Halk arasında uzağı görememe olarak bilinen miyop, göz sağlığına yönelik en büyük tehdidi oluşturuyor. Hastalığın görülme sıklığı dünya çapında endişe verici oranlarda artarken, çocuklar ve genç yetişkinler arasında daha yüksek yaygınlık görülüyor. Dünya Sağlık Örgütü, 2050 yılına kadar dünyanın yarısının gözlüğe ihtiyaç duyacağı ve bunun küresel bir görme salgınına yol açacağı konusunda uyarıyor. Peki miyop neden ‘salgın’ gibi artıyor? Nelere dikkat etmek gerekiyor? Türkiye'de durum nasıl? Doç. Dr. Nesrin Tutaş Günaydın, hurriyet.com.tr'ye anlattı.
#SağlıkDünya ve ülkemiz genelinde en fazla gözlemlenen sağlık sorunlarından bir tanesi de miyoptur. Özellikle teknolojinin hızla yaygınlaşması sayesinde kişiler sürekli teknolojik aletlere bakmakta ve bu nedenle göz bozuklukları da sıklıkla meydana gelmektedir. Peki, Miyop neden olur, hastalığı nasıl oluşur? Miyop hastalığı kendi kendine iyileşir mi sizin için tüm detayları ile derledik.
#Miyop TedaviUzmanlar, Z kuşağında 'körlük salgınının' yaklaşmakta olduğu konusunda uyarıyor. Yapılan araştırmalar, son 20 yılda hem ülkemizde hem de dünya genelinde çocukluk çağı miyop görme bozukluğunun ciddi oranda arttığını gözler önüne seriyor. Bunun sebebinin ise ilk olarak günümüz çocuklarının önceki nesiller kadar dışarı çıkmaması olduğu düşünülüyor. Üstelik uzmanlar miyopluğun sadece gözlük sipariş etmek anlamına gelmediği, ciddi vakaların körlüğe yol açabileceği konusunda uyarıyor. İşte çok ilginç detaylar…
#MiyopiDijital ekranların karşısında geçirdiğimiz süre her geçen gün artıyor. Bu ekranların yaydığı mavi ışığın insan sağlığı üzerinde pek çok olumsuz etkisi bulunuyor. Çoğu teknolojik alette bulunan mavi ışık önleyici filtrelerin, ışığı tamamen kesen gözlükler kadar etkili olmadığı iddia ediliyor. Sosyal medyada da bazı kullanıcılar mavi ışık korumalı gözlükleri faydalı bulurken bazıları da 'para tuzağı' yorumunu yapıyor. Peki doğrusu nedir? Gözlüğü gündelik hayatta da kullanmanın göze faydaları olabilir mi? Son dönemin modası haline gelen mavi ışık korumalı gözlükleri Doç. Dr. Nesrin Tutaş Günaydın ile mercek altına aldık.
#SağlıkDijitalleşen dünyada çocukları ekranlardan uzak tutmak kolay değil. Kimi anne baba çocuklarını erken yaşta ekranla tanıştırmayı doğru bulurken kimisi bu süreci mümkün olduğunca ertelemeye çalışıyor. Uzmanlara göre çocukları ekranla tanıştırmak için en az 2 yaşına kadar beklemek gerekiyor ama günümüzde bunu uygulayabilen ebeveyn sayısı oldukça sınırlı. Peki bu konuda bir standart var mı? Çocuklar ekranla ne zaman tanışmalı? Kaç yaşında ne kadar süre ekrana maruz kalınmalı?
#Ekran MaruziyetiDijitalleşen dünyada çocukları ekranlardan uzak tutmak kolay değil. Kimi anne baba çocuklarını erken yaşta ekranla tanıştırmayı doğru bulurken kimisi bu süreci mümkün olduğunca ertelemeye çalışıyor. Uzmanlara göre çocukları ekranla tanıştırmak için en az 2 yaşına kadar beklemek gerekiyor ama günümüzde bunu uygulayabilen ebeveyn sayısı oldukça sınırlı. Peki bu konuda bir standart var mı? Çocuklar ekranla ne zaman tanışmalı? Kaç yaşında ne kadar süre ekrana maruz kalınmalı?
#Bir Sorudan FazlasıMiyop, uzağı net görememe durumuna verilen isimdir. Gözlerimizin pek çok nedenle, belirli mesafeleri görememesi bir hastalık değil “kusur” olarak tanımlanır. Göz, ışığı kırarak görüntüyü oluşturduğu için bu kusura, “kırma kusuru” ismi de verilir. Uzağı görememe veya bulanık görme hastalığı nedir sizler için derledik.
Birçok bilinen göz rahatsızlığı bulunmaktadır. Bazı göz rahatsızlıklarına ise oldukça yaygın olarak rastlanmaktadır. Miyop ise en fazla rastlanılan göz rahatsızlıkları arasında yer almaktadır. Miyop nedir, neden olur? Miyop kalıcı mıdır, kendi kendine iyileşir mi? Gözünde miyop rahatsızlığı bulunan kişilerin miyop ile ilgili merak ettiklerini detayları ile derledik.
#Miyop NedirŞaşılık olarak da bilinen göz kayması, gözlerin farklı yönlere bakması ve aynı derecede hizada olmaması anlamına gelen bir rahatsızlık olarak bilinir. Göz hareketlerinde bulunan paralellik bozulduğu durumda şaşılık ya da göz kayması meydana gelebilir. Bebeklik döneminin ilk 3 ayına kadar olan göz kaymaları normal olarak kabul edilir. Dördüncü aydan sonraki süreçte ise şaşılık meydana geliyorsa bu durum ilerleyen zamanlarda daha kötü bir hale gelmemesi için dikkate alınması gerekir. Peki, göz kayması nedir ve neden oluşur? Tedavileri nelerdir tüm detayları ile derledik.
#Göz Kayması Tedavisi NedirDÜNYAGÖZ İzmir Op. Dr. Hülya Bolu, 1992’den beri göz kusurlarının tedavisinde kısa sürede gözlük ve lensten kurtulmanın yolu olan lazer teknolojisini her geçen gün geliştiğini dile getirdi. Op. Dr. Hülya Bolu, “Smile miyop ve astigmatı olan hastalar için yeni bir tedavi yöntemi olarak tıp dünyasını sarsıyor.
#İzmirBugün pek çok kişi tarafında en çok rahatsızlık duyulan göz hastalıklarında biri de astigmat olmaktadır. Bu nedenle bu hasatlık hakkında pek çok kişi tarafında sorular sorulmaktadır. Sorulan bu soruların başında Astigmat nedir, neden olur ve nasıl geçer? Astigmat belirtileri, dereceleri ve tedavisi nedir? Gibi sorular bulunmaktadır. İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Astigmat Nedir Neden Olur Ve Nasıl Geçer?Koronavirüs döneminde en çok ihmal edilen konulardan biri de göz sağlığı. Oysa bu süreçte hastalık bulaşma endişesiyle doktora görünmemek geri dönüşümsüz görme kayıplarına neden oluyor. Göz Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Abdullah Özkaya, koronavirüs pandemisinde en çok dikkat edilmesi gereken göz sorunları hakkında bilgi verdi.
#KoronavirüsSağlam retina tabakasının yapışık olduğu göz küresinin iç yüzeyinden ayrılması sırasında retinada yırtıkların oluştuğunu söyleyen Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Gülin Seda Nohutçu, “Retina yırtığı oluşursa acilen tedavi edilmesi gerekir. Vakit geçirmeden doktora gidilirse lazerle yırtık etrafı yapıştırılır” dedi.
#RetinaİZMİR'de göz hastalıkları uzmanı Opr. Dr. Uğur Ünsal, salgın döneminde dışarıya eski kadar sık çıkılmadığını, evlerde telefon, televizyon, laptop gibi dijital araçlarla daha çok vakit geçirildiğini belirterek, "Koronavirüs salgını döneminde artan dijital göz yorgunluğu gözlerde ağrıya neden olur" dedi.
#Opr. Dr. Uğur ÜnsalBeş duyu organımızdan biri olan göz, üç temel bölümden oluşur. Göz yuvarlağı dışında mercek ve odacıklar, gözün ana bölümleri arasında yer alır. Kirpikler ve göz kapakları ise görme organımızı korur. Gözün yapısı nasıldır, bölümlerinin isimleri ve görevleri nelerdir? Merak edenler için detaylı bir şekilde derledik.
#Gözün Yapısı Nasıldır?Açık havada gökyüzüne, beyaz zemine baktığınızda veya kitap okurken görme alanınızda sinek uçuşması gibi siyah noktalar mı görüyorsunuz? Birçok kişinin önemsemediği bu şikayetler, retinada yırtık veya üveit gibi ciddi göz hastalıklarının habercisi olabiliyor.
#GözŞehir efsanesi gibi toplumda yaygın olan bir takım bilinenlerin bugünkü bilgilerimiz ışığında gerçekle çok alakası bulunmuyor. Göz hastalıkları da en çok yanlış bilgiye sahip olunan bir alan. Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Haluk Esgin, göz sağlığı hakkında doğru bildiğimiz yanlışları anlattı...
#Göz SağlığıPandemi sürecinde göz hastalıklarının da arttığına dikkat çeken Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Ökkeş Baz, “Bilgisayar ekranlarının bile göze zararlı olduğu bazı araştırmalarda belirtilmişken, akıllı telefon ve tabletler çok daha zararlı olabilmektedir. Pandemi sürecinde akıllı ekranların kullanımına daha çok dikkat edilmelidir çünkü bu ekranlardan yayılan mavi ışık birçok göz probleminin oluşmasına davetiye çıkarır” dedi.
#Göz Sağlığı Ve Hastalıkları UzmanıUzaktan eğitim döneminde artan ekran mesaisi öğrencilerin göz sağlığı konusunda şikayetler yaşamasına neden oluyor. Uzmanlar, mavi ışık konusunda uyarılarda bulunup öğrencilerin pandemi sürecinde artan TV, bilgisayar, tablet ve telefon başındaki saatlerde göz sağlığını korumaları için önerilerde bulunuyorlar.
#Bilgisayar