Lor peyniri ve kuru naneli iç harcıyla piruhi mantısı, kızartılarak veya haşlanarak sunulan salyangoz, kızarmış soğanla servis edilen müceddere pilavı bir yana Kıbrıs denince akla gelen ilk lezzet, şeftali kebabı... Harnup pekmezli gullurikya da öne çıkan tatlılarından... Tüm bu lezzetleri tanıtmak hem Kıbrıs’taki hem de dünyaya yayılmış Kıbrıslı Türklerin en önemli vazifelerinden olmalı.
#Kıbrıs YemekleriYaz erken gitti, kış hemen geldi, okullar açıldı, havalar soğudu, kurlar sarstı, grip salgınları başladı derken içimizin karardığı bugünlerde size en iyi gelecek rotayı açıklıyorum: Yavru Vatan Kıbrıs. Sonbahar demek Kıbrıs’ta aslında yaz demek yani güneşin içimizi ısıttığı günler devam ediyor demek çünkü yavru vatana hiç kış gelmiyor. Tatile doyamayanlar ya da henüz tatile çıkamamışlar Sonbaharda begonvil kokularının estiği, tarih dolu, manzara dolu, deniz kum güneş ile dolu bir Kıbrıs sizi bekliyor.
#SeyahatYaz erken gitti, kış hemen geldi, okullar açıldı, havalar soğudu, kurlar sarstı, grip salgınları başladı derken içimizin karardığı bugünlerde size en iyi gelecek rotayı açıklıyorum: Yavru Vatan Kıbrıs. Sonbahar demek Kıbrıs’ta aslında yaz demek yani güneşin içimizi ısıttığı günler devam ediyor demek çünkü yavru vatana hiç kış gelmiyor. Tatile doyamayanlar ya da henüz tatile çıkamamışlar Sonbaharda begonvil kokularının estiği, tarih dolu, manzara dolu, deniz kum güneş ile dolu bir Kıbrıs sizi bekliyor.
#Kıbrıs‘Medeniyetler sofrası’ denildiğinde aklımıza Hatay mutfağı gelse de Kıbrıs mutfağı aynı unvanı fazlasıyla hak ediyor. Kıbrıs; Antik Yunan, Mısır, Arap, Latin Avrupa ve Türk mutfağının en güzel örneklerini harmanlayarak günümüze taşıyor. Zeytinyağının özel bir türü olan ‘karayağ’ yemeklerin yanı sıra genç kızların saçlarına, delikanlıların ise kaytan bıyıklarına sürülürdü. Macerayı anlatan hırsız kebabı, Kıbrıs’ta, kesinlikle istemeniz ve tadına bakmadan dönmemeniz gereken bir lezzet.
#KKTC YemekleriKuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde mutfak dilini çözmek kolay değil. Kendi deyişleriyle ‘Kıprıslılar’, pek çok yemeğe ilginç adlar veriyor. Kimisi İtalyanca, kimisi İngilizce, kimisi Arapça, kimisi Rumca kökenli sözcüklerle Kıbrıs mutfak sözlüğü, ‘Kıbrıs sofrası’ yani ‘drabezi’ kadar zengin. İşte Kıbrıs’a gittiğiniz zaman bilmeniz gereken bazı kelimeler ve anlamları...
#SeyahatGeçen hafta, KKTC’ye yaptığım gezinin Lefkoşa ve Girne bölümlerini anlatmıştım. Bu hafta sizi Güzelyurt’un limon, greyfurt bahçelerinden başlayan bir tura çıkaracağım. Aşkla kurulan, Arapların, Cenevizlerin, Osmanlı’nın izlerini taşıyan Gazi Mağusa’ya uğrayacağız. Karpaz’ın kilometrelerce uzanan plajlarından geçip, özgür eşeklerin dolaştığı ıssız noktalarına uzanacağız.