Güncelleme Tarihi:
BATIGÖZ Sağlık Grubu’nun Manisa merkezinde göz sağlığı ve hastalıkları uzmanı olarak görev yapan Op. Dr. İlker Biçer, çok yaygın bir görme kusuru olan miyopiyle ilgili bilgi verdi. Op. Dr. İlker Biçer, miyopinin uzağı net görememeye neden olan bir göz hastalığı olduğunu kaydetti, miyopi hastası olan kişilerin yakını net bir şekilde görebilirken uzağı ise bulanık gördüğünü söyledi. Biçer, miyopinin sınıflandırılmasıyla ilgili de bilgi verdi. “Miyopi 3 derecenin altındaysa ‘hafif’, 3-6 derece arasındaysa ‘orta’, 6 derecenin üzerinde ise ‘yüksek’ olarak sınıflandırılır” diyen Biçer, aynı zamanda yüksek miyopinin görme yetisine ciddi tehdit oluşturan hastalıklara davetiye çıkardığının da altını çizdi.
BELİRTİLERİ NELER
Miyopinin çok yaygın bir görme kusuru olduğunu belirten Op. Dr. Biçer, miyopi belirtilerini ise şöyle sıraladı: “Uzaktaki cisimleri bulanık görme, uzağı görmek için gözleri kısarak bakma, baş ve göz ağrısı, özellikle geceleri artan görme zorluğu. Bu belirtilerden birini veya birden fazlasını yaşayan kişilerin bir göz hastalıkları hekimine başvurmasında fayda olacak.”
ÖNLENEBİLİR Mİ
Miyopi görme sorunu bulunan kişilerin tedavisinde ilk başvurulan yöntemlerin gözlük veya kontakt lens olduğunu belirten Op. Dr. Biçer, bu araçların görme performansını iyileştireceğini vurguladı. Her hastalıkta olduğu gibi miyopi için de düzenli muayenenin çok önemli olduğunun altını çizen Op. Dr. Biçer, “Kişinin miyop numarasının ilerleyip ilerlemediği veya miyopinin farklı bir göz hastalığına neden olup olmadığı düzenli muayene sonucunda ortaya çıkabilir ve erken teşhis edilerek ilerlememesi için önlem alınabilir” dedi.
ÇOCUKLARDA ATROPİN TEDAVİSİ
m MİYOPİNİN zamanla ilerleyebilen bir rahatsızlık olduğunu belirten Op. Dr. Biçer, bu görme kusurunun henüz çocukken kontrol altına alınmasının kişinin ilerleyen yaşlarında büyük kolaylık sağlayabileceğini söyledi. “Dünyanın dört bir yerinde araştırmacılar, çocuklarda miyopi ilerlemesinin kontrolü için on yıldan uzun bir süredir çeşitli atropin konsantrasyonlarını deniyor ve bu denemelerin başarılı olduğu bildiriliyor. Devam eden olumlu çalışma sonuçları ile miyopi kontrolü için atropin damlaları giderek daha popüler bir tedavi olarak öne çıkıyor” diyen Biçer, çalışmaların sonucuna göre en düşük konsantrasyonda atropinin (yüzde 0.01), miyopi ilerlemesi kontrolünde etkili olduğunu belirtti. Biçer, yapılan çalışmalar sonucunda yüzde 0.01 atropinin düzenli kullanımda çocuklardaki miyopi ilerlemesini yüzde 50 oranında yavaşlattığının ortaya çıktığını söyledi.
BİÇER, miyopi tedavisinde gözlük veya kontakt lens dışında lazer tedavisinin de seçenekler arasında olduğunu söyledi ve şöyle konuştu: “3’üncü nesil lazer tedavisi olarak bilinen ReLEx SMILE, -10 dereceye kadar olan miyopi hastalarında kullanılabilir. Ayrıca bu işlem, korneadan kapakçık kaldırılmadan gerçekleştirildiğinden, ameliyat sonrası ağrı minimuma indirgenmiş olur. Hasta, ameliyat sonrasında günlük rutinine rahatlıkla kaldığı yerden devam edebilir.” Op. Dr. Biçer, Excimer lazer türleri olan No-Touch, LASIK ve iLASIK’in de hastanın göz durumuna ve miyopisinin derecesine göre tercih edilebilir yöntemler olduğunu belirtti.
BİÇER, bazı hastaların göz yapılarının lazere uygun olmayabileceğini söyledi, “Bazı miyopi hastaları; korneanın ince olması, miyopi derecesinin yüksek olması gibi birçok farklı sebepten dolayı lazer tedavisine uygun olmayabiliyor. Bu gibi durumlarda fakik göz içi lensler tercih edilebilir. Bu sayede hastanın net görüş için gözlüğe ihtiyacı kalmaz” ifadelerini kullandı.