Toplumları var eden ve birbirlerinden ayıran özellikleri kültürleridir. Kültürün en önemli unsurlarından biri de mutfaktır. Türkler; sağlığa ve beslenmeye önem vermişler, sahip oldukları damak zevkini de sanatla birleştirmişlerdir. Ayrıca çok geniş coğrafyalara yayılmış olduklarından çeşitli kültürlerle etkileşim içine girmişler, büyük medeniyetler kurmuşlardır. Yayıldıkları geniş topraklarda, farklı iklimlerin ve kültürlerin de etkisiyle zengin bir mutfağın eşsiz ürünlerini büyük bir ustalıkla sergilemişler, Orta Asya’dan getirdikleri mutfak kültürünü zirveye çıkarmışlardır. Yemek, sadece karın doyurmak anlamına gelmez. Savaşta ve barışta, varlıkta ve yoklukta, düğünde ve toyda, her zaman en büyük ihtiyaçtır ve bir emeğin eseridir.
#Türk MutfağıÇeşit çeşit yemeklerin sıralandığı, tüm ailenin etrafında toplandığı sofralar bayramların en mutlu anları... Bugün Kurban Bayramı’nın ilk günü... Sevdiklerinize neler pişireceksiniz? Yazarımız Sahrap Soysal et yemeklerinin yanına bulgurun yakıştığını anlatıyor, beslenme uzmanı Berrin Yiğit hamurişi yerine bol bol salata yememizi öneriyor.
#Sahrap SoysalEmziren anne oruç tutabilir mi sorusu, yaklaşan Ramazan ayı öncesi merak konusu oldu. Ramazan ayının maneviyatına oruç ibadetini yerine getirerek dahil olmak isteyen pek çok vatandaş, emziren anne oruç tutabilir mi sorusuna yanıt aramaya başladı. Peki, emziren anne oruç tutabilir mi? İşte, o konu hakkında bazı bilgiler
#DiyanetSınav döneminde beslenme, pek çok yönüyle başarıya etki ediyor. Beynin hangi besin öğelerini alacağı konusunda oldukça seçici olduğunu söyleyen Doç. Dr. Haluk Saçaklı, gıdalarının türünün yanı sıra miktarının ve kalitesinin de beynin gelişimini, zihinsel performansını etkileyeceğini ifade ederek Yükseköğretim Kurumları Sınavına (YKS) girecek öğrencilere beslenme tavsiyelerinde bulundu.
#KahvaltıSon zamanlarda her yaş grubundan bireyin ortak hastalığı olan reflü, bireyin yemek yedikten sonra mide içeriğinin istemsiz olarak yemek borusuna ve ağza geri gelmesi olarak tanımlanmaktadır. Reflü, göğüs ağrısı ve yutma güçlüğü, ağza acı, ekşi tatta sıvı gelmesi, ağızda koku ve kötü tat, diş çürükleri, kronik boğaz ağrısı, çarpıntı, alerjik astım, sinüzit gibi yakınmalar ile karakterize bir hastalıktır. Reflü, özellikle mide fıtığı, hamilelik ve şişmanlık gibi durumlarda ortaya çıkabilir. Halk arasında stres de reflü nedeni olarak gösterilse de stres sadece mide şikayetlerinin ortaya çıkmasına ve artmasına neden olur. Herhangi bir mide rahatsızlığına sebep olmaz. Reflüde tıbbi tedavi ne olursa olsun mutlaka diyet tedavisi uygulanmalıdır.
#ReflüDiyetisyen olan Çiğdem Koçak, yılbaşı dolayısıyla uygulanacak 4 günlük sokak kısıtlamasında mutfağa girme hissine yol açan 'duygusal' açlığa izin verilmemesi gerektiğini vurguladı. Yılbaşı denilince akla gelen yağlı yemekler yerine fırınlanmış sebzeli yemekleri öneren Koçak, kuru yemiş, meze ve alkol tüketiminin de sınırlandırılmasının önemini anlattı.
#YılbaşıADANA'da diyetisyen olan Çiğdem Koçak, yılbaşı dolayısıyla uygulanacak 4 günlük sokak kısıtlamasında mutfağa girme hissine yol açan 'duygusal' açlığa izin verilmemesi gerektiğini vurguladı. Yılbaşı denilince akla gelen yağlı yemekler yerine fırınlanmış sebzeli yemekleri öneren Koçak, kuru yemiş, meze ve alkol tüketiminin de sınırlandırılmasının önemini anlattı.
#Çiğdem KoçakKurban Bayramı’nda etleri pişirmeden önce bekletmeli miyiz? Eti en sağlıklı şekilde nasıl pişirebiliriz? Bayramda yemeği fazla kaçıranlar, bu durumu nasıl telafi edebilir? Bayram sonrasında herhangi bir detoks yapılabilir mi? Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Derya Fidan, açıkladı.
#Kurban EtiÖzel ve önemli günlerimizden olan bayramlarda günlük beslenme alışkanlıklarının genellikle dışına çıkılıyor. Tatlı ve çikolata tüketimi artarken, aşırı yemek yemek ayrıca çay, kahve ve gazlı içecek tüketimi de oldukça artabiliyor. Kurban bayramında beslenme önerilerini Diyetisyen Şeyma Yılmaz anlatıyor.
#Kurbanbayrami2020Kurban bayramında et ve tatlı tüketimi artmaktadır. Sağlıklı bir bayram geçirmek için kırmızı et ve tatlı tüketiminin miktarına ve sıklığına dikkat edilmeli, porsiyon kontrolüne özen gösterilmelidir. Diyetisyen Gülçin Işık, bayramda dikkat edilmesi gerekenleri 10 maddede derledi. Bunlara mutlaka dikkat etmelisiniz.
#BayramÇin'in Vuhan kentinde başlayan ve dünyaya yayılan Kovid-19 salgını insanların sosyal hayatlarında büyük değişikliğe sebep oldu. Salgını önlemek için hayata geçirilen kurallar nedeniyle insanlar alıştıkları birçok şeyden mahrum kaldı. Uyku saatlerimiz, beslenme alışkanlıklarımız, günlük fiziksel aktivitemiz hemen hepsi değişti. Kovid-19 sürecinde ramazan ayını geride bırakmaya hazırlanırken, bu bayram daha farklı geçecek.
#BayramCovid 19 pandemisinde bağışıklık sistemimizi güçlü tutmamızda sağlıklı beslenmenin kilit rol oynadığını artık hepimiz biliyoruz. İşte bu noktada çoğumuzun zihnine şu soru takılıyor: Ramazan’da vücudumuzun ihtiyacı olan vitamin, mineral ve protein gibi besin öğelerine daha fazla ihtiyacımız var mı? Beslenme ve Diyet Uzmanı Yeşim Özcan sağlığımız üzerinde yaşamsal öneme sahip olan bu besin öğelerini ramazanda daha fazla almamız gerekmediğini belirterek, “Ancak oruç tutarken öğün sayısı azaldığı için yeterli besin çeşitliliği sağlanamazsa vücutta vitamin ve mineral kayıpları oluşabilir. Bu nedenle sahur ve iftardan oluşan 2 ana öğüne ek olarak, iftardan sonra mutlaka 1 ara öğün yapılmalı. Yaklaşık 14-15 saat süren uzun açlık sıvı dengesini de değiştirdiği için bu dönemde yeterli sıvı alımı da çok önemli. Dolayısıyla her gün iftar ile sahur arasında 2-2,5 litre su içmek gerekiyor” diyor.
#İftarRamazan ayının gelmesiyle birlikte herkesin aklında nasıl beslenmeliyiz sorusu yer edinmeye başladı. Ramazan ayında vücut direncimizin düşmemesi için yediklerimize her zamankinden daha çok dikkat etmemiz gerekiyor. Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Prof. Dr. Sevinç Yücecan, Ramazan’da sağlıklı beslenme açısından nelere dikkat etmeliyiz sorularına yanıt verdi.
#RamazanYeni yıl herkes gibi çocuklar için de çok heyecan uyandırıcı... Çocuklarınızın yeni yıla tüm enerjisi ile girmesini sağlayabilir, arkadaşlarıyla hayatı boyunca unutamayacağı bir parti verebilirsiniz. Partiyi yaptığınız yere göre süsleme yapabilir, yılbaşına özel yiyecekler hazırlayabilir, oynanacakları oyunları seçip dans ederek eğlenecekleri bir ortam yaratabilirsiniz.
#Yılbaşına Özel Yiyeceklerİngiltere'de 17 yaşındaki bir genç, yaklaşık son 10 yıldır 'abur cubur yemekten' kör ve sağır oldu. Gencin patates cipsi, patates kızartması, beyaz ekmek ve işlenmiş et ağırlıklı beslenmesi sonucu, 14 yaşında yorgunluk şikayetiyle doktora gittiğini, 15 yaşından itibaren görme ve işitme kaybı yaşamaya başladığı kaydedildi. Peki sürekli abur cubur tüketmek ve sağlıksız beslenmek vücutta nasıl bir etki yaratıyor? Çocuklarımıza sağlıklı ve dengeli beslenme konusunda neler yapabiliriz? Bakın Uzman Diyetisyen M. Turgay Köse bu konuda aileleri nasıl uyarıyor.
#Sağlıksız BeslenmeKurban Bayramı’nda et, hamur işi ve tatlı tüketimi en yüksek seviyelere çıkıyor. Özellikle kurban kesiminin hemen sonrasında yenilen kavurma ile bayram boyunca aşırı tüketilen et, sindirim ve kalp-damar sistemi başta olmak üzere genel sağlık durumunu olumsuz etkiliyor. Bayram ziyaretleri sırasında ikram edilen tatlılar ise kan şekerinin hızla yükselmesine yol açıyor. Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Dyt. Ceyda Nur Çakın, keyifli ve sağlıklı bir bayram geçirmek için önemli önerilerde bulundu.
#Kurban Bayramı TatiliBüyük sofralarda bir araya gelinen bayramlar, bir yandan paylaşımların artmasına diğer yandan güzel lezzetlerin tadılmasına vesile oluyor. Tüketilen besinlerin çeşit ve miktarının artması, öğün saatlerinin değişmesi, kurban etinin tüketimi, pişirme ve saklama yöntemleri oldukça önem taşımaktadır. Dyt. Psk. Meryem Berrin Ak, bayramda dikkat edilmesi gerekenleri sıraladı.
#BayramRamazan ayında, oruç tutan da tutmayan da bir şekilde iftar sofrasına dahil oluyor. Pek çok bilgi kirliliğinin olduğu konulardan biri de malum beslenme… İftar sofralarında ve sahurda nelere dikkat edilmeli ve neleri yanlış biliyoruz diye bir bakalım mı?
#Ramazanda Acıkmamak İçinHer ne kadar zararlı olduğu bilinse de pek çok insan gününü tatlı yemeden geçirmiyor. Tatlı isteği bazen ise kriz haline gelebiliyor. Hal böyle olunca kilo alımı kaçınılmaz olabiliyor. Ancak pek çok kişinin doğru yönetemediği tatlı krizini aşmak bazı önerilerle mümkün. Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Dyt Büşra Mutlu, tatlı krizlerini atlatmanın yolları hakkında bilgi verdi.
#Ara Öğün Önerileri