Metin Celal haberleri sayfasında Metin Celal hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 2182 Metin Celal haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Julian Barnes ‘Biricik Hikâye’de 60’ların başında, Londra’da yaşanan bir genç erkek-yaşlı kadın aşkı üzerinden okuru, aşkı ve aşk için verilen mücadelenin sonuçlarını düşünmeye çağırıyor. Romanın benzerlerinden farkı, aşkın öngörüldüğü gibi neden mutluluk getirmediği üzerine düşündürmesi...
#Julian BarnesGabriel Tallent’in ‘Benim Büyük Aşkım’ı çok boyutlu bir roman. Ana teması aile içi şiddet ve ebeveynin cinsel istismarı can yakıcı bir sorun. Bu soruna kurbanın gözünden bakmakla kalmıyor, doğa-medeniyet çatışmasına da doğanın içinde cevap arıyor.
#Gabriel TallentŞehrin ucunda geçen yeni romanı ‘Hayatın Ucu’nda bir ihtiyar ile gelininin, çaresizlikle yalnızlığın buluşturduğu iki insanın hikâyesini anlatan Metin Celâl, “Merkeze uzak sitelerde yeni bir yaşam kültürü oluşuyor. Buralardaki insanları, insan ilişkilerini yazmak istedim. Yapayalnız kalan insanların ruh halini anlatmaya çalıştım” diyor.
#Hayatın UcuEfes Örenyeri ışıklandırılıp gece ziyarete açıldı. Oradaki antik şehri ışıltılı bir şekilde gezmek ne güzelmiş. Burası size tarihi yaşatıyor. Örenyeri kapısından ana girişe doğru yürümek, insana keyif veriyor. Geçen hafta sonu da tekrar Antik Efes Kenti’ni gezdim.
#Efes ÖrenyeriHacettepe Üniversitesi Sözlük Bilimi Uygulama ve Araştırma Merkezi ile Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü’nün 17 Nisan’da gerçekleştireceği etkinliğe Azerbaycan’ın tanınmış kadın yazarı ve Devlet Tercüme Merkezi Başkanı Afak Mesut katılıyor. Toplantıda Azerbaycan dilinin yazım kılavuzunun tanıtımı da yapılacak.
#Hacettepe ÜniversitesiKuruluşunun 100’üncü yılında Cumhuriyet’i anmanın en iyi yollarından biri de onu anlamaktan geçiyor. Türkiye Cumhuriyeti bundan 100 yıl önce hangi şartlarda kuruldu ve uğruna ne gibi mücadeleler verildi? Bu soruları yanıtlayan kitaplar arasından en iyilerini uzman jürimiz seçti.
#Cumhuriyet‘Varolmanın Dayanılmaz Hafifliği’ romanıyla tanınan dünyaca ünlü yazar Milan Kundera, 94 yaşında hayatını kaybetti. Edebiyat eleştirmeni ve yazar Metin Celâl, “Gelecek kuşaklarca okunacak, klasikleşecek kalıcı eserlerin yazarıydı. Dünya edebiyatı büyük bir yazarını kaybetti” dedi.
#PragEdebiyatımızın usta kalemlerinden Sait Faik Abasıyanık’ın anısını yaşatmak amacıyla Darüşşafaka Cemiyeti ve Kültür Yayınları iş birliğiyle düzenlenen 69. Sait Faik Hikâye Armağanı’nı 'Anatomi Dersi' kitabıyla kazanan Ayşegül Devecioğlu, ödülünü dün düzenlenen törenle Seçici Kurul Başkanı Doğan Hızlan'ın elinden aldı. Sait Faik'in kendi kuşağı için çok önemli bir yazar olduğunu belirten Devecioğlu, “Biz erik ağaçlarıyla konuşmasını bilen, bir odadan içeriye dallarıyla bir ağacın, bulutun girebileceğine inanan, bundan hiç kuşku duymayan bir kuşaktık” dedi.
#69. Sait Faik Hikaye ArmağanıÖnce ‘Charlie’nin Çikolata Fabrikası’ romanının yazarı Roald Dahl’ın kitapları, sonra James Bond’un yaratıcısı Ian Fleming’inki ve bu hafta da ünlü polisiye yazarı Agatha Christie’nin romanlarının içindeki kilo, ırk, cinsiyete ilişkin ve ‘hakaretamiz’ bölümlerin tamamı ya değiştirildi ya da silindi. İlk bakışta bu yapılana ‘modernleşme’ gözü ile bakılabilir elbette ama tüm bu ifadeler kitaplardan çıkarılırsa o dönemi ve ruhunu, hatta dilini nasıl anlayacağız? Kitaplara yapılan her müdahale orijinalliği öldürdüğü gibi tarihe de müdahale anlamına gelmez mi? Bu değişimlere ‘sansür’ denilebilir mi?
#Charlie’Nin Çikolata FabrikasıOsmanlı İmparatorluğu’nda İbrahim Müteferrika matbaasında 1729’da basımı yapılan ilk kitap olarak kayıtlara geçen “Vankulu Lügatı” ile 2020 Nobel Edebiyat Ödüllü Amerikalı şair Louise Glück'ün ‘Vita Nova’ isimli imzalı kitabı Küçükçekmece’de sergileniyor. Eserler, 1 ay boyunca ziyarete açık olacak.
#KitapHürriyet Kitap Sanat’ın geleneksel ‘Yılın en iyi kitapları’ seçkisi için kitap ekleri editörleri ve eleştirmenlerden oluşan 19 kişilik jürimiz bu sene yayımlanan kitapları, kurgu ve kurgu dışı olarak ayrı ayrı değerlendirdi. Hürriyet Kitap Sanat yazı işleri ekibi olarak biz de bir seçki hazırlayarak jürinin ‘+1’i olduk. Jürinin sıralamasına göre yaptığımız puanlama sonucunda, Orhan Pamuk'un 'Uzak Dağlar ve Hatıralar'ı kurgu dışı kategorisinde birinci seçildi. İşte jürimizin seçkisiyle, 2022’nin kurgu dışı kategorisindeki en iyi 50 kitabı.
#2022 En İyi KitaplarHürriyet Kitap Sanat’ın geleneksel ‘Yılın en iyi kitapları’ seçkisi için kitap ekleri editörleri ve eleştirmenlerden oluşan 19 kişilik jürimiz bu sene yayımlanan kitapları, kurgu ve kurgu dışı olarak ayrı ayrı değerlendirdi. Hürriyet Kitap Sanat yazı işleri ekibi olarak biz de bir seçki hazırlayarak jürinin ‘+1’i olduk. Jürinin sıralamasına göre yaptığımız puanlama sonucunda, İhsan Oktay Anar’ın sekiz sene aradan sonra yazdığı romanı ‘Tiamat’ kurgu kategorisinde birinci seçildi. İşte jürimizin seçkisiyle, 2021’in kurgu kategorisindeki en iyi 50 kitabı.
#Tiamat