MIS-C sendromu haberleri sayfasında MIS-C sendromu hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 37 MIS-C sendromu haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
MIS-C sendromu, çocuklarda koronavirüs sonrası ortaya çıkıyor. Ciddi sonuçlar doğurabilen bu rahatsızlık aileleri de tedirgin ediyor. Bu nedenle çocukların yakından takİp edilmedi oldukça önemli. Peki MIS-C sendromu nedir ve belirtileri nelerdir? MIS-C sendromu tanı kriterleri nelerdir? MIS-C hastalığı tekrar eder mi? Nasıl tedavi edilir? Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Doktor Öğretim Üyesi Tarkan İkizoğlu, MIS-C sendromu ile ilgili detaylı bilgiler verdi.
#Mis-C SendromuKoronavirüs sonrası ortaya çıkan MIS-C sendromu çocukların sağlığını tehdit ediyor. Covid-19’a yakalananlarda ortaya çıkan bu hastalık, kalple ilgili ciddi problemlere de yol açabiliyor. Bu nedenle çocuk hastaların yakın takibi önem taşıyor.
#ÇocukDünyada artık MIS-C olarak anılan ve koronavirüs enfeksiyonu geçiren çocuklarda görülen maalesef ölümcül olabilen bu tablo aileleri tedirgin ediyor. MIS-C ilk olarak Nisan ayında Birleşik Krallık’ta koronavirüs enfeksiyonu geçirdikten sonra bazı çocuklarda ‘Kawasaki’ hastalığına benzer bulguların görülmesi ve birden fazla organda bozulmanın eşlik etmesi ile duyuldu. Ardından Avrupa’dan ve özellikle New York’ta vaka sayılarının artmasıyla Amerika’dan da benzer durumlar bildirildi. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Kübra Cenkçi MIS-C ile ilgili merak edilenleri aktardı.
#MIS-CÜlkemizde ve dünyada koronavirüs vakaları artıyor… Virüs çocukları da ciddi anlamda etkilemeye başladı. Son dönemde yayınlanan raporlarda ise çocuklarda çoklu sistemli inflamatuar sendrom (MIS-C) tanısında bir artış olduğu vurgulandı. Peki, MIS-C sendromu nedir? Covid-19 ile nasıl bir ilişkisi var? Çocuk Gelişimi Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Murat Doğan, konuyla ilgili çok önemli bilgiler verdi ve aileleri belirtiler konusunda uyardı.
#ÇOCUKÇocuklarda Multisistem İnflamatuar Sendromu (MIS-C) adı verilen durum, Covid-19 enfeksiyonundan iki ile altı hafta sonra ortaya çıkıyor .Uzmanlara göre, MIS-C sendromu Covid-19 olan çocukların sağlığı açısından risk oluşturabiliyor. Çocuklarda MISC sendromu sıklıkla enfeksiyon toplumda zirve yaptıktan 4-6 hafta sonra görülür. Bu çocuklar bizzat hastalığa yakalanmış ve klinik bulgu geliştirmiş olabilecekleri gibi, hastalık etkeni ile temas etmiş ancak hiç bulgu vermemiş de olabilirler. Bu nedenle MISC tanısı konduğunda çocukların çoğu PCR negatiftirler ancak kanlarında geçirilmiş enfeksiyonu gösteren antikor düzeyleri yüksek bulunur. Peki, MIS-C nedir, belirtileri neler?
#MIS-CMIS-C sendromu, çocuklarda koronavirüs sonrası ortaya çıkıyor. Ciddi sonuçlar doğurabilen bu rahatsızlık aileleri de tedirgin ediyor. Bu nedenle çocukların yakından takİp edilmedi oldukça önemli. Peki MIS-C sendromu nedir ve belirtileri nelerdir? MIS-C sendromu tanı kriterleri nelerdir? MIS-C hastalığı tekrar eder mi? Nasıl tedavi edilir? Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Doktor Öğretim Üyesi Tarkan İkizoğlu, MIS-C sendromu ile ilgili detaylı bilgiler verdi.
#Mis-C Sendromuİstanbul'da 8'nci sınıf öğrencisi 14 yaşındaki Mete Alp Eskalan yakalandığı koronavirüs nedeniyle daha önce rahatsızlığı olmamasına rağmen diyabet atağı geçirdi. Kanındaki yağ (lipit) oranı en fazla 150 civarında olması gerekirken 100 kat artarak 15 bine çıktı. 18 gün süren yaşam mücadelesi veren Alp, bundan sonraki hayatını diyabet hastası olarak sürdürecek. Tıp literatürüne geçecek olan Alp'in tedavisini yürüten Çocuk Yoğun Bakım Uzmanı Dr. Fatih Varol, "Literatürde bu kadar yüksek bildirilmiş lipit değerlerine rastlamadık. Son dönemde gördüğümüz en ilginç vakalardan biriydi. O nedenle Alp'in durumunu literatürde paylaşmayı düşünüyoruz" dedi.
#İstanbulProf. Dr. Sırrı Bektaş çocuklardaki koronavirüs vaka sayılarındaki artışla ilgili CNN Türk canlı yayınında önemli değerlendirmelerde bulundu. Prof. Dr. Bektaş, 'Neredeyse beş hastanın biri çocuk oluyor. Bu haklı olarak hepimizde endişeler ortaya çıkarmaya başladı.'' dedi. Öte yandan pozitif çocuk vakalarda MIS-C sendromu riskini de dikkat çeken Bektaş, “Enfeksiyondan 2-6 hafta kadar sonra bazı belirtiler ortaya çıkıyordu. Kiminin kalbini, kiminin bağırsaklarını kiminin de beynini etkiliyor. Bu bölgelerde çeşitli ciddi rahatsızlıklara sebep oluyor. Oldukça ağır bir tablo şeklinde seyrediyor ve hastane de yatmayı gerektiriyor” ifadelerini kullandı.
#CoronaProf. Dr. Sırrı Bektaş çocuklardaki koronavirüs vaka sayılarındaki artışla ilgili CNN Türk canlı yayınında önemli değerlendirmelerde bulundu. Prof. Dr. Bektaş, 'Neredeyse beş hastanın biri çocuk oluyor. Bu haklı olarak hepimizde endişeler ortaya çıkarmaya başladı.'' dedi. Öte yandan pozitif çocuk vakalarda MIS-C sendromu riskini de dikkat çeken Bektaş, “Enfeksiyondan 2-6 hafta kadar sonra bazı belirtiler ortaya çıkıyordu. Kiminin kalbini, kiminin bağırsaklarını kiminin de beynini etkiliyor. Bu bölgelerde çeşitli ciddi rahatsızlıklara sebep oluyor. Oldukça ağır bir tablo şeklinde seyrediyor ve hastane de yatmayı gerektiriyor” ifadelerini kullandı.
#KoronavirüsKoronavirüsün daha hızlı yayılımına ve bulaşına neden olan İngiliz varyantı, Adana'da erişkinlerdeki gibi çocuklarda da vaka artışına neden oluyor. Bu durum uzmaları tedirgin ederken Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Derya Alabaz, yaklaşan Ramazan Bayramı öncesi ailelere uyarılarda bulundu Alabaz, el öpme geleneğinin gelecek seneye kalması gerektiğini söyledi.
#Prof. Dr. Derya AlabazKonya'da Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Güzide Kurt, mutasyona uğrayan koronavirüsün çocuklarda, 'MIS- C' sendromuna (multisistem inflamatuar sendrom) yol açabildiğini söyledi. Dr. Güzide Kurt, “MIS- C sendromu vücutta birçok sistemi tutan iltihabi rahatsızlıklar bütünüdür. Özellikle çocuklarda ilerleyen dönemlerde çarpıntı, kalp ritmi bozukluğu, kalp kası iltihabi, kalp yetmezliğine yol açabilir” dedi.
#Kovid-19Son bir aydır koronaya yakalanan çocuk sayısında artış gözleniyor. Prof. Dr. Çokuğraş, “Mutant virüs nedeniyle sadece Türkiye’de değil, dünyanın her yerinde çocuklarda daha fazla vaka görünüyor. Örneğin 40 bin civarı vaka varsa bunların 10’da biri çocuklar” diyor.
#GazetehaberleriKoronavirüs salgınında normalleşme dönemiyle vaka sayıları giderek artan Türkiye'de hızlı artıştan bu kez çocuklar da etkilendi. İstanbul Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik İmmunoloji Bilimdalı’ndan Prof. Dr. Ayper Somer, İngiliz varyantının özellikle 0-9 yaş çocukları çok daha fazla vurduğunu söyledi. Prof. Dr. Ayper Somer, "Bu sefer hem daha ağır seyrediyor hem de kovid sonrası dönemde çocuklarda ortaya çıkan Mis-C tablosu, en çok kalbi etkiliyor. Kalp kası iltihabı dediğimiz miyokardit’e yol açıyor. Son zamanlarda ateş ve çarpıntı şikayetiyle gelen çocuk vakalarımız da arttı" dedi.
#Prof. Dr. Ayper SomerKoronavirüs salgınında normalleşme dönemiyle vaka sayıları giderek artan Türkiye'de hızlı artıştan bu kez çocuklar da etkilendi. İstanbul Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik İmmunoloji Bilimdalı’ndan Prof. Dr. Ayper Somer, İngiliz varyantının özellikle 0-9 yaş çocukları çok daha fazla vurduğunu söyledi. Prof. Dr. Ayper Somer, "Bu sefer hem daha ağır seyrediyor hem de kovid sonrası dönemde çocuklarda ortaya çıkan Mis-C tablosu, en çok kalbi etkiliyor. Kalp kası iltihabı dediğimiz miyokardit’e yol açıyor. Son zamanlarda ateş ve çarpıntı şikayetiyle gelen çocuk vakalarımız da arttı" dedi.
#Koronavirüsİlk olarak İngiltere’de tanımlanan ve daha sonra Türkiye'de görülmeye başlanan, koronavirüsü hafif atlatan çocuklarda farkına varılamayan MIS-C hastalığı, ölümcül olabiliyor. Dicle Üniversitesi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Kamil Yılmaz, hastalığın komplikasyonları henüz bilinmediğinden çocukları yakından takip ettiklerini belirterek, ''Koronavirüsün kendisinden ölümü bu kadar görmezken, MIS-C’ye bağlı çocuklarda ölümcül vakalar görmeye başladık''
#DiyarbakırKoronavirüs sonrası ortaya çıkan MIS-C sendromu çocukların sağlığını tehdit ediyor. Covid-19’a yakalananlarda ortaya çıkan bu hastalık, kalple ilgili ciddi problemlere de yol açabiliyor. Bu nedenle çocuk hastaların yakın takibi önem taşıyor.
#ÇocukBilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, CNN Türk'te katıldığı canlı yayında koronavirüs aşısıyla ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu. Koronavirüs aşılarının nasıl yapılacağı merak ediliyordu. Prof. Dr. Özlü, Türkiye'de aşılamanın nasıl yapılacağı sorusuna yanıt verdi. Özlü, kuyruk olmaması için randevu usulü aşı yapılacağını söyledi.
#Tevfik ÖzlüSon dakika haberi... Sağlık Bakanlığı Koronavirüs (corona virüsü) Bilim Kurulu, korona virüsünün mutasyon geçiren varyantlarının dünyayı tedirgin ettiği süreçte kritik bir toplantı gerçekleştirdi. Toplantı sonrası Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, çok önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Koca, Çin'den gelecek aşının pazarı pazartesiye bağlayan gece yola çıkacağını belirtti. Ayrıca İngiltere'de ortaya çıkan yeni mutasyon koronavirüsün Türkiye'de görülmediğini açıkladı. Yerli korona aşısı konusunda son durum ne? Alınan tedbirler sonuç veriyor mu? Tüm merak edilen soruları tek tek yanıtladı.
#Fahrettin KocaMIS-C sendromu ve Kovid-19 çocuklarda görülüyor mu sorusu koronavirüs salgının en başından beri merak edilen konulardan biri olurken, MIS-C tablosundaki son durum dünya gündeminde de sık sık konu oluyor. Bilim Kurulu toplantısının düzenlenen basın toplantısında, basın mensuplarından gelen soru üzerine Prof. Dr. Ateş Kara ülkemizde çocuklarda MIS-C sendromu hakkında son durumu açıkladı. İşte, ayrıntılar.
#Mıs-CSon dakika haberi... Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye'ye gelecek Çin aşısının pazarı pazartesiye bağlayan geceye yola çıkacağını duyurdu. SinoVac şirketinin corona virüsüne karşı geliştirdiği aşıya ilişkin sonuçları ise Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serhat Ünal açıkladı. Koronavirüs aşının etkinliğinin yüzde 91.25 olduğu belirten Prof. Dr. Ünal, aşının ciddi yan etkileri bulunmadığı tespitini de paylaştı.
#Çin AşısıMIS-C sendromu son yapılan araştırmalarla yeniden gündeme geldi. Uzman Dr. Binnaz Çelik, "Çocuklarda koronavirüs sırasında veya 4-6 hafta sonrasında Multifinflavotuvar Sendromu (MIS-C) sendromu gelişebiliyor. Bu sendroma yakalanan çocuklarda ateş oluyor, sonrasında ciltte döküntüler, kalple ilgili yorulmalar olabiliyor" dedi. Multisistem İnflamatuar Sendromu yani MIS-C ‘Kawasaki’ hastalığına benzer bulgularla kendisini gösteriyor. Peki, MIS-C sendromu nedir? İşte, belirtileri ve hastalıkla ilgili bilgiler.
#MIS-C Sendromu NedirDünyada artık MIS-C olarak anılan ve koronavirüs enfeksiyonu geçiren çocuklarda görülen maalesef ölümcül olabilen bu tablo aileleri tedirgin ediyor. MIS-C ilk olarak Nisan ayında Birleşik Krallık’ta koronavirüs enfeksiyonu geçirdikten sonra bazı çocuklarda ‘Kawasaki’ hastalığına benzer bulguların görülmesi ve birden fazla organda bozulmanın eşlik etmesi ile duyuldu. Ardından Avrupa’dan ve özellikle New York’ta vaka sayılarının artmasıyla Amerika’dan da benzer durumlar bildirildi. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Kübra Cenkçi MIS-C ile ilgili merak edilenleri aktardı.
#MIS-CÜlkemizde ve dünyada koronavirüs vakaları artıyor… Virüs çocukları da ciddi anlamda etkilemeye başladı. Son dönemde yayınlanan raporlarda ise çocuklarda çoklu sistemli inflamatuar sendrom (MIS-C) tanısında bir artış olduğu vurgulandı. Peki, MIS-C sendromu nedir? Covid-19 ile nasıl bir ilişkisi var? Çocuk Gelişimi Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Murat Doğan, konuyla ilgili çok önemli bilgiler verdi ve aileleri belirtiler konusunda uyardı.
#ÇOCUKÜlkemizde ve dünyada koronavirüs vakaları artıyor… Virüs çocukları da ciddi anlamda etkilemeye başladı. Son dönemde yayınlanan raporlarda ise çocuklarda çoklu sistemli inflamatuar sendrom (MIS-C) tanısında bir artış olduğu vurgulandı. Peki, MIS-C sendromu nedir? Covid-19 ile nasıl bir ilişkisi var? Çocuk Gelişimi Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Murat Doğan, konuyla ilgili çok önemli bilgiler verdi ve aileleri belirtiler konusunda uyardı.
#HtvaileSosyal medyada imrenerek baktığımız o fotoğraflardaki bazı kişiler meğer suyun içindeki ördekler gibiymiş. İlk olarak Stanford Üniversitesi tarafından ortaya atılan ördek sendromu, bir miktar anlam kaymasıyla birlikte sosyal medyada hayatlarını paylaşan bazı kişileri anlatmak için kullanılmaya başlandı. Bir Sorudan Fazlası bölümünün bugünkü konusu 'Ördek Sendromu' yaşayanlar...
#Ördek SendromuBir buçuk yılı aşkın bir süredir devam eden "pandemik yaşam" sonrası, hepimiz normallik duygusuna geri dönmek için sabırsızlanıyoruz. Özellikle yaz döneminin başlamasıyla seyahat ve tatil planları yapılmaya başladı. Ancak henüz genç erişkinlere ve çocuklara COVID-19 aşısı yapılamadı, bu nedenle genç anne babalar ve çocukları için durum hala karmaşık.
#SeyahatKoronavirüs ile mücadelede aşılama silahına sarıldığımız şu günlerde, çocuklar için de iyi haberler geldi. 16 yaş üstünün ardından BioNTech aşısına 12-15 yaş arası için de FDA onayı geldi. Peki Türkiye'deki süreç nasıl işleyecek? Çocukların aşılanması salgın süreci açısından ne anlama geliyor? Uzmanlar anlatıyor
#Çocuklar Ve AşıToplumsal bağışıklık için nüfusun yüzde 20'sini oluşturan çocukların da aşılanmasının önemine dikkat çeken Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Hasan Tezer, "Çocuklar çok hafif geçiriyor ama bulaşta faktör olabilirler, bu bulaşı engellemek için çocukların aşılanmaları oldukça önemli" dedi.
#Koronavirus