İki Almanya’nın birleşmesinden sonra artan yabancı düşmanlığı ve ırkçılık motifli şiddetin sembollerinden biri haline gelen Mölln kurbanları, saldırının 30’uncu yıl dönümünde düzenlenen törenlerle anıldı. Törenlerde yapılan konuşmalarda ırkçılıkla mücadelede daha etkin çalışmalar yürütülmesi gerektiği belirtilirken, yangında annesini, kızını ve yeğenini kaybeden Faruk Arslan, “Tüm Almanlara ya da Almanya’ya aşırı sağcı diyemem, bu bana uymaz. Ailemi yakan, kalbime acı salan iki aptaldı. Ama biz yılmadık, yılmayacağız. Bugün olduğu gibi her zaman burada olacağız ve mağdurlar olarak sesimizi duyurmaya devam edeceğiz” dedi.
#Mölln KurbanlarıDönemin Sovyetler Birliği (SB) lideri Mihail Gorboçov’un ‘Glasnost’ (Saydamlık) ve ‘Perestroyka’ (Yeniden Yapılanma)Kalkınma) politikası 1980’li yılların ikinci yarısından itibaren dünyanın çehresini değiştirmişti. 9 Kasım 1989’da iki Almanya’yı birbirinden ayıran ‘utanç duvarı’ delinmiş, birleşme yolu açılmıştı. Gorbaçov’un yapıcı politikası sayesinde ‘Soğuk Savaş’ bitmiş, birçok Avrupa ülkesi halkları özgürlüklerine kavuşmuştu.
#Ahmet KülahçıMölln kurbanları anma etkinlikleri yarın (Cuma) başlıyor İki neonazinin kundakladığı evde yanarak can veren Bahide Arslan, Yeliz Arslan ve Ayşe Yılmaz katledilişlerinin 20. yılı nedeniyle 23 Kasıma kadar sürecek anma etkinlikleri çerçevesinde Cumartesi (17.11.) büyük bir yürüyüş düzenlenecek.
Bundan tam 31 yıl önceydi. Almanya’nın Kuzey Ren Vestfalya (KRV) eyaletine bağlı Solingen kentinde aşırı sağcı, ırkçı Neonazi 4 Alman genci, 29 Mayıs 1993’ün ilk saatlerinde Türklerin oturduğu bir binayı benzin dökerek ateşe verip kundakladı. Kısa sürede alevler içinde kalan binada Genç ailesi 5 canını kaybetti, çoğu ağır 17 kişi de yaralandı.
#AlmanyaEvet... Bundan tam 30 yıl önceydi. 29 Mayıs 1993’te Almanya’nın Kuzey Ren Vestfalya (KRV-NRW) eyaletinin başkenti Düsseldorf yakınlarındaki Solingen kentinde aşırı sağcı Alman Neonaziler, Türklerin oturduğu bir binayı kundakladılar. 4 yaşındaki Saime Genç, 9 yaşındaki Hülya Genç, 12 yaşındaki Gülüstan Öztürk çocukluklarını, 18 yaşındaki Hatice Genç de gençliğini yaşayamadan cayır cayır yanarak can verdiler.
#SolingenHamburg’un Nord İlçesi Belediyesi’nde 26 Eylül’de ‘Yakınları’ adlı fotoğraf sergisi açılacak. Fotoğrafçı Jasper Kettner ve Mölln vahşetinden sağ kurtulan İbrahim Arslan’ın kuratörlüğünü yaptığı sergide, ırkçı şiddete yakınları kurban gidenlerin portreleri sergilenecek.
#Almanya- Fotoğrafçı Jasper Kettner-İbrahim Arslan11 Mart 2004 tarihinde El-Kaide teröristlerinin İspanya’nın başkenti Madrid’de 4 ayrı trene yerleştirdikleri bombaların patlamasıyla 191 kişi yaşamını yitirip 2 bine yakın kişi yaralanınca, birçok Avrupa Birliği (AB) ülkesi 2005 yılında ‘11 Mart’ı ‘Avrupa Terör Kurbanlarını Anma Günü’ ilan etti. Almanya şimdiye kadar o ülkelerin içinde yer almıyordu.
#Avrupa Terör Kurbanlarını Anma GünüAlmanya’ya Türk işgücü göçünün 60’ıncı yılı vesilesiyle Hürriyet’e özel demeç veren Alman Cumhurbaşkanı Steinmeier, Türklerin Almanya’nın bir parçası olduğunun altını çizdi. Steinmeier, Türkiye ile Almanya arasında ‘benzersiz bir ilişki’ olduğunu vurgularken, “Türkiye siyasi ağırlığı bakımından da Almanya’nın stratejik önemi olan bir ortağıdır” dedi.
#Frank-Walter SteinmeierAlmanya’da polis şiddeti ve ırkçı saldırılar sonucu hayatını kaybedenler için başkent Berlin’de anıt dikildi. Türk mahallesi olarak bilinen Kreuzburg’e dikilen anıtı ziyaret eden Berlinliler, ırkçı ve polis şiddeti kurbanlarının anısına mum yakıp, çiçek bıraktı.
#Oranien MeydanıAlmanya’ya gelen sığınmacı sayısı 1980’li yılların sonlarına doğru büyük ölçüde artınca, ülkede ‘İltica Yasası’nda değişiklik tartışmaları yoğunlaştı. Alman Anayasası’nın ‘politik takibata uğrayanlar iltica hakkına sahiptir’ ilkesini içeren 16’ncı maddesinin değiştirilmesi uzun süre tartışıldı. İlk kez 1991 yılında Almanya’ya gelen sığınmacı sayısının 200 bini aşması üzerine yasa değişikliği tartışmaları daha da arttı. Yabancılara ve sığınmacılara dönük saldırılar da.
#Almanya1993’ta Almanya’nın Solingen kentinde neonaziler tarafından kundaklanan evde hayatını kaybeden Hatice Genç (19 yaş), Hülya Genç (9), Saime Genç (5) ile Gülsün İnce (28) ve Türkiye’den misafir gelen akrabaları 12 yaşındaki Gülistan Öztürk, için Frankfurt’ta anma töreni düzenlendi.
#Gülistan ÖztürkMölln vahşeti kurbanları anma yürüyüşünde 21 yıl önce üç Türk’ün neonaziler tarafından katledildiği evin bulunduğu sokağa sembolik olarak “Bahide-Arslan-Gang” (Bahide-Arslan-Yolu) levhası asıldı. Vahşette üç ferdini yitiren ailenin sokağa isim verilmesi talebi 21 yıldır belediye tarafından karşılık bulmuyor.
Hamburg'da başta yaklaşık 25 yıl önce ırkçı dazlaklar tarafından öldürülen Ramazan Avcı'yı ve diğer ırkçı şiddet kurbanları anmak üzere oluşturulan inisiyatif ilk toplantısını yaptı. 21 Aralık günü Ramazan Avcı'nın saldırıya uğradığı Landwehr tren istasyonu yakınında partiler ve siyasi görüşler üstü bir miting kararı alındı.
Dazlaklar tarafından dövülen ve üç gün komada kaldıktan sonra, 24 Aralık 1985'de yaşamını yitiren Ramazan Avcı'nın anılması için inisiyatif başlatıldı. Avcı, O dönemde başını Prof. Dr. Hakkı Keskin'in çektiği ve bugün adı Almanya Türk Toplumu (TGD) olan sivil toplum örgütünün kuruluş nedeni olan ırkçı cinayetin 25. yılında bir gösteriyle anılacak.