“Güzel bir dünyada yaşamak istiyorsanız siz de öyle bir meyhane bulunuz” demiş ünlü şair Orhan Veli, ‘Hoşgör Köftecisi’ adlı eserinde. “Size bu yazımda 3 masalı bir balıkçı meyhanesinde gördüğüm bir dünyadan bahsedeceğim” diye başladığı yazısını da şöyle tamamlamış: “Orada 3-4 saat kaldım. Ben dükkandan oldum ama, dükkan benden olmadı. O güzel havanın tam manasıyla içine girebilmek için aynı yere tekrar tekrar gitmek icap etti. Bu 3 masalı meyhanede gördüğüm dünya gerçekten ne güzeldi. Çalışan insanlar, namuslu insanlar, kardeş insanlar...” İşte, Ayvalık’taki ‘Tamam Meyhane’ bu sözün tam karşılığı gibi geliyor bana. Neden mi?
#1Ayvalık, sonu ille denize kavuşan daracık taş sokaklarından Çamlık’a, Sarımsaklı’dan Cunda’ya hayallerdeki Ege kasabası. Girit’ten ve Midilli’den esen lezzet rüzgârıysa zeytinyağına ve balığına meftun. Tabak tabak Ayvalık-Cunda turumuzda gelenekseli de var, modern adresler de....
#YAZARBisiklet ve motosiklet kimileri için bir tutkuyken kimileri spor kimileri de ulaşım için kullanır. Şimdi bunlara pandemiyle birlikte bir yenisi daha eklendi. İki teker aynı zamanda artık en güvenli seyahat aracı. Biz de hazır etrafı bahar kokusu sarmışken iki teker üzerinde birbirinden güzel yolculuklar yapabileceğiniz rotaları jürimize sorduk.
#GazetehaberleriAlaçatı’nın adı kimilerine göre ‘alaca at’tan geliyor kimilerine göre de ‘alacık çadırları’ndan. Kasaba eskiden deniz kenarındaymış ama deniz yavaş yavaş çekilince geriye bataklık kalmış. Bataklık kurutulunca bölgeye damgasını bağcılık ve tütüncülük vurmuş. Mübadeleyle gitmek zorunda kalan Rumların yerine Selanik, Girit ve İstanköy (Kos) Adası’ndan gelenler yerleşmiş. Şimdilerdeyse Alaçatı, Türkiye’nin en gözde tatil beldeleri arasında. Her yıl yeni önemli mekânlar açılıyor, değişiklikler oluyor. İşte onlardan bazıları...
#AlaçatıYunanistan’ın en büyük adası Girit, özgün mutfak kültürüyle öne çıkıyor. Özellikle yabani otlarla yapılan yemekleri bir efsane. Mutfak Dostları Derneği üyeleri üç hafta önce Girit’te dört günlük lezzet turuna çıktı. Üç şehrin en özgün restoranlara uğradı. Geziye katılan turizmci, gurme gezgin Başar Eryöner (45) “Baharda da ot yemeklerini keşfetmeye gideceğim” diyor.