Şef restoranlarının menülerinde başrol oynuyor, vegan mutfaklarda protein yerine kullanılıyor... Evde çorbadan soteye, makarnadan tarta pek çok tarifte kendine yer buluyor. Tazesinin yanı sıra kurutulmuşu ve turşusu başta olmak üzere her halini de artık raflarda bolca görmeye başladık. Mikolog Jilber Barutçiyan ülkemizde yetişen yenebilir yerel mantarları ve doğadan toplamak isteyenlere işin püf noktalarını anlattı. Şemsa Denizsel ve Gastronometro şefleri leziz mantarlı tariflerini paylaştı.
#MantarBilinçsiz toplanan mantarlar zehirlenme ve ölümlere neden oluyor. Sarıyer'de de 'Kanlıca' mantarı sanılarak toplanılan mantarlardan yiyen 11 kişi zehirlendi. Sarıyer Belediyesi uyarıda bulundu. Uyarıda, "İlçemizde mevsimsel olarak toplanan mantarlarla ilgili vakaları bildirilmiştir. Özellikle bazı türlerin 'Kanlıca' mantarına benzediği bilinmektedir. Halkımını bu konuda dikkatli olmaya davet ediyoruz" denildi. Mikolog Jilber Barutçuyan ise "Kanlıca dediğimiz mantarlar Türkiye'de en çok tüketilen mantar türlerinden. Bu mantarlara uzaktan benzeyen, sindirim sorunları yaratan mantarlar var. Bilmediğiniz mantarları lütfen yemeyin" uyarısında bulundu.
#MantarYazarımız şef Somer Sivrioğlu gastronomi öğrencileriyle bir araya geldi... Metro Türkiye ‘Yerelin İzinde’ projesinin yeni şefini açıkladı... Türk lezzetlerinin Lego versiyonları... Ve yılbaşı için geri sayıma hazırlanan adreslerle yeme-içme dünyasından en son haberler...
#Gizem DinçbaşHem çok değerli bir besin kaynağı hem de bitkisel beslenmeye uygun. Yoğun umami aroması elde etmek için birebir. Mutfakta sıklıkla yer verdiğim mantarın yeni keşfettiğim üç türüyle leziz yemekler yaptım; kavurmasının ve çorbayla pilavlarda kullanabileceğiniz suyunun tarifini de sizlerle paylaştım.
#MantarDüzce'de ormandan topladıkları mantarları yiyen Yusuf Yavuz (62) ve eşi Emine Yavuz hayatını kaybetti, gelinleri Tuğba Yavuz ise yoğun bakımda. Yavuz ailesinden 2 kişinin yedikleri bir tabak dolusu mantarın görüntüsü ortaya çıktı. Ailenin 'Köygöçüren' mantarı yediği belirlenirken Mikolog Jilber Barutçiyan, "Ölümlerin yüzde 95'inden sorumlu olan 'Köygöçüren' diye bilinen mantar türüdür. 50 gramı bile yetişkin bir insanın ölümüne neden olabilir" dedi.
#Köygöçüren MantarıDüzce'de ormandan topladıkları mantarları yiyen Yusuf Yavuz (62) ve eşi Emine Yavuz hayatını kaybetti, gelinleri Tuğba Yavuz ise yoğun bakımda. Yavuz ailesinden 2 kişinin yedikleri bir tabak dolusu mantarın görüntüsü ortaya çıktı. Ailenin 'Köygöçüren' mantarı yediği belirlenirken Mikolog Jilber Barutçiyan, "Ölümlerin yüzde 95'inden sorumlu olan 'Köygöçüren' diye bilinen mantar türüdür. 50 gramı bile yetişkin bir insanın ölümüne neden olabilir" dedi.
#İSTANBULOnu şehirden çok doğada, özellikle de ormanların içinde bulmak mümkün… Biz söyleşi için kısa süreliğine uğradığı İstanbul’da yakalıyoruz. Kendi hikâyesini hızlı geçiyor. Konu ‘mantarlar’a gelince ise gözleri parlıyor. Kökenleri 600 milyon yıl öncesine giden beşinci canlı türü mantarları adeta ailesi gibi anlatıyor! Türkiye’nin en ünlü mikologlarından (mantar uzmanı) Jilber Barutçiyan’la albümleri karıştırdık.
#Jilber BarutçiyanYağmurların başlamasıyla birlikte mantar mevsimi de geldi çattı. Ancak bilinçsizce toplanan yabani mantarlar, pek çok insanın ölümüne sebep olabiliyor. Özellikle geçtiğimiz günlerde Belgrad Ormanı'nda görülen ve sonrasında toplanan zehirli köygöçüren mantarları büyük endişe yarattı. Söz konusu köygöçürenlerin toplandığını tespit eden ve mantarlarla ilgili alanındaki en önemli uzmanlardan olan Jilber Barutçiyan ile konuştuk. Barutçiyan hayat kurtaracak bilgiler verdi
#Zehirli MantarTürkiye'nin önde gelen mantar uzmanlarından mikolog Jilber Barutçiyan, vatandaşları zehirleyici etkisi olan mantarlara karşı uyardı. Zehirli mantarların hiçbirinin panzehrinin bulunmadığını ifade eden Barutçiyan, yenilebilir mantarların bilimsel olarak kanıtlanmış ve tanımlanmış olması gerektiğini söyledi.
#İstanbulMikoloji bilimi şimdiki teknolojilerde kullanılan önemi yüksek bilim alanlarından bir tanesidir. Mikoloji bilimi hakkında bilgiler edinebilirsiniz. Mikoloji nedir ve neyi inceler? Sizler için araştırıp hazırladık.
#Mikoloji NedirŞimdi mantar toplama zamanı. Doğada binlerce çeşidi var ve hepsinin tadı ayrı. Ancak zehirlisine denk gelirseniz çok tehlikeli olabiliyorlar. ‘Türkiye’nin Mantarları’ kitabının yazarı Jilber Barutçiyan “Türkiye’de çıplak gözle görebileceğiniz 30 binin üzerinde mantar türü var. Bilgi sahibi olmadan mantar toplamak büyük risk” diyor. Biz de güvenli noktalardan satın aldığımız mantarlarla mutfağımızda yapabileceğimiz farklı tarifleri ünlü şeflere sorduk.
#GazetehaberleriMikolog Jilber Barutçiyan, AA ekibiyle gittiği Polenezköy'deki ormanlık alanda, yenilebilen türlerle benzerliğinden dolayı karıştırılan zehirli ve öldürücü köygöçüren mantarı konusunda uyarılarda bulundu. Barutçiyan: "Dünyada ve Türkiye genelinde mantar zehirlenmesinden olan ölümlerin yüzde 90-95 kadarından köygöçüren sorumlu. Bu mantarı tanımayan hiç kimse ormana mantar toplamaya çıkmasın" dedi.
#Jilber BarutçiyanTürkiye, mantar çeşitliliği açısından dünyanın en zengin ülkelerinden. Biz de bu çeşitliliği keşfetmek için mantar uzmanı Jilber Barutçiyan ve aşçı İdil Tatari ile birlikte Belgrad Ormanı’ndayız. Sebeb-i ziyaretimiz; tam mevsimi olduğundan mantar toplamak. Jilber bulacak, İdil pişirecek, sonra da afiyetle yiyeceğiz. Kulağa hoş gelse de konu mantar olunca işler o kadar da basit olmuyormuş işte.
#MantarBoğaziçi Üniversitesi Çevre Bilimleri Enstitüsü ve BEPAM (Boğaziçi Üniversitesi Eğitim Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi), önemli bir konuğu ağırlıyor. UC Berkeley Üniversitesi Mikrobiyal Ekoloji Laboratuvarının kurucusu Prof. Dr. Ignacio Chapela, 16 Haziran tarihinde Boğaziçi Üniversitesi Demir Demirgil Salonu’nda, “GDO Araştırmaları ve Üniversitelerin Ticarileştirilmesi” konulu bir konferans verecek. Konferans dışarıdan katılıma açık olarak, simultane tercüme eşliğinde gerçekleşecek.
#GdoDoğa sporunda yeni trend Mantar Toplayıcılığı.. Mantar toplayıcıları mikolog Jilber Barutçuyan'ın önderliğinde o ormandan bu ormana koşuyor. Ama dikkat. Bu mantarların öldüreni de var, ekonomik değeri çok yüksek olanı da.. Mantarlarla İsviçre'de tanışan ve bilgisini akademik düzeye çıkaran Barutçuyan'ın birinci önceliği mantarların "ölümcül" olanları.. Mantarlar konusunda en kritik ve acil bilginin "öldüren mantarlara" dair olduğunu belirten Barutçuyan'ın en çok karşılaştığı soru mantarların yenilebilirliği üzerine olanlar. Çünkü amatörlere mantarları anlatırken önce "ölümcül" olanlardan başlıyor. Mikolog Jilber Barutçuyan çeşitli hastalıklara iyi geldiği ileri sürülen ve azımsanmayacak ücretler karşılığında satılan mantarlarla ilgili olarak da "bunlara kesinlikle itibar edilmemeli" diyor. Nurcan KIRCALI-DHA
#DikkatDoğal ortamda yetişen mantar uzmanı Mikolog Jilber Barutçiyan, dünyanın en lezzetli ve pahalı mantarının bile bozulduğu andan itibaren insan için tehlike oluşturduğunu belirterek, o nedenle balıklarda olduğu gibi mantarın da alınan gün pişirilmesinin adet haline getirilmesi gerektiğini söyledi.
Marmara Bölgesi’nde ekim ortasında başlayan yağmur, ardından gelen ılık hava dalgası ormanlardaki yabani mantarları coşturdu. Mikolog Jilber Barutçiyan’ın peşine takılıp, iki hafta üst üste Şile ve Sakarya ormanlarında rengarenk mantarların peşinden koşturdum. Porçini, sığır dili ve mantar aleminin şahı Sezar’la tanıştım. Siz de denemek isterseniz, mutlaka mantarları çok iyi tanıyan bir uzmanla yola çıkmanızı öneririm.