DÜNYANIN en zengin mutfaklarından Çin mutfağı yaklaşık 5 bin yıllık bir geçmişe sahip. Çinliler yaşam felsefelerini yemeklerine de yansıtmışlar. Öyle ki, “Yemeklerle beslenmek ilaçlarla beslenmekten iyidir” diye bir atasözleri bile var. Bu yüzden de yemeklerinde 5 temel tadı ‘Yin’ ve ‘Yang’ ile tanımlamışlar.
#1Sadece meşhur kahvesiyle değil, Kolonyal tarzı binaları, renkli sokakları, tarihi Bolivar Meydanı, Botero’nun müzesi ve botanik bahçesiyle Kolombiya’nın başkenti Bogota görülmeye değer bir şehir. Her ne kadar uyuşturucu kartelleri sebebiyle ülkenin ünü kötü olsa da İstanbul’dan 14 saatlik bir ucuş sonrası “İyi ki gelmişim” diyeceksiniz.
#SeyahatAnkara Oyuncak Müzesi, Türkiye’de açılan ilk oyuncak müzesi olması bakımından önemli bir yere sahiptir. Gelişen çağ ve teknoloji nedeniyle kaybolma tehdidi altındaki oyuncakların korunması amacıyla kurulmuştur. Oyuncak Müzesi ile ilgili detaylı bilgiyi sizler için hazırladık.
#Oyuncak MüzesiDünyanın en pahalı baharatları arasında yer alan, kilosu 40 ile 50 bin lira arasında değişen safranın taklitleriyle tüketici, yanıltılıyor. Safran yerine gıda boyasıyla boyanmış mısır koçanı ipliği, at kılı gibi ürünler satıldığını söyleyen Gıda Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Ali Manavoğlu, "İlk bakışta anlamak zor olabilir ama orijinal safranın rengi biraz daha koyu kırmızı ve elinize aldığınızda renk vermemesi gerekiyor" dedi.
#SafranOğlum doğduğundan beri her fırsatta bazen anne-oğul, bazen de çekirdek aile seyahat ediyoruz. Seyahatler çocuğun yeni şeylere ilgi duymasına, insanları anlayıp farklılıkları görerek saygı duymasına, daha sabırlı, uyumlu ve anlayışlı olmasına yardım ediyor. Çocuğumun Türkiye’yi ve insanını anlaması, sahip olduğu değerleri fark etmesi için mutlaka yapmasını istediğin seyahatler var. İşte o rotalar ve nedenleri…
#Çocukla Gidilecek YerlerDuygu Yılmaz. Müthiş bir sosyal girişimci. ‘Accelerate 2030’un finalistlerinden biri. Çok parlak ve iyi eğitimli bir mühendis aynı zamanda. Henüz 29 yaşında. Sosyal girişimi ‘Biolive’ ile 6 aylık destek programına dahil oldu ve ekim ayında Cenevre’de gerçekleşecek Accelerate 2030’un finaline başvurma şansı elde etti. Duygu’yu tanıdım ve aklım uçtu! Kafayı zeytin çekirdeklerine takıyor ve sonunda plastikle ilgili problemlerin üstesinden gelmek ve biyoplastik pazarındaki eksiklikleri gidermek amacıyla, zeytin çekirdeği ve atıklarından tamamen doğal biyoplastik granüller üreten bir biyoteknoloji girişimi gerçekleştiriyor! Ürettiği normal plastik değil. Doğaya uyumlu plastik. Bizim bildiğimiz plastik 450 yılda doğaya karışırken, Duygu’nunki üç ayda karışıyor. Duygu Yıl-maz’la birlikte üç genç sosyal girişimci finalistle daha tanıştım. Hepsinin hikâyesi birbirinden ilginç, yarattıkları sosyal etki de inanılır gibi değil. Ülkemizin geleceği adına çok umutlandım. Duygu’yu, diğer sosyal girişimci gençleri ve onları destekleyen bütün kurumları alkışlıyorum.
#Duygu Yılmazİstanbul’dan 14 saat uçak yolculuğuyla gidilen Kolombiya ile ilgili aklımda tek bir soru vardı. 3 günlük Kolombiya seyahati için hangi şehre gitmeliydim? Tercihim Kolombiya'nın başkenti ve en kalabalık şehri olan Bogota oldu. Çünkü orijinal sokaklarıyla, grafitileriyle, puslu havasıyla, enfes kahvesiyle ve birbirinden güzel çiçek çeşitleriyle burası kesinlikle görülmeye değer. İşte Bogota gezi rehberi...
#Kolombiya1991 yılından bu yana, tüm dünyadaki lise öğrencilerinin bilimsel araştırma geliştirmeye yönelik isteklerini, hayallerini ve heveslerini ara vermeden destekleyen “Uluslararası Araştırma Projeleri Yarışması”, bu yıl 10-13 Mayıs arasında düzenlenecek. 25’incisi gerçekleştirilecek olan yarIşmaya yurtiçinden 476 ve yurtdışından 103 proje olmak üzere toplamda 579 başvuru oldu.
#LiseBaştan uyaralım: Bu yazıda geçen, cümle içinde kullanılan ‘Alaçatı’, sezon boyunca duyduğunuz, okuduğunuz ‘in mekan’lı, sıcak dedikodulu ‘Alaçatı’larla alakası yok. Kalabalık kıyılardan, popüler sulardan uzakta başka bir Alaçatı bu. Lokal. Sıcak. Kemal Demirasal’ın Alaçatı’sı. Bir şefin gözünden, sözünden hakiki bir Alaçatı.
#AlaçatıEskişehirli merhum Kemal Kükrer’in 1915’te ‘sirke’ üreterek temelini attığı ‘Kemal Kükrer’ markasının kaderi, 1999’da Antalya bayisi Gülel ailesi tarafından 2 milyon dolara satın alındıktan sonra değişti. Yeni ürünler ve kapasite yatırımları ile markanın 2014 cirosu 50 milyon TL oldu.
“ÇİFTE bayram” deyimi, “bilinen, beklenen, takvimdeki yeri meçhul olmayan, önceden hazırlığı yapılan, kaygusu çekilen, derdine düşülen, sevinçle yolu gözlenen” (herhangi bir) bayramın yanına; “hiç hesapta olmayanın, umulmayanın, tahmin edilmeyenin, akla bile gelmeyenin” eklenmesi hali için kullanılır.