Savaş Özbey
Oluşturulma Tarihi: Aralık 18, 2010 00:00
Korkarım ki 29 Aralık’ta Türk twit hayatı derin bir kesintiye uğrayacak
Twitter müptelaları için parti yapılıyor. Twitter kullanan gazeteciler, sanatçılar ve eğlence dünyasından ünlü isimler davet edildi; 29 Aralık’ta Yeniköy’deki Fransız Bahçesi’nde buluşuyorlar. Gazeteci Hıdır Geviş ve Biricik Suden’in organize ettiği parti Twitdaşlık adını taşıyor.
‘Medya-sosyal’lerin fiziki ortamda bir araya gelmelerinde fayda var tabii. Ama herkes orada toplanırsa şehrin twit akışında ciddi bir kesinti olacak korkarım.
Sizce partide de birbirleriyle twitleşirler mi?
Yok canım o kadar da değil...
Düşünsenize:
KEMAL DOĞULU: Bakın nasıl ters köşe yaptım sizi. Bu partide de şarkım çaldı, eğleniyor musunuz?
YLMZMRGL: Ortam çok Hippopotam, Avatarım üç atarım *******
AHMET HAKAN: Hiç canım istemiyor ama hadi bir uğrayayım...
DEMET AKALIN: Hadi Abajur’a gidelim. Beni burada hiç çalmıyorlar. Önder’e bol bol çaldırırım.
HANDE YENER: Ben çalınıyorum ama hahahahhaaaa!
GÜLBEN ERGEN: Üzülme Demetçiğim, partiye gelemedim ama evde senin CD’ni dinliyorum...
IŞIN KARACA: Bu partide hiç arabesk çalmayacak mı yahu!
BURCU GÜNEŞ: Arkadaşlar birazdan Yok Böyle Dans yarışmasındaki figürlerimi canlı canlı sergileyeceğim, hazır mısınız?
OZAN DOĞULU: O zaman Ozan kaçar...
SEREN SERENGİL: Ozanım, ben adamı ayrılırken tanırım! CD’im tüm müzik marketlerde
Avatar pilavıMavi yengeçten sonra yediğim ikinci mavi yiyecek: Avatar pilavı. İçinde gıda boyası yok onu biliyorum ama nasıl yapıldığını açıklamıyorlar
Pilavın ‘neşeli mavi’ rengi sizi aldatmasın, arkasında ‘hüzünlü laci’ bir Ege hikayesi var aslında: Yunan, daha doğrusu Girit mübadillerinin hikayesi... Müslüman oldukları için yaşadıkları topraklardan sökülerek Anadolu’ya yollanan, kuşaklar süren uyum mücadelesinin ardından şimdi de kaybolan kültürlerini yaşatma savaşı veren insanların mücadelesi.
İdil Cimrin işte o göçmen ailelerden birinin kızı. Türkiye’nin sayılı uluslararası anlaşmazlık avukatından biri olmasına rağmen kariyerini bir tarafa bırakmış, kendini mutfağa adamış. Girit kökenli bir ailenin kızı olarak da uzmanlık alanı mübadil yemekleri.
Cihangir’de Firuzağa Camii’nin hemen yanındaki Giritli İdilika Kafe’de bu mutfaktan lezzetler sunuyor. Mekan İstanbul’daki diğer Girit kökenlilerin de uğrak yeri. Müdavimlere özel kartlar çıkartılmış. Kartlarda kimin hangi yemeği sevdiği yazıyor. O
yemek piştiği zaman sevenlerine
haber veriliyor. Çünkü Giritli İdilika Kafe’de her gün ayrı bir yemek yapılıyor: Girit mantısı, Girit ezmesi, pekmezli patlıcan, vişneli mas piyazı ve daha onlarcası...
İşte bu lezzetlerden biri de Avatar pilavı. İdil Cimrin doğrudan ‘mavi pilav’ diyor; Avatar kısmı bendenizin uydurması. Bildiğimiz beyaz pirinçten yapılıyor ama rengi neredeyse fosforlu. Hemen aklınıza gıda boya gelmesin, tamamen organik. Fakat nasıl yaptıklarını sır gibi saklıyor İdil Hanım. Çok ısrar ettim, sadece lavantagillerden bir çiçekle yapıldığını söyledi. Tadıysa hafif limonlu, balıkla ve deniz ürünleriyle çok iyi uyuşuyor. (212) 244 46 37.
GECENİN İNSANLARI
Anadolu’yu gezip mojito yapmayı öğretiyor
Emrah SefaNe yapıyorsun?
- Orijinal mojito yapmayı öğretiyorum.
Kime ?- Barmenlere, kokteylseverlere, öğrenmek isteyen herkese...
Niye ki? Mojito misyoneri falan mısın?- Yok ben Bacardi’nin marka elçisiyim. İşim, İstanbul ve Anadolu’daki gece kulüplerini gezip barmenlere iyi mojito’nun püf noktalarını anlatmak.
Bugüne kadar nerelere gittin?- Ankara, İzmir, Antalya gibi büyük şehirlerin dışında Bursa, Eskişehir, Zonguldak, Balıkesir gibi şehirler ve Çeşme, Datça, Marmaris, Bodrum gibi turistik sahil kentlerine gittim.
Kaç kişiyi eğitimden geçirdin?- 600-700 barmen arkadaşla çalıştık.
İçlerinde “benim işimi bana mı öğretiyorsun diye” bozulan olmadı mı hiç? Nasıl gidiyorsun, nasıl tanışıyorsun barmenlerle?- Bazıları bozuluyor ama genelde sorun olmuyor, çoğu yeni şeyler öğrenmeye açık. Gitmeden önceden haber veriyorum veya bir yere davet ediyorum onları, zaten ben de eski barmenim. Kolayca arkadaş oluyoruz. İstanbul’a davet ediyorum, beraber geceleri takılıyoruz.
Hepsi öğrendi mi peki iyi mojito yapmayı?
- Bazıları zaten çok iyi hazırlıyordu. Kendine özgü tarzlar da yapanlar bile var. Kimisi de hiç içki içmiyor ama süper mojito yapıyor.
En iyi beş mojitoyu nerede içebiliriz? Senden daha iyi yapanlar çıktı mı hiç karşına?- İstanbul’da Asmalımescit’teki Parantez ve Lokal, İzmir Alaçatı’da Micasa Bar, Ankara’da Micky’s’de ve Bursa’da Mox Lounge’da. Orijinal mojito’yu benden daha iyi yapanlar mutlaka vardır ama henüz öyle biriyle karşılaşmadım.
Peki sen nereden öğrendin iyi mojito yapmayı?
- Bu işin kursları oluyor. Londra’da böyle bir kursa katılmıştım. Mojito’yu da Puerto Rico’da Bacardi Ailesi’nden bir kişiden öğrendim, membasından yani.
İyi mojito yapmanın püf noktası nedir?- Kırık buz ve mutlaka lime kullanılmalı, toz şekerle lime’lar birbirine geçene kadar ezilmeli. Sonra üstüne 12 yaprak taze nane ve 6 cl rom eklenip long drink bardakta bol kırık buzla servis edilmeli.