GeriBitki Bakımı Mısır Tohumu Nasıl Ve Zaman Ekilir? Mısır Tohumu Nasıl Olur Ve Nereden Alınır?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Mısır Tohumu Nasıl Ve Zaman Ekilir? Mısır Tohumu Nasıl Olur Ve Nereden Alınır?

Mısır Tohumu Nasıl Ve Zaman Ekilir? Mısır Tohumu Nasıl Olur Ve Nereden Alınır?

"Tadı ve lezzeti ile farklı çeşitleri ile hem büyükleri hem de küçükleri kendine bağlayan mısır, uzun yıllardır var olan bir bitkidir. Çok sevilen bu bitkinin tarımı ise hep merak konusu olmuştur. Web aramalarında sıkça yer verilen mısır tarımı hakkında ve mısır ürünü hakkında tüm detayları derledik. "

Mısır, yenilebilen bir bitki türüdür. Tadı oldukça lezzetlidir. Eğer mısırı seven biri iseniz sizde bu ürünün tarımını kendiniz yaparak yetiştirebilirsiniz. Ya da tarımla ilgilenen bir kişi mutlaka bu bitki hakkında gerekli bilgileri öğrenmelidir. 

Mısır Tohumu Nedir? 

Mısır uzun yıllardır var olan tohumu sayesinde sürdürülebilen bir tarım ürünüdür. Lezzetli ve ürünü suludur. Ilıman iklim seven bir bitkidir. Mısır tohumu ise mısırı elde etmek için kullanılan aslında mısırın kendisinden elde edilen bir üründür. Mısır tohumu aslında mısırın ta kendisidir. Mısırın yeniden yetişmesini, toprakta filizlenmesini sağlayan şeye mısır tohumu denir. 

Mısır Tohumu Nasıl Olur? 

Mısır yetiştiği zaman bir kısmı tohuma ayrılır. Bu ürün tüketilmez ve böylece mısırın tohumu bir sonraki ekim için hazırlanmış olur. Mısır tohumu mısır taneleri güneş ışığında kurutularak elde edilir. Mısır tohumu elde etmek için mısır üzerindeki tanelerin tek tek ayıklanması ve boşlu alacak şekilde serilerek kuruması gerekir. Mısır bütün olarak tohum sayılmaz. Ayrıca mısır tohumu elde etmek için hasat yapılırken en alttaki mısırı bir süre daha üzerinde bırakarak tohuma ayırabilirsiniz. 

 Mısır Tohumu Nereden Alınır ve Bulunur? 

 Mısır tohumunu kendiniz de yapabileceğiniz gibi satın alarak da temin edebilirsiniz. Mısır tohumunu özel olarak yetiştiren ve satışını sağlayan tarımcılar bulunmaktadır. Buralardan alınabileceği gibi tohum satan, fide, fidan, satışı sağlayan yerlerden de temin edilebilir. 

 Mısır Tohumu Nasıl Ekilir? 

 Mısır yetiştirmek için öncelikle toprağın verimli ve nemli olması gerekir. Bu yüzden mısır ekmek için ilkbahar ayları beklenmelidir. Toprağa 4, 5 cm derinliğinde bir çukur açılarak ekilir. Bu çukurlar aralarında 10 cm boşluk bırakılarak kaç adet dikim yapılmak istenirse o kadar sayısı çoğaltılabilir. Daha sonra her birine birer tohum bırakarak üzerine toprak hava alacak şekilde kapatılır ve yeterli miktarda sulanır. Eğer tohum saksıya dikilecek ise mutlaka 35-40 cm derinliğinde toprak alabilecek bir saksı tercih edilmelidir. 

 Mısır Tohumu Ne Zaman Ekilir ve Dikilir? 

 Mısır tohumu ekmek için mutlaka ilkbahar mevsimi beklenmelidir. Çünkü mısır ılıman ve sıcak havaları seven yaz bitkisidir. Yaz aylarında ürününü verir. Ayrıca bol su sevdiği için de ilkbahar yağışları mısırın yetişmesine büyük oranda katkı sağlar. 

 Mısır Tohumu Kaç Günde Çimlenir? 

 Mısırın çimlenmesi için 1 ay yeterli bir süredir. 1 ayın sonunda ilk yeşilliklerini görebilirsiniz. Ancak saksıda çimlenen mısırı toprağa geçirmek isterseniz en az 1 buçuk ay beklemek mısır fidesinin zarar görmemesi için daha iyi olacaktır. 

 Mısır Tohumu Kaç Günde Bir Sulanır? 

 Mısır suyu seven bir bitkidir. Bu yüzden sık sulanması daha iyi olacaktır. Özellikle püskül kısımları oluştuğu zaman daha fazla suya ihtiyaç duyar. Bu yüzden sıcak havalarda gün aşırı sulanmalıdır. İlk ekim zamanında hava durumuna göre 2 günde 1 sulamada yapılabilir. Ancak toprak her daim nemli kalmalıdır. 

 Mısır Tohumu Nasıl Saklanır? 

 Mısır tohumu mutlaka serin ve kuru bir ortamda muhafaza edilmelidir. Ve bu tohum saklanma öncesi yeterli derecede kuruduğundan emin olunarak saklanmalıdır. Aksi taktirde küflenme yapabilir. Soğuk hava depoları saklanması için ideal koşullara sahiptir. Eğer ev ortamında saklanacaksa kilerler tercih edilebilir.

False