARTÇILARA DİKKAT
AFAD Danışma Kurulu üyesi Prof. Dr. Orhan Tatar da korkutan depremle ilgili şöyle dedi:
''Geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. can kaybı olmaması son derece sevindirici. Saat 09,34'te 5,5 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Acıpayam'ın 7 km doğusunda merkez üssü bulunuyor.
Baktığımızda depremden hemen sonra yaklaşık 27-30 civarında artçı sarsıntının meydana geldiğini görüyoruz. Bir tanesi dikkat çekici 4.8 büyüklüğüne ulaşmış... Tabi depremin oluşturduğu etki çok önemli. Baktığımızda bölge tamamen Acıpayam Ovası içerisindeki bir zemin üzerinde. Bütün artçılar da, ana şokun da merkez üssü bu bölgeye düşüyor.
Buralardaki yerleşim yerinde oturan vatandaşlarımızın, büyüklüğü 5'e kadar çıkabilecek artçılara dikkat etmeleri gerekiyor.''
PROF. DR. OKAN TÜYSÜZ: DEPREMİN BÜYÜKLÜĞÜ KONUSUNDA FARKLI DEĞERLER VAR
İstanbul Teknik Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Okan Tüysüz, depremin büyüklüğü konusunda farklı değerler olduğunu vurgulayarak şu değerlendirmelerde bulundu:
''Bu depremin büyüklüğü konusunda farklı değerler var. Kısa bir süre bekleyip gerçek büyüklüğünün kaç olduğunu bilmek lazım. Arkasından üç önemli artçı oldu. Bu artçılar bir süre daha sürecektir.
Depremin olduğu bölge; Fethiye’den başlayıp Burdur’a uzanan bir fay vardır. Bunun içerisinde çok sayıda fay mevcuttur. Bugün olan deprem o faylardan bir tanesinin kırılması.
1970’de Burdur’da, 1971’de Fethiye’de 7 büyüklüğünü aşan depremler olmuştur. Türkiye’nin önemli deprem faylarından birisidir.
Çatlama, kırılma gibi olaylar varsa bunların yetkililer tarafından incelenene kadar binalara girilmemesi iyi olur diye düşünüyorum.''
PROF. DR ÇAKIR: ARTÇILAR BİR KAÇ AY SÜREBİLİR
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Maden Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ziyadin Çakır, Denizli'nin Acıpayam ilçesindeki depremin bulunduğu yerde büyük bir fay hattının olmadığını belirterek, 5,3-5,4 büyüklüğüne kadar çıkabilecek artçı sarsıntıların da birkaç ay içerisinde sonlanacağını söyledi.
Çakır, Batı Anadolu'nun buzlu cam kırığı gibi olduğunu, her yerinde fay bulunduğunu söyledi. Bu bölgenin her yerinde bu tür depremlerin meydana gelebileceğini ifade eden Çakır, "Bugünkü depremin meydana geldiği yerde bilinen bir fay hattı yok ama bölgede irili ufaklı küçük faylar gözüyor. Bu depremin yaşandığı fay, Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğünün (MTA) aktif fay haritasında görünmüyor. Bu o bölgede fay olmadığı anlamına da gelmiyor. Uzun tekrarlanmalarla kırılan bazı faylar olabiliyor. Yavaş bir faydır. Belki 1-2 bin yılda bir deprem üretiyordur. Bu nedenle izleri yer yüzünde çok belli olmuyor." diye konuştu.
Prof. Dr. Ziyadin Çakır, Ege Bölgesi'nde bilinen aktif fayların birinin Menderes boyunca uzanarak Denizli, Aydın, İzmir ve Ege Denizi'ne kadar olan bölgede, diğerinin de kuzey kısımdaki Alaşehir havzası, Sarıgöl ve Salihli'ye kadar devam ettiğini anlattı.
Bu faylarda kırılma yaşandığında diğerini etkileyebildiğini vurgulayan Çakır, şöyle devam etti:
"Ancak Acıpayam'da depremin yaşandığı yerde büyük bir fay hattı söz konusu değil. Etrafında tetikleyebileceği bilinen bir fay yok. Bu depremden sonra artçılar yaşanacaktır. Ana depremin henüz mekanizması belli değil. Burası genişlemeli bölge. Çökmelere neden oluyor. Bodrum'da veya Ege'nin çeşitli yerlerinde bu tür depremler olmuştur. Bu depremin 5,3- 5,4 büyüklüğüne kadar çıkabilecek artçıları birkaç ay içerisinde sonlanır."
Prof. Dr. Ziyadin Çakır, bu bölgede düz alanlar gevşek dolgu malzemesinden oluştuğu için binalar açısından risk oluşturabileceğini belirterek, yamaçlarda ise sert kireç taşlarının bulunması nedeniyle zeminde sıkıntı yaşanmayacağını söyledi.
Çakır, zemini sıkıntılı olan yerlerde depremin sarsıntısının dalga boyu arttığı için daha fazla hissedildiğini aktardı.
DEPREM BURDUR'DA DA HİSSEDİLDİ
Deprem, Burdur'da da şiddetli şekilde hissedildi. Kent merkezinde yüksek katlı binalarda oturan bazı vatandaşlar, sarsıntıyla birlikte sokaklara çıktı. Burdur Valisi Hasan Şıldak, depremden Yeşilova, Tefenni ve Gölhisar ilçelerinda daha şiddetli hissedildiğini, il genelinde herhangi bir hasar, can ve mal kaybı olmadığını belirtti.
Şıldak, "İl sınırlarımıza çok yakın Acıpayam ilçesinde 5'in üzerinde bir deprem kaydedildi. İlk taramalarımızı yaptık, özellikle Yeşilova, Tefenni ve Gölhisar ilçelerimizle il merkezimizde hissedildi. Köylerimizde, oturulan konutlarda vatandaşlarımızı etkileyecek boyutta hasar yok. Can ve mal kaybı yok. İnşallah tekrarları yaşanmaz. Artçı depremler devam ediyor. Vatandaşımızın endişeye mahal verecek hiçbir durum yok. Geçmiş olsun" dedi.