Her gün kalan ömrümüzden bir gün eksiliyor ve biz hiç ölmeyecekmişiz gibi yaşıyoruz. Ama başımıza kötü bir olay geldiğinde ya da ciddi bir hastalık yaşadığımızda aslında hayatımızın her anının, geçirdiğimiz her dakikanın ne kadar kıymetli olduğunun farkına varıyoruz. Her günümüzü ‘Bugün kalan hayatımızın ilk günü’ diye doya doya yaşamamız gerekiyor ancak bu bilinçle yaşamamız da her zaman mümkün olmuyor. Peki eğer daha kısa yaşayacağınızı bilseydiniz hayatınızda neyi değiştirmek isterdiniz? Bu sorunun yanıtını ölümcül hastalık teşhisi konulan insanlardan duymak ister misiniz?
#Kanserİskoçya'nın Dunblane kentinde yaşayan 47 yaşındaki Nicola McFarlane, ilk olarak 2022 yılında vücudunda bir karıncalanma hissetti. Kısa süre önce yeni bir işe başlayan kadın bu durumu yaşadığı ekstra strese ve normalden daha fazla kahve içmesine bağladı.
#AlsYaşadığı karıncalanma hissini fazla kahve tüketmesine ve yeni iş stresine bağlayan 47 yaşındaki kadın, vahim gerçekle doktora gittiğinde yüzleşti. Motor nöron hastalığı olarak da bilinen ALS teşhisi konan Nicola McFarlane, bu hastalık hakkında yeterince farkındalık oluşturulmamasından ve hâlâ bir tedavi bulunamamasından şikayetçi. İşte Nicola’nın hikayesi ve ALS hakkında merak edilen her şey…
#ALSİngiltere’de yaşayan 47 yaşındaki Nickie Davies, bir süredir ‘aşırı esneme’ sorunu yaşıyordu. Nickie’nin günlük esneme sayısı başlarda 10 iken zamanla günde 100’e kadar çıktı. Nickie önceleri bu durumun koronavirüsle ilgili olduğunu düşündü ancak semptomlar git gide arttı ve sonunda genç kadına yıkıcı bir hastalık teşhisi kondu. Peki her esneme tehlike işareti mi? Hangi durumlarda endişelenmeliyiz?
#SağlıkHollywood yıldızı Sandra Bullock’un 2015’ten beri birlikte olduğu fotoğrafçı sevgilisi Bryan Randall, ALS hastalığı nedeniyle hayatını kaybeti. Bullock’un, amansız hastalıkla 3 yıldır sürdürdüğü mücadelede “Hayatımın aşkı” dediği Randall’ın bakımıyla bizzat ilgilendiği öğrenildi.
#Sandra BullockModern tıptaki gelişmelere rağmen bazen tıbbi durumlar düzeltilememektedir. İlerlemiş, ilerleyici veya ölümcül bir hastalık, herhangi bir yaştaki bir kişinin günler, haftalar, aylar veya bazen bir yıldan fazla bir süre içinde ölmesine neden olabilecek, tedavisi olmayan, yaşamı sınırlayan bir durumdur. Peki, tedavisi olmayan hastalıklar nelerdir tüm detayları ile derledik.
#SağlıkABD’deki Northwestern Üniversitesi ALS Araştırma Merkezi’nin yöneticisi Doç. Dr. Hande Özdinler, hayvanlar üzerinde yaptığı çalışmada beyindeki ölü sinir hücrelerini 60 günlük tedaviyle canlandırdı. Özdinler, “İnsanlar üzerinde de olumlu sonuç alıp bu maddeyi ilaca dönüştürürsek, ALS hastaları sağlıklarına kavuşabilecek” dedi.
#Doç. Dr. Hande ÖzdinlerNöroloji Uzmanı Dr. Nursel Erdal, Amiyotrofik Lateral Skleroz (ALS) hastalığı hakkında yaptığı değerlendirmede, "Üst motor nöron tutulumu sonucu kol ve bacaklarda katılık, reflekslerde canlılık, nedensiz gülme ve ağlamalar ve alt motor nöron tutulumu sonucu kol ve bacaklarda asimetrik güçsüzlük, kaslarda erime, kramplar, kaslarda seğirme, konuşmanın zor anlaşılması ve yutma güçlüğü ortaya çıkar" dedi.
#ALSAmyotrofik lateral skleroz kısaca ALS, dünyada çok nadir görülen sağlık problemlerinden biridir. ALS hastalığının kesin teşhisinin konulması için bir test bulunmasa da, üst ve alt motor nöronlarından tek bir kol veya bacak kasına gelen sinyaller hastalığın tanısında çok belirleyici olmaktadır. ALS hastalığı, erişkinlik döneminde her yaşta bağlayabilir ancak genelde 40-70 yaş arası görülür. Peki, ALS hastalığı nedir, belirtileri neler?
#ALSTüm sinir sistemini etkileyen ve yaşamı zorlaştıran ALS hastalığı nadir de olsa ülkemizde de görülüyor. İngiliz bilim insanı Stephen Hawking, 21 yaşında ALS hastalığına yakalanmış ve yıllarca bu hastalıkla mücadele etmişti. Peki, ALS hastalığı tam olarak nedir?
#ALS Hastalığıİngiliz fizikçi Stephen Hawking'in ölmeden önce kaydettiği bir sesli mesajda, "Dünya genelinde bilim ve eğitim tehdit altında" dediği ve Donald Trump'ın ABD başkanlığına seçilmesini, İngiltere'nin AB'den ayrılma kararını (Brexit) "bilim insanları dahil tüm uzmanlara karşı küresel bir isyan" olarak nitelediği ortaya çıktı.
#Stephen HawkingMart ayında hayatını kaybeden ve külleri bugün Londra'da bulunan Westminster Abbey'de gömülecek olan bilim insanı Stephen Hawking'in ses kaydı, 1950'li yıllarda ortaya koyduğu ve bilim dünyasında öne çıkmasını sağlayan kara deliğe gönderilecek.
#Stephen HawkingAmyotrofik lateral skleroz (ALS), en yaygın motor nöron hastalığı tipidir. Kas hareketini kontrol eden sinirlerde disfonksiyona neden olan ilerleyici, nörolojik hastalıkların bir grubunu ifade eder. Peki ALS tam olarak nedir, bu hastalığı yaşayan insanlarda ne gibi problemler görülür? İşte ALS hastalığı hakkında detaylar!
#ALS Hastalığı