Kıbrıs’ın gizli lezzetleri

Kıbrıs asıllı arkadaşımız Ali Uzun yıllar sonra bize balık yemeğe geldi.

Haberin Devamı

Bir taraftan tavada yaptığımız tekir balığını yerken, bir taraftan da Kıbrıs’ın gizli kalmış lezzetleri hakkında konuştuk.
Bütün Kıbrıslılar gibi Ali de dünyanın en lezzetli patateslerinin Kıbrıs’ta yetiştiğini, hellim peynirinin en güzelinin Kıbrıs’ta üretildiğini, harnup pekmezinin hakikisinin ve tavuğun en lezzetlisinin yine Kıbrıs’ta olduğunu söyledi.
Kıbrıslılar kişnişin tazesine gallandra dediklerini ve salataya koymayı çok sevdiklerini, balığı sıklıkla kızartarak tükettiklerini, yoğurtsuz ve kereviz saplı salatasız sofraya oturmadıklarını, enginarı çiğ yediklerini söyleyen Ali’yi dinlerken, Kıbrıs mutfağını o kadar iyi bilmediğini anladım.
Tekir, barbun, sokan, minekop, lagos ile Magosa’dan aşağı inmeyen voppayı çok seven Kıbrıslıların (kendi deyimleriyle) ot kültürleri de oldukça gelişmiş durumda.
Çok bilinen molehiya dışında ayrelli denen yabani kuşkonmazı ve taze ıspanak görünümündeki hostes otunu çok seviyorlar. Bu arada, karayağ dedikleri siyah zeytinyağlarının ve ceviz macunu dedikleri reçellerinin de çok özel olduğunu söylemeden edemiyorlar.

Haberin Devamı

GerdaniyeÂ

Kuru erik kullanacaksanız ılık suda 30 dakika kadar bekletip yumuşatın. Taze turfanda eriği ise sadece yıkayın.
Kemikli etleri yıkayıp süzün. Böylece etlerin kemik kırıklarını temizlemiş olacaksınız.
Yemeklik çok ince doğradığınız soğanları, yağı ve eti orta boy bir tencereye koyup orta ısılı ateşin üzerine oturtun.
Sık sık karıştırarak, et suyunu bırakıp tekrar çekinceye kadar, 7-8 dakika kavurun. Etler suyunu çekmeye başlayınca tuz ve karabiberi ekleyin.
Üzerine erikleri aktarın. 4 su bardağı sıcak suyu ve şekeri ekleyip ocağın altını iyice kısın.
(Ocağın ateşi mum alevi kadar zayıf olmalı.)
Yemeği, et iyice yumuşayıncaya kadar, en az 1-1,5 saat pişirin.
Etler pişerken arada sırada karıştırarak kontrol edin.
Ocaktan alıp sıcak sıcak servise sunun.
Not: İsterseniz bu yemeğe 1 yemek kaşığı domates salçası da ekleyebilirsiniz.

Malzeme listesi

-  1,5 kg iri parçalanmış kemikli kuzu ya da koyun eti
(boyun eti tercih edilir )
-  2 adet orta boy kuru soğan
-  500 gr kuru, sarı ya da mürdüm eriği
(kuru olan herhangi bir cins erik de kullanabilirsiniz)
-  30-50 gr tereyağı (bitkisel margarin de kullanabilirsiniz)
-  2 yemek kaşığı tozşeker
-  1 çay kaşığı tuz, karabiber

Yazarın Tüm Yazıları