Güncelleme Tarihi:
Erginkaya'ya göre en büyük risk ise yumurta ve süt ürünlerinde.
Doç.Dr. Zerrin Erginkaya, ucuz ve çeşit nedeniyle alışverişte halkın daha çok tercih ettiği semt pazarlarının, yaz aylarında ‘hastalık deposuna' dönüştüğünü belirtti. Yere dökülen meyve ve sebzelerde, genelde kötü kalitede, yaralanma ve çürüme gibi nedenlerden dolayı mikroorganizmaların çok hızlı çoğaldığını, insan sağlığını riske atacak boyuta ulaştığını belirten Doç.Dr. Erginkaya, şöyle dedi:
“Bir çok semt pazarında su ve tuvalet gibi zorunlu hijyenik gereksinimleri giderecek yerlerin olmamasından dolayı, satıcı ve tüketicilere bazı meyve ve sebzelerin kirlerinin giderilmesi amacıyla kullanılan yıkama suyundan mikrobiyal bulaşmaları söz konusudur. Semt pazarlarının trafiğe açık alanlarda veya çevre kirliliğinden etkilenen alanda kurulması durumunda havadan kaynaklanan riskler var. Pazaryeri artıklarının yere dökülüp saçılmasıyla çevre kirliliği oluyor. Pazar sonrası temizlik, bazı belediyelerde örnek teşkil edecek şekilde çabuk ve etkin yapılmasına karşın, birçok semt pazarlarında yetersiz kalıyor. Sokaklarda bırakılan sebze ve meyve atıkları, süt yan ürünlerinin suları ve balık tezgahlarından akan sularla karışıyor, bu durum önemli hastalık kaynağı oluşturuyor. Bu atıklar arasından da bazı vatandaşların tüketilmek üzere bazı gıda gereksinimlerini karşıladıklarına da şahit oluyoruz.”
Yaz aylarında semt pazarlarında satılan yumurtaların sağlık açısından tehlike yarattığını bildiren (GMO) Adana Şube Başkanı Doç.Dr. Zerrin Erginkaya, pazarlarda satılan ürünler arasında en risklisinin proteinli ürünler olduğunu vurguladı. Doç.Dr. Erginkaya, “Yumurtaların, satış noktalarında 12 derecenin altındaki sıcaklıkta depolanması gerekir. Ancak pazar yerlerinde, özellikle de yaz aylarında 40 derece sıcakta böyle bir uygulama olanaksız. Sıcağa maruz kalan yumurta tüm özelliğini yitiriyor ve hastalık kaynağı oluyor. Semt pazarlarından yumurta almak gıda kaynaklı hastalıklar açısından oldukça risklidir” dedi.
Açıkta satılan lor, böreklik ve taze beyaz peynirler, süt ve süt ürünlerinin de özelliğini kaybederek Bruselosis (Malta humması) hastalığına neden olduğuna dikkat çeken Doç.Dr. Zerrin Erginkaya, “Sıcak havada bekletilen bu ürünlerde, asit miktarı artarak, ekşime meydana geliyor. 1-2 saat bekletilen ürünler bozulmaya başlıyor ve mikroorganizmalar hızla artarak insan sağlığı için tehlikeli sonuçlar doğuruyor. Süt ve süt ürünleri, uygun koşullarda üretilip satışa sunulduğu ve tüketildiğinde ne kadar besleyici ve güvenilir gıdalar ise uygun olmayan koşullarda da o kadar riskli ve sağlıksızdırlar” diye konuştu.