Miyop haberleri sayfasında Miyop hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 599 Miyop haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
2018 yılından beri, ebeveynleri miyopi (uzağı görememe) hakkında bilinçlendirmek amacıyla “miyopi farkındalık haftası” kutlanıyor. Miyopi, çocuklarda giderek yaygınlaşıyor. Araştırmalar 2050 yılında dünyada 5 milyardan fazla miyop birey olacağını gösteriyor. Kanıtlanmış doğrudan bir bağlantı olmasa da; bilgisayar çalışması, video oyunları ve okuma gibi yakın odaklı aktiviteler ile iç mekanda fazla zaman harcayan çocuklar, dışarıda vakit geçiren çocuklara kıyasla daha miyop oluyor…
#MiyopiUzmanlar, Z kuşağında 'körlük salgınının' yaklaşmakta olduğu konusunda uyarıyor. Yapılan araştırmalar, son 20 yılda hem ülkemizde hem de dünya genelinde çocukluk çağı miyop görme bozukluğunun ciddi oranda arttığını gözler önüne seriyor. Bunun sebebinin ise ilk olarak günümüz çocuklarının önceki nesiller kadar dışarı çıkmaması olduğu düşünülüyor. Üstelik uzmanlar miyopluğun sadece gözlük sipariş etmek anlamına gelmediği, ciddi vakaların körlüğe yol açabileceği konusunda uyarıyor. İşte çok ilginç detaylar…
#MiyopiMiyopi, uzağı görememeye yol açan bir göz kusurudur. Miyop olan insan sayısı endişe verici bir hızla artıyor… 2000 yılında dünya nüfusunun yaklaşık %25'i miyoptu. Araştırmalar, 2050 yılına kadar dünya nüfusunun kabaca yarısının miyop olacağını gösteriyor… Miyopi genellikle çocuklukta başlar ve 18-21 yaşa dek ilerler.
#MiyopiHilal ve Gökhan Muştu çiftinin üç çocukları var. Birbirinden sevimli bu üç çocuğun da sağlık sorunları bulunuyor. Sosyal medyada ‘Çikolatacı Anne’ olarak tanınan Hilal hanım bugünlerde çikolata satışlarından elde ettiği geliri gözleri ileri derecede şaşı olan kızı Eylül Naz’ın ameliyatı için biriktiriyor.
#Çikolatacı AnneGözlük kullanan kişiler arasında çok yaygın bir şekilde gözlük kullanmamak göz numarasını ilerletir mi korkusu yer alıyor. Gözlük takması gereken kişilerin gözlük takmaması halinde gözde ilerleme ya da gerileme olup olmayacağı konusunda pek çok uzman görüş bildiriyor. Göz numarası düşer mi tüm detayları ile sizler için derledik.
#GözBirçok bilinen göz rahatsızlığı bulunmaktadır. Bazı göz rahatsızlıklarına ise oldukça yaygın olarak rastlanmaktadır. Miyop ise en fazla rastlanılan göz rahatsızlıkları arasında yer almaktadır. Miyop nedir, neden olur? Miyop kalıcı mıdır, kendi kendine iyileşir mi? Gözünde miyop rahatsızlığı bulunan kişilerin miyop ile ilgili merak ettiklerini detayları ile derledik.
#Miyop NedirKoronavirüs salgınında evlerine kapanan ve ekran başında daha fazla vakit geçiren çocuklarda miyop vakalarında artış yaşandı. Teknolojik aletlerin kullanımındaki artışın bu rahatsızlığı da artırdığını söyleyen Op. Dr. Mehmet Bülent Doğu, 10 yıl önce yüzde 1,5 ile 2,5 arasında görülen miyop görülme oranının pandemiyle birlikte yüzde 6’lara çıktığını belirtti. Doğu, "20 dakikada bir, 20 saniye süresince, 20 metre ve ötesine bakarak gözlerimizin dinlenmesine imkan tanıyabilir" önerisinde bulundu.
#Göz HastalığıPandemi sürecinin çocuklarda miyop gelişimini artırdığını söyleyen Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Öğr. Üyesi Prof. Dr. Arif Koytak “COVID-19 pandemisi nedeniyle 2020 yılında hem eğitimlerini sürdürmek hem de sosyal faaliyetlerini gerçekleştirmek amacıyla bilgisayar, tablet ve telefon ekranlarına maruz kalan çocuklarda miyop oranı arttı. 2020 yılında miyopluk görülme sıklığının önceki yıllara göre 6 yaşındaki çocuklarda 3 kat, 7 yaşındaki çocuklarda 2 kat, 8 yaşındaki çocuklarda 1,4 kat arttığı tespit edildi” dedi.
#ÇocukMiyop (Miyopi), dünyadaki en yaygın göz hastalıklarından biridir. Doğuştan olabileceği gibi, çevresel ve genetik etkenlere de bağlı olan Miyop hastalığında gözün, içeri giren ışığı retinanın tam üzerinde odaklamak yerinde ön kısmında odaklaması bulanık görmeye sebep olur. Peki, Miyop (Miyopi) nedir?
#MiyopEskişehir'de yaşayan Semih Söğütözü (35), miyop rahatsızlığı nedeniyle kullandığı gözlüklerinden kurtulmak için Ankara'da özel bir hastanede göz içi lens ameliyatı oldu. Ameliyat sonrası bir gözü görme yetisini tamamen kaybeden, diğerinde ise yüzde 90 görme kaybı oluşan Söğütözü, "Doktora güvendiğim için ameliyat yaptırdım, 5'inci gün gözlerim hiç görmedi" dedi.
#EskişehirEskişehir'de yaşayan Semih Söğütözü (35), miyop rahatsızlığı nedeniyle kullandığı gözlüklerinden kurtulmak için Ankara'da özel bir hastanede göz içi lens ameliyatı oldu. Ameliyat sonrası bir gözü görme yetisini tamamen kaybeden, diğerinde ise yüzde 90 görme kaybı oluşan Söğütözü, "Doktora güvendiğim için ameliyat yaptırdım, 5'inci gün gözlerim hiç görmedi" dedi.
#ESKİŞEHİRAtagöz Tıp Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı ve Kurucu Ortağı Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Mehmet Helvacıoğlu, daha önceki dönemlerde katarakt ameliyatı olmuş, teknolojik veya maddi yetersizlikler nedeniyle gözüne eski sistem düz mercek takılan ve yeni teknolojiden mahrum kalan hastaların artık bu mağduriyetlerinin giderilebileceğini açıkladı. Yapılacak lazer destekli ameliyatlarla yeni sistem akıllı merceğe ve yeni teknoloji sayesinde tüm mesafelerde gözlüksüz mükemmel bir görüşe sahip olabileceklerini belirten Helvacıoğlu. son gelişmeler hakkında bilgiler verdi.
#110 Ekim Dünya Görme Günü’nde uzmanlar, kullanımları yaygınlaşan akıllı telefon ve tablet bilgisayarlar nedeniyle gelecek nesillerin miyopi tehlikesi ile karşı karşıya olduğu uyarısında bulundu. “2040 yılında her iki kişiden biri miyop olabilir” diyen uzmanlar Hürriyet’e şu değerlendirmede bulundu.
#10 Ekim Dünya Görme GünüAtagöz Tıp Merkezi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Tayfun Yeşilbalkan, gözde kırma kusurunun göz hastalıkları içinde en sık rastlanılan ve bulanık görmeye yol açan göz problemi olduğunu belirtti. Op. Dr. Yeşilbalkan, "Göz aks uzunluğuna bağlı oluşan miyopiler genelde çok küçük yaşlarda ortaya çıkar. Günümüzün gelişen teknoloji şartlarında bilgisayar, tablet, telefon kullanım sürelerinde artış yaşanmakta, bu durum da miyopiyi tetiklemektedir" dedi.
#1Paris 2024’ün “en karizmatik“ sporcusu Yusuf Dikeç oldu. Şevval İlayda ile birlikte 10 metre havalı tabancada gümüş madalya kazanan ve sosyal medyada “Türk James Bond” olarak tanımlanan Dikeç, atış yaparken verdiği “ikonik” pozla 100 milyona yaklaşan görüntülenmeye ulaştı.
#Paris 20242018 yılından beri, ebeveynleri miyopi (uzağı görememe) hakkında bilinçlendirmek amacıyla “miyopi farkındalık haftası” kutlanıyor. Miyopi, çocuklarda giderek yaygınlaşıyor. Araştırmalar 2050 yılında dünyada 5 milyardan fazla miyop birey olacağını gösteriyor. Kanıtlanmış doğrudan bir bağlantı olmasa da; bilgisayar çalışması, video oyunları ve okuma gibi yakın odaklı aktiviteler ile iç mekanda fazla zaman harcayan çocuklar, dışarıda vakit geçiren çocuklara kıyasla daha miyop oluyor…
#MiyopiHalk arasında uzağı görememe olarak bilinen miyop, göz sağlığına yönelik en büyük tehdidi oluşturuyor. Hastalığın görülme sıklığı dünya çapında endişe verici oranlarda artarken, çocuklar ve genç yetişkinler arasında daha yüksek yaygınlık görülüyor. Dünya Sağlık Örgütü, 2050 yılına kadar dünyanın yarısının gözlüğe ihtiyaç duyacağı ve bunun küresel bir görme salgınına yol açacağı konusunda uyarıyor. Peki miyop neden ‘salgın’ gibi artıyor? Nelere dikkat etmek gerekiyor? Türkiye'de durum nasıl? Doç. Dr. Nesrin Tutaş Günaydın, hurriyet.com.tr'ye anlattı.
#SağlıkMHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Ramazan Bayramı dolayısıyla mesaj yayımladı. Özgür Özel'e göndermede bulunan Bahçeli "'Cam tavanı kırdık' diyenlerin Türk devletinin çatısını ve Türk milletinin varlığını dinamitlemesine asla fırsat verilmeyecektir. Türkiye Cumhuriyeti sandıkta kurulmamıştır." ifadelerini kullandı. Van'daki seçim tartışmalarına da değinen Bahçeli "Hukuken seçime girmesi baştan yanlış olan ve bölücü terör örgütü PKK’ya övgüler düzdüğü bilinen bir şahsa belediye başkanlığı mazbatasının verilmesi de baştan ayağa skandaldır ve yanlıştır. Sokakların hak arama yeri olmadığı, şiddet ve zor kullanarak olmayan bir hakkın alınamayacağı iyi bilinmelidir." dedi.
#Devlet BahçeliBir çok kişi bu hastalığa sahip olduğunu son aşamada öğreniyor. Bir göz hastalığı olan keratokonusa yakalanan ve erken evrede öğrenenlerin çoğunluğu ise yanlış tedavi ediliyor. Keratokonusun sinsi bir göz hastalığı olduğunu söyleyen Kaşkaloğlu Göz Hastanesi’nin kurucusu Prof.Dr.Mahmut Kaşkaloğlu konu ile ilgili şunları anlattı;
#1Uzmanlar, Z kuşağında 'körlük salgınının' yaklaşmakta olduğu konusunda uyarıyor. Yapılan araştırmalar, son 20 yılda hem ülkemizde hem de dünya genelinde çocukluk çağı miyop görme bozukluğunun ciddi oranda arttığını gözler önüne seriyor. Bunun sebebinin ise ilk olarak günümüz çocuklarının önceki nesiller kadar dışarı çıkmaması olduğu düşünülüyor. Üstelik uzmanlar miyopluğun sadece gözlük sipariş etmek anlamına gelmediği, ciddi vakaların körlüğe yol açabileceği konusunda uyarıyor. İşte çok ilginç detaylar…
#MiyopiDijital ekranların karşısında geçirdiğimiz süre her geçen gün artıyor. Bu ekranların yaydığı mavi ışığın insan sağlığı üzerinde pek çok olumsuz etkisi bulunuyor. Çoğu teknolojik alette bulunan mavi ışık önleyici filtrelerin, ışığı tamamen kesen gözlükler kadar etkili olmadığı iddia ediliyor. Sosyal medyada da bazı kullanıcılar mavi ışık korumalı gözlükleri faydalı bulurken bazıları da 'para tuzağı' yorumunu yapıyor. Peki doğrusu nedir? Gözlüğü gündelik hayatta da kullanmanın göze faydaları olabilir mi? Son dönemin modası haline gelen mavi ışık korumalı gözlükleri Doç. Dr. Nesrin Tutaş Günaydın ile mercek altına aldık.
#SağlıkDijitalleşen dünyada çocukları ekranlardan uzak tutmak kolay değil. Kimi anne baba çocuklarını erken yaşta ekranla tanıştırmayı doğru bulurken kimisi bu süreci mümkün olduğunca ertelemeye çalışıyor. Uzmanlara göre çocukları ekranla tanıştırmak için en az 2 yaşına kadar beklemek gerekiyor ama günümüzde bunu uygulayabilen ebeveyn sayısı oldukça sınırlı. Peki bu konuda bir standart var mı? Çocuklar ekranla ne zaman tanışmalı? Kaç yaşında ne kadar süre ekrana maruz kalınmalı?
#Ekran Maruziyeti30 Kasım’da İstanbul Fatih’te motokurye Yunus Emre Göçer’e çarparak ölümüne neden olan Somali Cumhurbaşkanı’nın oğlu Muhammed Hasan Şeyh Mahmud, poliste ifade verdikten sonra serbest bırakılmıştı. 2 Aralık’ta yurtdışına çıktığı anlaşılan Mahmud’un Türkiye’ye gelip yargılanması için Somali ile temaslara başlandı. Somali Cumhurbaşkanı’nın oğlunun bir kuryenin ölümüne sebep olduğu kazadan sonra kaçması, yıllar önce Osmanlı’da yaşanan adli bir vakayı hatırlattı. İngiliz tüccar/gazeteci William Churchill, 1836’da Kadıköy’de avlanırken kazayla bir çocuğu vurunca olay diplomatik krize dönüştü…
#William ChurchillDijitalleşen dünyada çocukları ekranlardan uzak tutmak kolay değil. Kimi anne baba çocuklarını erken yaşta ekranla tanıştırmayı doğru bulurken kimisi bu süreci mümkün olduğunca ertelemeye çalışıyor. Uzmanlara göre çocukları ekranla tanıştırmak için en az 2 yaşına kadar beklemek gerekiyor ama günümüzde bunu uygulayabilen ebeveyn sayısı oldukça sınırlı. Peki bu konuda bir standart var mı? Çocuklar ekranla ne zaman tanışmalı? Kaç yaşında ne kadar süre ekrana maruz kalınmalı?
#Bir Sorudan FazlasıiPhone'lara göz sağlığını koruyan yeni bir özellik eklendi. Göz sağlığına olumsuz etkisiyle bilinen ekran mesafesi, Apple yazılımcıları tarafından ele alındı. Ekrana çok yakından bakarak miyop riskiyle karşı karşıya kalınmasının önüne geçmek isteyen Apple, Ekim ayında tüm cihazlara dağıttığı iOS 17 güncellemesi ile önemli bir gelişmeye imza attı. İşte, pek çok kişinin bilmediği iPhone'un gözü koruyan yeni özelliği
#İphone