Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Ziraat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Ahmet Atalık, "Türkiye’deki 6 milyon tonluk mısır üretimi, ihtiyacın yüzde 80’ini karşılıyor. 2017 yılında ithalatımız 2 milyon tonun biraz üzerine çıkmıştı. 2018 yılında ise ilk 11 ayda mısır ithalatımız 2.1 milyon tona ulaştı" dedi.
#MısırYem fiyatlarında yüzde 40’a varan artışların yaşanmasının ardından Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) devreye girdi. TMO’yu ziyaret eden Yumurta Üreticileri Merkez Birliği (YUMBİR) yöneticileri yaşadıkları sıkıntıları anlattı. YUMBİR, toplantı sonrası alınan kararı, “TMO mısır ithalatı için çalışma başlattı, uygun fiyatla mısır satışı yapacak” mesajıyla duyurdu.
#GazetehaberleriZiraat Mühendisleri Odası (ZMO) Başkanı Gökhan Günaydın, geçtiğimiz günlerde Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren, gıda ve yem amaçlı genetik yapısı değiştirilmiş organizmalar (GDO) ve ürünlerinin ithalatı, işlenmesi, ihracatı, kontrol ve denetimine ilişkin yönetmeliği, "hukuk, egemenlik ve halk sağlığı açısından bir skandal" diye değerlendirdi.
İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından hazırlanan Türkiye’nin en büyük 500 firması arasında bu yıl giren 73 şirketten en dikkat çekenler AKP Genel Başkan Yardımıcısı ve Balıkesir Milletvekili Ahmet Edip Uğur'un sahip olduğu Turyağ ve eski Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın oğlu Abdullah Unakıtan'ın şirketi AÇB Gıda, oldu.
ADANALI Sunar Grubu, Türkiye’nin önde gelen gıda şirketlerine glikoz üreterek sağladığı büyümenin ardından 20 milyon dolar yatırımla ’Elita’ markasıyla çiçek yağı üretimine de girdi. Sunar Grubu Kurucusu Nuri Çomu, Adana’yı yağ sanayinde Ortadoğu’nun merkezi yapmayı hayal ettiğini söyledi.
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, mısır üreticisinin yeterli geliri elde edebilmesi için eline geçen fiyatın kilogram başına en az 50 YKr olması gerektiğini belirterek, "Mısır üreticisi maliyetin altında ürün pazarlarsa Türkiye önümüzdeki yıllarda mısır ithalatı yapmaktan kurtulamaz" dedi.
Dünya Bankası tarafından yayınlanan Türkiye "Ülke Ekonomik Memorandumu" raporunda gıda güvenliği konusu da ele alındı. Raporda, gıda sektörünün 600 milyonluk Avrupa gıda tek pazarına arz fırsatı bulunduğu belirtilirken, "Türkiye, AB ülkeleri ve (Azerbaycan hariç) komşusu Bağımsız Devletler Topluluğu içinde gıda güvenliğinde son sırada" denildi.
78’liler Girişimi Sözcüsü Celalettin Can, bizi 28 yıl öncesine götürüyor. 1960’lı yıllardan itibaren 60 Anayasası’nın biçimlendirdiği ortamda toplumsal uyanışın ve sol hareketlerin geliştiği akla gelir. Karadeniz’de fındık ve tütün, Ege’de üzüm, Doğu’da zulme son mitingleri, İstanbul’da 15-16 Haziran işçi direnişi akla gelir.