Meltem ÖZGENÇ
Oluşturulma Tarihi: Haziran 09, 2010 00:00
GDO Yönetmeliği kapsamında kurulan Bilimsel Komite’nin ilk icraatı, Avrupa Birliği (AB) listesinde yer alan GDO’lu (genetiği değiştirilmiş) soya ve mısırların ithaline izin vermek oldu.
Komite GDO’lu mısırların ithali için yapılan 17 başvurunun 16’sını kabul etti. Buna göre mısırlar, “taze, konserve, un, irmik” dışında gıda amaçlı tüketilebilecek ve hayvan yemi olarak kullanılabilecek.
T25’e izin çıkmadı
GDO Yönetmeliği kapsamında kurulan ve ağırlıklı olarak Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’na bağlı kurumlardan, üniversiteler, TÜBİTAK ve araştırma enstitülerinde görevli konuyla ilgili uzman veya öğretim üyelerinden oluşturulan Bilimsel Komite ilk başvuruları değerlendirdi. İthalatçı firmaların soya ve mısır için yaptığı başvurulara olumlu yanıt veren komite, GDO’lu mısır ithalatı için yapılan 17 başvurunun sadece biri olan, T25 kodlu mısır çeşidini, “sağlık ve çevre açısından risk oluşturabileceği” gerekçesiyle reddetti.
İzinli 16 çeşit mısır
Bitki ve böcek öldürücülere karşı direnç gösteren ve Türkiye’de de kullanımına için izin verilen GDO’lu mısır çeşitleri şöyle:
DAS59122, DAS1507 x NK603 kodlu melez mısır çeşidi, MON89034, MON88017, 59122 x NK603 kodlu melez mısır çeşidi, MIR604, Bt11, DAS1507, MON810, MON863, NK603, NK603 x MON810 isimli mısır tohumlarının taze, konserve, un, irmik ve mamulleri gibi doğrudan tüketim dışında yem ve gıda olarak kullanıldığında bir risk oluşturmayacağı kanısına varıldı.
MON863 x MON810 (melez mısır çeşidi), MON863 x NK603 (melez mısır çeşidi), MON863 x MON 810 x NK603 (melez mısır çeşidi) mısır tohumları sadece yem olarak kullanılabilecekler.