Paylaş
Mantar toplamak meraklıları için yerine başka bir şey koyamayacakları bir tutkudur. Kimileri mantarların sadece lezzetiyle ilgilenir, kimileri doğaya olan tutkularına mantarları da araç kılar, kimileri sadece zihin bulandıran mantarların arayışındadır, kimileri de çok para eden mantarların izini sürer. Ancak mantar toplayıcılığı çok tehlikeli, ciddi hastalıklara ve hatta ölüme yol açabilecek bir eylemdir.
Mantarı 4 farklı gruba ayırabiliriz:
1-Öldürücü mantarlar: Yenildiği takdirde sonucu kesin ölüm olan mantar çeşididir. Dünya üzerinde tek bir kişinin bile ölümüne yol açtığı kanıtlanmış her mantar öldürücü kabul edilir.
2-Zehirli mantarlar: Her zehirli mantar öldürücü değildir. Vücuttu başka hasara ve hastalıklara yol açan mantar çeşididir. En küçük bir sindirim sorunu dahi yaşatan mantarlar zehirli kabul edilir.
3-Yenen mantarlar: Tadı oldukça lezzetli ve yenilebilen mantarlardır. Bu mantarlar çeşitli ülkelerin mutfaklarında farklı ekonomik değerlere sahiplerdir.
4-Yenmeyen mantarlar: Zehirli olmayan ancak hiçbir lezzeti ve besin değeri olmayan mantar çeşididir. Ya da çok sert, pis kokulu, tadı çok kötü mantarlar da yenmeyen mantarlar grubuna dahil edilir.
Bu farklı gruptaki mantarları ayırt etmek için dikkatli olunması gereken durumlar vardır. Ülkemizde ve dünyada mantarlar hakkındaki yanlış duyum ve inanışlar binlerce kişinin zehirlenmesine ve bir kısmının da ölmesine sebep oluyor. Yalnızca görüntüsünü benzetmek ya da fotoğraftan karşılaştırıp mantarın cinsine karar vermek çok tehlikelidir. Mantarlar yetiştikleri ortam ve koşullara bağlı olarak renk, uzunluk, şekil hatta koku gibi özelliklerinde değişiklik gösterebilir. Türünün şekil özelliklerine hiç uymayan ancak çevre koşulları sebebiyle görüntüsünü tamamen değiştiren mantarlar da vardır. Aynı zamanda doğada biri zehirli, diğeri yenen ve birbirine çok benzeyip yanyana türemiş olan mantarlarda vardır. Amatör toplayıcılar yan yana çıkmış bu iki mantarı acele ile toplayabilir ve sonunda ölüm ile karşılaşabilirler.
Dikkat edilmeli:
- Tazeliği ya da cinsi konusunda şüphe duyulan hiç bir mantar yenmez.
- Az yiyerek ya da tadıp biraz bekleyerek yapılan deneyler geri dönülmez sonuçlara sebep olabilir.
- Mantarın yenilebilirliği konusunda genelleme ve yöresel inanışlar dikkate alınmamalıdır.
Doğru bilinen yanlışlar:
- İlkbaharda zehirli mantar olmaz. YANLIŞ
- Hayvanların yediği her mantarı insanlar da yer. YANLIŞ
- Çayırda çıkan her mantar yenilir. YANLIŞ
- Ağaçların üzerinde çıkan her mantar yenilir. YANLIŞ
- Pişirirken gümüş kaşık kullanılır, kaşık kararmazsa mantar yenilebilir. YANLIŞ
- Beyaz mantarlar zehirsizdir. YANLIŞ
- Beyaz mantarların zehri pişirince gider. YANLIŞ
- Sirke zehri öldürür. YANLIŞ
- Sütü akan mantarlar yenilebilir. YANLIŞ
Not: Mikolog Jilber Barutçiyan’a sonsuz teşekkürler.
KREMALI MANTAR ÇORBASI
Malzemeler
400 gram mantar doğranmış
1 kuru soğan yemeklik doğranmış
5-6 su bardağı su (2 bardağı tavuksuyu)
1 paket krema
2 dolu yemek kaşığı tereyağ
yeterince tuz, karabiber
Terbiyesi için;
1,5 yemek kaşığı nişasta
1 yumurta sarısı
Üzeri için;
Dereotu yeşil soğan
Yapılışı
Soğanlar yemeklik doğranır ve tereyağında kavrulur. Mantarlar üzerine ilave edilir ve kavurma işlemi devam eder. Mantarlar kavrulduğunda tavuk suyu ve su ilave edilir. Yumurta ve nişasta karıştırılır ve üzerine çorbadan aldığımız su ılıştırılır. Elde ettiğimiz terbiye yavaşça çorbaya ilave edilir. Krema da ilave edilir ve hızlıca çırpmaya devam edilir. Yeşillikler incecik kıyılır ve servis ederken üzerine ilave edilir.
Afiyet olsun.
Paylaş