Mısır ekim alanı ve üretimi düştü

Güncelleme Tarihi:

Mısır ekim alanı ve üretimi düştü
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 25, 2016 10:19

Mısır ekim alanı ve üretimi düştü

Haberin Devamı

Yusuf BAŞTUĞ/ADANA, (DHA)- ZİRAAT Mühendisleri Odası (ZMO) Genel Başkanı Özden Güngör, taban fiyatı açıklanması beklenen mısırın bu yıl önceki seneye göre ekim alanının 6 milyon 881 bin 699 dekardan 6 milyon 820 bin dekara, 2015'te 6 milyon 400 bin ton olan üretim miktarının da 6 milyon 300 bin tona düştüğünü söyledi, ithalata kapı açmamak için üreticinin desteklenmesini istedi.
Özden Güngör, hazırladıkları 2016 Mısır Raporu'nun ayrıntılarını açıkladı. Güngör, Türkiye'de bu azalış görülürken son 10 yıllık süreçte ortalama olarak yılda 1 milyar 38 milyon tonluk üretim yapılan dünyada mısır ekim alanlarnını yüzde 24, üretimin de yüzde 42.3 oranında arttığını söyledi. Türkiye'nin yıllık mısır tüketiminin 6.5 milyon ton dolayında olduğuna dikkat çeken Güngör, "En fazla mısırı ABD, Çin, Brezilya, Arjantin gibi ülkeler üretiyor, Türkiye 24'üncü sırada. Bugün 1 kilogram mısırın satış fiyatı 65-68 kuruş. Mısır üretim maliyeti ise daha yüksek. Bu nedenle Toprak Mahsulleri Ofisi mısır alım fiyatını maliyet ve üretici karını da düşünerek hemen açıklamalı" diye konuştu.
ÇÖZÜM İÇİN ÖNERİ SUNDU
Türkiye'nin mısır üretimi için potansiyelinin yüksek olduğunu anlatan Özden Güngör şöyle dedi:
"Dünyada mısır üretim alanı ve miktarı artarken Türkiye'de düşüyor. Çünkü üretici zarar edince ekim yapmıyor. Bu nedenle Türkiye'nin eksik kalan mısır ihtiyacı ithalatla karşılanıyor. Türkiye'de üretilen mısırın yüzde 78'i hayvan beslenmesinde yem maddesi olarak, yüzde 15'i nişasta sanayinde, yüzde 5'i yerel tüketim ve yüzde 3'ü de endüstriyel alanda değerlendiriliyor. Kişi başına yıllık mısır tüketimi 19 kilogram civarında. Mısırda yaşanan sorunların çözümü için adımlar atılmalı. Üreticiler için örgütlenme ve kooperatifçilik geliştirilmeli, gübre ve yakıttaki vergiler düşürülmeli, destekler, fark ödeme desteği artırılmalıdır. Verim artırılarak GDO'lu mısır ithalatı engellenmelidir. Yüksek verimli silajlık çeşitler geliştirilmelidir. Ekim, toprak işleme ve gübreleme yapan kombine makinelerin kullanımını artırmak için gerekli destekler sağlanmalı."

FOTOĞRAFLI

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!