Ege’nin bereketli topraklarından çıkan zeytinden zeytinyağına, peynirden bala, el halısından gulete, pideden köfteye, domatesten kestaneye onlarca ürün değerini coğrafi işaretle de tescilliyor. Ege’nin 8 kentinin 215 ürünü coğrafi işaretli. 10’u ise Avrupa Birliği’nden de tescilli.
#1Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Osmaniye yer fıstığı ve Bingöl balının Avrupa Birliği'nden (AB) coğrafi işaret tescili almasına ilişkin "Yerel değerlerimize sahip çıkmaya devam ediyoruz." ifadesini kullandı.
#Mehmet Fatih Kacır‘Asırlık Tatların Buluşma Noktası: Yedi Bölgede Türk Mutfağı’ etkinliğinin bu yılki temasında dolmadan otlu böreğe, çeşitli Ege lezzetleri var. Türkiye’nin yurtdışı etkinliklerinde de sunulacak olan Türk mutfağının eşsiz reçeteleri, dün Beştepe’de sergilendi.
#Emine ErdoğanCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, "Türkiye olarak, tarih boyunca etkilediği birçok ülkenin insanı ile birlikte toplumumuzdaki her grubu bir sofra etrafında birleştiren köklü bir mutfak kültürüne sahip olmanın kıymetini biliyoruz ve temiz, sağlıklı, yerel ve özgün gıdaya erişimin tüm insanlığın hakkı olduğuna inanıyoruz" dedi.
#Emine ErdoğanTürkiye'nin coğrafi zenginliklerinin yurt dışında tanıtılması ve tescili amacıyla yapılan çalışmalar kapsamında Gemlik zeytini, Avrupa Komisyonu'nun Resmi Gazetesi'nde yayımlanıp coğrafi işaret tescil almaya hak kazandı. 3 aylık itiraz sürecinin 28 Mayıs'ta dolmasının ardından tescil sürecinin tamamlanması beklenirken, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, bir araya geldiği Gemlikli zeytincileri tebrik etti.
#Mustafa VarankTel kadayıf, taze künefelik peynir, tereyağı ve şerbetle yapılan Antakya künefesinin en lezzetli hali yerinde yeneni. Avrupa Birliği’nden coğrafi işaret alan bu özel tatlının koruma altında olması da çok önemli. Ustalarımız bu geleneği devam ettirecek şekilde çıraklar yetiştirmeli.
#AntakyaTürk mutfak kültürünün gelecek nesillere aktarılabilmesi için yerel malzemelerimizi tanımak, onların geçmişten bugüne hikâyesini bilmek, özelliklerini tabaklara en iyi şekilde yansıtabilmek önemli. Bu amaçla yerel değerlerin mutfaklarda sürdürülebilirliğini sağlamak için şef Şemsa Denizsel işbirliğinde özel bir projeye imza atan Metro Türkiye, dört etaptan oluşan ‘Yerelin İzinde’yi hayata geçirdi. Boğaz lüferiyle başlayan projenin ikinci ayağında Aydın kestanesi var.
#Aydın KestanesiMuğla’nın Bodrum’u besleyen ilçesi Milas’a her kasım ayında hasata gittiğimizde farklı şeyler görüyoruz. Dersini çalışmış, sınıfını geçmekte olan bir öğrenci gibi. Daha doğrusu Türkiye’de ilk ve tek AB coğrafi işareti almış bir kent olmanın haklı olarak gururunu yaşıyor. “8. Milas Zeytin Hasat Şenliği” ile Türkiye’de Ayvalık ve Edremit bölgelerinin önüne geçmiş olması dikkat çekiyor. Zeytin ağacı dikimi, zeytinyağı ve zeytin üretimi yanında, yeni markalara ve yatırımcılara kapısını açmış durumda Milas. Herkes şevk içinde çalışıyor. Belediye Başkanı Muhammet Tokat ile Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Reşit Özer’in büyük emekleri var.
#MuğlaGaziantep’e dün “Gaziantep Festivali” için indiğimizde hemen Türk Arkeoloji ve Kültürel Miras Enstitüsü’nü gezdik. Gerçekten görülmesi gereken bir yer. Bilim, eğitim, kültür ve sanat önceliklerinde güçlü ve vizyoner bir kurguda Türk arkeolojisinin ihtiyaçlarını karşılayacak nitelikte özgün bir uluslararası kurumun AB projesiyle ortaya çıkarılması çok önemli sayılıyor. Hemen her Avrupa ülkesinin kazı ve araştırmalar yaptığı ve çoğunun arkeoloji enstitülerini 1889’dan beri kurmuş olduğu Türkiye’de bir Milli Arkeoloji Enstitüsü’nün kurulması eskiden beri bir hayalmiş...
#GaziantepTürkiye’nin önde gelen şeflerinden İsmet Saz, pandemi koşulları nedeniyle Kuruçeşme’deki TOİ’yi kapatarak Kanyon’daki Steeve’i onun yerine taşımıştı. Ancak Stevee’in Kanyon’daki kimliğini Boğaz’a geçince aşamaması, hedef kitlesiyle buluşamaması Saz’ı yeniden değişime yönlendirdi. Aynı yerde Stefano adlı bir İtalyan restoranı açtı.
#Müge AkgünMilas üzerinden Ören’e gittiğimizde karşıdan görünen Marmaris Bördübet yangınının alevleri korkutucuydu. Bölge halkı, kaygılı bir şekilde yangını söndürmeye çalışan uçak ve helikopterleri izliyordu. Biz de 11 ay önce büyük yangını yaşamış olan Milas’taki Yeniköy Kemerköy Termik Santralleri’nin Genel Müdürü Serhat Dinç ile beraberdik.
#MilasTrakya ülke topraklarının 33’te biri. Yani %3’lük bir kısmı. Ancak ülke nüfusunun yaklaşık %20’si burada yaşıyor. Yapılan planlarla nüfus sayısının daha da artması planlanıyor. O kadar çok plan yapıldı ki; plan yapıldıkça Trakya kaybediyor. Ormanını, topraklarını, sularını kaybediyor.
#Trakya