Bahar aylarının gelmesiyle birlikte, yaza mahsul fideleme ve ekme işleri yavaş yavaş başlamış oldu. Bunların arasında, yazın yemekten en çok zevk aldığımız mısır ekimi yer alıyor. Peki, mısır ne zaman, nasıl ekilir? İşte mısır ekimi hakkında bilmek istedikleriniz...
#Mısır TohumuTadı ve lezzeti ile farklı çeşitleri ile hem büyükleri hem de küçükleri kendine bağlayan mısır, uzun yıllardır var olan bir bitkidir. Çok sevilen bu bitkinin tarımı ise hep merak konusu olmuştur. Web aramalarında sıkça yer verilen mısır tarımı hakkında ve mısır ürünü hakkında tüm detayları derledik.
Mısır günümüzde nişasta bazlı şeker, gıda, yem ve de alternatif biyoyakıt üretiminde kullanılmaktadır. Son yıllarda üretim artışı olduğu için mısır nasıl yetişir? Mısır Türkiye'de en çok ve en iyi nerede yetişir ve nasıl yetiştirilir? İşte, tüm detaylar.
#Mısır Nasıl YetişirTürkiye’de tarım alanlarında ekim giderek daralırken, Türk işadamları gıda alanında yatırım için yurtdışını tercih ediyor. Amerika’dan Avrupa’ya, Afrika’dan Asya’ya birçok ülkede arazi alan Türk işadamları, tarımın dışında gayrimenkul ve turizm gibi alanları da değerlendiriyor.
#ArsaToprağa temas etmenin verdiği huzur hiçbir şeye benzemiyor. Hele bir de kendi yetiştirdiğimiz sebzeleri ve yeşillikleri dalından koparıp yemeklerimize katmak bambaşka bir zevk. Eğer siz de kendi küçük bahçenizi kurmak istiyorsanız uzmanlardan aldığımız önerilere göz atabilirsiniz. Pek çok bitkiyi balkonunuzdaki saksılarda bile büyütebilirsiniz.
#Zeynep Nazlı YILDIRIMYükseköğretimde uluslararasılaşma kapsamlı bir konu. Makaleye, hem dünyadan hem de ülkemizden kısa tarihsel bilgiler sunarak başlamak istedim… Yüksek öğretimde uluslararasılaşma kavramı üniversitelerin tarihi kadar eski. Literatürde 8’inci yüzyılda Endülüs, 9’uncu yüzyılda Bağdat, 13 ve 14’ncü yüzyılda Semerkant ve Buhara, daha sonra Roma ve İstanbul hep etkileyici eğitim merkezleri olarak anlatılır. Abbasiler döneminde Bağdat, Endülüs Emeviler döneminde, Kurtuba (Cordoba) en üst düzeyde değerlendirilen bilim merkezleri olarak sunulur.
#Konuk YazarCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İlim Yayma Vakfı 53. Olağan Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, "7 Ekim'den beri Gazze'de yaşananlar artık tahammül sınırlarını aşmıştır. Netanyahu ve gözünü kin bürümüş yönetimi, Gazze'de işledikleri insanlık suçlarıyla günümüzün Nazileri olarak isimlerini Hitler'in, Mussolini'nin, Stalin'in, Franco'nun ve diğer modern dönem canilerinin yanına ekletmişlerdir" ifadelerini kullandı. Erdoğan, "Şu gerçeği tüm dünya çok iyi biliyor. Tayyip Erdoğan 15 sene önce katillerin yüzlerine karşı 'one minute' diye haykırırken nerede duruyorsa bugün de aynı yerde dimdik durmaktadır" dedi.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanBeşiktaş Başkanı Ahmet Nur Çebi, Beşiktaş Stadyumu'nda düzenlenen basın toplantısında değerlendirmelerde bulundu. İstifa iddialarına sert yanıt veren Çebi'nin özellikle TFF ve Pendikspor maçının hakem yönetimine ilişkin sözleri gündeme oturdu. Çebi ayrıca Dusan Tadic, Anderson Talisca, Sergio Ramos, Tayyip Talha, Milot Rashica, Halil Dervişoğlu ve Onana transferleri hakkında da konuştu.
#BeşiktaşSebze ve meyvelerdeki pestisitlerden kaynaklı zehirlenmeler nedeniyle hayatını kaybedenler var. Peki eskiden dalından koparıp yediğimiz meyveler sebzeler şimdi nasıl oluyor da zehirlenmelere yol açıyor? Meyve ve sebzeler neden gün geçtikçe kirleniyor? Uzmanlarla enine boyuna tartıştık.
#MeyveSebze ve meyvelerdeki pestisitlerden kaynaklı zehirlenmeler son yıllarda hem ülkemizde hem de dünya medyasında sık sık gündeme geliyor. Çok acı ama bu nedenle hayatını kaybedenler bile var. Peki eskiden dalından koparıp yediğimiz meyveler sebzeler şimdi nasıl oluyor da zehirlenmelere yol açıyor? Meyve ve sebzeler neden gün geçtikçe kirleniyor? İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Aytaç Karadağ ve Uzman Fonksiyonel Tıp Diyetisyeni Rumeysa Kalyenci ile konuştuk...
#PestisitAmerikalı şef Dan Barber, gastronomi dünyasının en ilham verici ve efsanevi isimlerinden... 2 Michelin yıldızının üzerine 1 yeşil yıldız alan restoranı Blue Hill’le tarladan tabağa konseptini zirveye taşıyan şef, artık bunun bir adım öncesine, yani en iyi malzeme için en iyi tohuma odaklandığını söylüyor. Barber’la bu yıl 7’ncisi düzenlenen Gastromasa konferansında buluştuk.
#Dan BarberCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ukrayna ziyareti dönüşünde gazetecilerle söyleşi gerçekleştirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Zaporijya konusu gerçekten rastgele bir konu değil. Ama birinci derecede Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu’nun bu işin yakın takibinde olması ve neler yapılması gerektiği hususunda belli bir yükü üstlenmesi lazım. Zelenski bizden şunu özellikle istedi; Rusya’nın buradaki bütün mayın ve benzeri döşemeleri söküp alması ve bu hususun süratle ürkütücü olmaktan çıkması. Çünkü bir tehdit unsuru. ‘Çernobil’i yaşamak istemiyoruz’ derken biraz da onu kastettim" ifadelerini kullandı.
#Cumhurbaşkanı Erdoğan‘Göbeklitepe’ teması ve ‘Ahican Tarihin Sıfır Noktasında’ sloganıyla 12 kategoride gerçekleştirilen 14’üncü Uluslararası MEB Robot Yarışması, Şanlıurfa'da başladı. Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, katılımcılara canlı bağlantıyla seslendi. Gençlerin MEB Robot Yarışması'na katılımını çok önemsediğini belirten Özer, "Burada çocuklarımız, gençlerimiz, farklı ülkelerden akranlarıyla birlikte robot ve diğer tasarımlarla ilgili ürettiklerini ve kültürlerini paylaşabilecekler" dedi.
#MEB Robot YarışmasıBahçelievler'de Afrika Kupası finaline yükselen milli takımlarının maçını izleyen Mısırlılar gürültü yaptıkları gerekçesiyle bıçaklı saldırıya uğradı. 3 Mısırlı genç bıçaklanırken Ahmad Nasır Khames "Mısır'ın kalecisi penaltı kurtarınca bir kez ses çıkardık" dedi.
#MısırVeteriner hekim Merve Bektaş anne olduktan sonra temiz gıdaya ulaşabilmek adına işin mutfağına geçmeye karar verdi. Önce inek sütü üretimine başladığı Çatalca’daki çiftliğinde bugün organik ilaç dahi kullanmadan atalık tohumlarla tarım yapıyor. Bektaş, doğal yaşam çiftliğinden her ay 3 bin 500 haneye ürün gönderiyor.
#Merve Bektaşİstanbul Esenyurt'ta, bulunan özel sivil havacılık lisesine çocuklarını kaydettiren veliler, okul yönetimi tarafından dolandırıldıklarını iddia etti. Çocuklarının bilgileri dışında il dışında okullara nakillerinin yapıldığını öne süren veliler suç duyurusunda bulundu. Okula yaptığı tabelaların parasını alamayan bir kişi de okulu basıp öğrencilerin önünde yöneticilerden birini dövdü.
#İstanbulSinemaya da uyarlanan ‘Eğreti Gelin-Kostak Kızı’ romanıyla tanınan yazar Şükran Kozalı, kısa süre önce hayata veda eden edebiyat araştırmacısı Yıldız Ecevit’in ilk ve son romanı ‘Kozmik Komedya’yla ilgili kapsamlı bir inceleme kaleme aldı: ‘Kozmik Komedya’, alıntıların ve düşünsel bütünlüğün bir aradalığı... Türkçede alışılmadık bir roman. Bir bilgi romanı! Yaşamının büyük bölümünü bilgi derleyerek geçiren bir edebiyat araştırmacısının ürünü. Yıldız Ecevit, yaşamı da, kendini de bilgi aracılığıyla çözümleme çabasına girişirken okuru çok çeşitli okumaların oluşturduğu çoğulcu bir ortama çekiyor.
#Yıldız Ecevitİncir, ülkemiz topraklarında yetiştirilen en lezzetli meyveler arasında yer alıyor. Hem taze hem de kuru olarak tüketilebilen incirin anayurdu ise, Orta Doğu ve Asya’dır. İncir, farklı yüksekliklerde yaşayabilen bir meyvedir. Deniz seviyesinden başlayarak 1,700 metre yüksekliğine kadar kendine yaşam alanı bulabilir. İncir fidanı nasıl ve ne zaman dikilir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
Sığla Ağacı faydaları saymakla bitmeyen son derece özel ağaçlardan bir tanesidir. Otlak yerlerde ve bol sulak kesimlerde yetişmektedir. Türkiye’de Ege ve Akdeniz bölgesinde yetişir. Boyu ise 45 metrelere kadar çıkabilen bir ağaç türüdür. İşte, merak edilen tüm detaylar.
Eski bayramların vazgeçilmez ikramlarından birisidir yer fıstığı. Alerjik bir besin olmasına rağmen çok fazla kişi tarafından sevilerek tüketilmektedir. Yer fıstığı ile merak edilen, nasıl yetişir, Türkiye'de en çok nerede yetişir ve en iyi yer fıstığı nerede yetişir gibi detayları derledik.
#Yer Fıstığı Nasıl YetişirKarpuz yaz sofralarının vazgeçilmez meyvelerindendir. Ferah ve soğuk tüketilen karpuz herkesin sevdiği bir meyvedir. Bu nedenle Türkiye'deki karpuz yetiştiriciliği ve karpuz yetiştirilen iller herkes tarafından merak edilmektedir. Peki, karpuz Türkiye'de en çok ve en iyi nerede yetişir? Karpuz nasıl yetiştirilir? Karpuz yetiştiriciliğine dair her şeyi sizler için derledik.
#Karpuz Nasıl YetişirNadir yetişen çiçek türlerinden biri olan siyah gül, ülkemizde Halfeti gülü ve Karagül adıyla da biliniyor. Menşei Fransa ve Belçika olan bu çiçeğin en önemli özelliği koparıldığında bordo ya da kırmızıya dönüşmesidir. Siyah Gül nasıl yetişir? Siyah Gül Türkiye'de en çok ve en iyi nerede yetişir ve nasıl yetiştirilir? Sizin için detaylı bir şekilde derledik.
Her yemekte ve her öğünde kullanılan domates, sofraların vazgeçilmez sebzelerindendir. Domates tarlada ve evlerde saksı içinde yetiştirmeye uygun bir sebzedir. Farklı türleri olan domates nasıl yetişir? Türkiye'de domates en iyi ve en çok nerede yetiştirilir? Domates yetiştiriciliği ile ilgili detaylı bilgileri sizler için derledik.