GEÇTİĞİMİZ hafta sona eren İzmir İktisat Kongresi adına layık bir şekilde yeni yüzyılın kongresi oldu. Kendi payıma, ekonomiden dış politikaya, eğitimden bilim teknolojiye pek çok konuda yeni bilgilerle zenginleştim. Sadece teorik fizikçi bilim insanı Michio Kaku’yu dinlemek bile insanın ömrünü uzatıyordu. Bugünden 100 yıl sonrasına kadar neler olabileceğini öğrenirken sanki o yıllarda yaşıyormuş hissine kapılıyorsunuz. Hayal mahsulü değil, gerçek. Çoğunun prototipi hazır, maliyetler uygun olduğunda üretilmeye başlayacak teknolojideki akıl almaz gelişmeleri Kaku bakın nasıl anlatıyordu:
#1HAZİNE ve Maliye Bakanlığı ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, kentsel dönüşümle ilgili önemli bir paket açıkladı.Konut yapım kredisinde 120 ay vadeli yüzde 0.79 faizle 1 milyon 250 bin lira kredi verilecek. Konut güçlendirme kredisinde faiz oranı yüzde 0.99 ve 320 bin lira olacak. Krediye başvuru yıkımdan itibaren 3 yıl içinde yapılabilecek.
#1Baran Saldanlı ‘Varım! Ama Neden?’de bilim, din ve felsefenin rehberliğinde insanın varoluş amacına dair sorular soruyor. Tektanrılı dinlerden Mevlana gibi İslam âlimlerine; Spinoza, Nietzsche gibi düşünürlerden Einstein, Schrödinger gibi biliminsanlarına ve Uzakdoğu felsefesine dek genişletiyor araştırmasını.
#Baran SaldanlıUzun yıllar boyunca ALS hastalığıyla mücadele eden ünlü İngiliz bilim insanı Stephen Hawking'in uyarılarını dikkate almayan bir grup bilim insanı evrendeki en büyük gizemlerden birini çözmek için harekete geçti.
#Stephan HawkingFütürist Ufuk Tarhan, yeni kitabı ‘Yarının İşini Yarına Bırakma’da uzak gelecekte dünyada neler yaşanacağını anlatıyor. Diğer gezegenlerle iletişim, çipler, genetik takviyeler, ölümsüzlük, metaverse sigortacıları ve dahası… Ama Tarhan’a göre her şeyin ötesinde insanlık sürdürülebilir yaşam için sınırsız enerji kaynağı bulmalı.
#Fütürist Ufuk Tarhan"İnsan olmaya dair zihinsel, bedensel ve ruhsal alanda kendini tanıyan çocukları hayata hazırlamalıyız" diyen Yazar, Yaratıcı Drama Lideri ve Eğitmen olan Damla Kunç Koçman ile çocuklara nasıl okuma alışkanlığı kazandırılacağı ve bilim kurgu kitaplarının onlara faydalarıyla ilgili bir sohbet gerçekleştirdik.
#EğitimDünyanın en zeki insanı olarak tanınan fizikçi ve fütürist Prof. Dr. Michio Kaku, gelecekte eğitimin altüst olacağını söyledi. Prof. Kaku, Türk Eğitim Derneği’nin (TED) Ankara’da düzenlediği ‘Türkiye’nin Geleceğine İnanıyoruz: Geleceği Okuyoruz’ konulu forum öncesi gazetecilerin sorularını yanıtladı. Einstein’ın rol modeli olduğunu belirten Prof. Kaku’nun eğitimle ilgili öngörüleri şöyle:
#Michio KakuMilli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, geleceği eğitimcilerin kuracağının hep söylenen bir gerçek olduğunu hatırlatarak, “Biz eğitimciler, bize yüklenen bu 'geleceğin mimarları' sorumluluğundan da doğrusu biraz ürkmüyor değiliz. Bu metne katkıda bulunan arkadaşlarım buraya 'Geleceğin mimarları sorumluluğundan memnunuz' diye yazmışlar. Ben, biraz önceki konuşmaları dinledikten sonra 'Bundan ürkmüyor değiliz' diye düzelttim" dedi.
#MEBFizikçi ve fütürist Dr. Michio Kaku, çok değil, 20 yıl içinde hayatımızın baştan aşağıya nasıl değişeceğini anlattı. Kaku’ya göre, arabalar kendilerini kullanacak, bilgisayarlar görünmez olacak, göze takılan lensler sayesinde karşısındaki konuşmasa bile ne dediği anlaşılacak ama belki de en önemlisi demokrasi daha da yayılacak, savaşlar azalacak...