TÜBİTAK MAM Gıda İnovasyon Teknolojileri Araştırma Grubu Lideri ve gıda mühendisi Dr. İncinur Hasbay, avokado, elma ve turunçgil atıklarını katma değerli ürünlere dönüştürerek hem israfın önüne geçmeye hem de ekonomik getiri sağlayacak yeni ürünler geliştirmeye çalıştıklarını, araştırma sürecini de sıfır atık prensibiyle oluşturduklarını bildirdi.
#TÜBİTAKDiyarbakır'da geçen yıl şef Ebru Baybara Demir tarafından gerçekleştirilen, daha sonra 13 şehir ve 52 belediyenin hayata geçirdiği 'Topraktan Toprağa Biyobozunur Atık Yönetimi' projesi, Amerikan online iletişim platformu HBO Max'ın Zero Waste Chef (Sıfır Atık Şefi) belgeseline konu oldu. Program sunucusu ekolojist ve bilim insanı Diego Garci Vega ve ekibi, Diyarbakır ve Mardin'de projenin mimarı Ebru Baybara Demir ile belgeselin çekimlerini gerçekleştirdi.
#DiyarbakırTarımsal kuraklığın etkilerini azaltıp, yıpranan toprağın iyileştirilmesi, verimin artırılması ve sağlıklı gıdaların üretilmesi amacıyla Topraktan Tabağa Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ve Kayapınar Belediyesi iş birliğiyle semt pazarlarında çöpe giden sebze meyve atıkları gönüllüler tarafından toplanıp, çeşitli işlemlerin ardından kompost gübreye dönüştürülerek yeniden tarıma kazandırılıyor.
#Ebru Baybara DemirBUCA Belediyesi zihinsel ve ruhsal engellilerin istihdam edileceği Entegre Solucan ve Kompost Gübre Tesisi'nin startını verdi. Ege Engelliler Çevre Kültür ve İşletme Kooperatifi ile hayata geçirilecek proje ile belediye geri dönüşümde yepyeni bir tesise kavuşurken, zihinsel ve ruhsal engelli vatandaşlar için istihdam kapısı oluşturulacak.
#İzmirİncecik beyaz kumu, denizin içinde kaynayan kükürt bakımından zengin termal su kaynağı ile dünyanın en güzel plajları içinde yer alan, İzmir'in Çeşme İlçesi'nin Ilıca Plajı, kirliliğin pençesinde can çekişiyor. Plajın kumları sigara izmaritiyle kaplanmışken kumun içine gömülen kırık camlar, can güvenliğini tehdit ediyor. Çeşmeli çevreciler 'Başka Ilıca Plajı yok' sloganıyla harekete geçti ve yüzlerce kişi ellerinde çöp torbaları ve eleklerle kumsala indi. Çöp torbalarına kırık şemsiyeler, battaniyeler, pet ve metal şişeler, cam kırıkları, meyve atıkları, terlik, çorap bile girdi. Star TV Haber Grup Başkanı Uğur Dündar da çocuklarıyla birlikte plaj temizliğine katıldı. Dündar, "İnsanların da nasıl bir doğal cennette yaşadıklarının fakında olmaları ve bunu korumaları gerekiyor" dedi.Elif DEMİRCİ-Hakan GÜNGÖRDÜ /DHA
#HtvhaberTMMOB Gıda Mühendisleri Odası (GMO) Adana Şube Başkanı Doç.Dr. Zerrin Erginkaya, açıkta satılan gıdaların, yeterli hijyenik koşulların sağlanamadığı ve denetimlerin yetersiz kalmasından dolayı gıda zehirlenmeleri için önemli kaynak ve risk oluşturduğunu söyledi.
Yeni yılda bitki temelli beslenme yine yükselişte olacak. Alkolsüz içki eşleşmelerini daha sık göreceğiz. Restoranlar karbon ayak izini ve atıkları azaltacak çözümlerini çoğaltmaya devam edecek. Beyaz çikolatanın hızla yükselen pazar payı daha da artacak. Arpa kahvesi, mantar çayı gibi temiz kafeinlerin sayısı çoğalacak. 2024’ün gümbür gümbür gelen trendlerine birlikte bakalım...
#GastronomiOkullar açıldığından beri anne babaların birincil gündemi çocukların okul başarısı oldu. Peki, ama ‘okul başarısı’ndan ne anlamalıyız? Notlarının yüksek olması çocuğun başarılı olması anlamına gelir mi? Çocuk ve ergen psikiyatrı Prof. Dr. Eyüp Sabri Ercan “Başarı göreceli bir kavramdır, ama hedef koyup o hedefe doğru ilerleyen insan başarılıdır. Çocuklarınıza hedef koymayı öğretin” diyor.
#OKULKalabalık şehirlerde yaşıyor ama doğanın en saf haliyle ürettiği besinlere ulaşmak istiyoruz. Dünya nüfusu arttıkça besine olan ihtiyaç da artıyor ve bu da kimyasal tarımı artırıyor. Oysa kimyasal tarım toprağı öldürüyor. Çocukların sağlıklı bir şekilde büyümesi için ise geleneksel tarım yöntemleriyle yetiştirilmiş ürünlere ihtiyaç var. Uzun yıllardır organik tarım konusunda çalışmalar yürüten HiPP markasının üçüncü kuşak varislerinden Stefan Hipp “Bir ürünün organik olması için toprağın organik olması gerekir. Bu konuda bilinçlenmek için çocuklarınıza toprağı tanıtın, birlikte ürün yetiştirin” diyor.
#Elif Ebru Batı Wibrewİnsanı doğadan ayıran sınırların ortadan kalktığı yerlere bayılıyorum. Hele de bu yerlerde toprak, ürün ve yemek üzerine idealist şeyler kurgulanmışsa orayla gönül bağım da çok farklı oluyor. Tıpkı Katar’da, çölün ortasında kurulan ekoçiftlik Heenat Salma’da olduğu gibi…
#Sofra