Paylaş
Film, tek eğlencesi kendisinden bıkmış komşularını eleştirmek ve acımasızca yargılamak olan huysuz dul Otto’nun hikâyesini anlatıyor.
Yönetmenliğini Marc Forster’ın yaptığı film, duygu yüklü ve eğlenceli sahneleriyle izleyiciyi derinden etkilemeye aday.
Usta işi bir çalışma: Napoleon
Ödüllü tarihçi Andrew Roberts, 33 bin kişisel mektup ve gün yüzüne yeni çıkan tarihi belgeler ışığında Napolyon Bonapart’ın portresini çizdiği “Napoléon” çıktı.
Roberts bu çalışmasında, Napolyon’un etkisi günümüzde bile hissedilen eylemlerinden çalkantılı aşk hayatına, muharebe meydanlarındaki zaferlerinden Fransa’nın çehresini değiştiren reformlarına kadar faaliyetlerini ele alıyor.
Yazar, Napolyon’un çarpıştığı 60 muharebe alanından 53’ünü bizzat ziyaret ederek, pek çok ülkede farklı dillerde yazılmış arşiv malzemelerinden yararlandı.
Son günlerini geçirdiği St. Helena’ya giden yazar, bu biyografiyle Napolyon’u çok daha yakından tanımamızı sağlıyor.
“Napoléon”, bu tartışmalı şahsiyete ve modern Avrupa tarihine ilgi duyan herkesin okuması gereken bir başucu kitabı.
Roberts, tarihin bu büyüleyici dönemine hayat vererek Napolyon’u tarih anlatımının usta işi bir örneği haline getiriyor.
İlgi Arayışı
Psikanalistlerin dikkatini çekecek bir kitap raflarda yerini aldı.
Adam Phillips’in yazdığı “Attention Seeking” (İlgi Arayışı) Aydın Çavdar çevirisiyle Türkçeleştirildi. 128 sayfalık kitap, ilgiye nasıl ve neden ihtiyaç duyduğumuzu, ilgiyi elde etmek için hangi yollara başvurduğumuzu anlatıyor. Phillips aynı zamanda dünyaca bilinen Penguin Books yayınlarının modern Freud çevirilerinin de editörlüğünü üstlenmekte.
“Toza Sor” yeniden yayımlanacak
İtalyan asıllı Amerikalı romancı John Fante’nin deprem konulu kitabı “Toza Sor”u arıyorum. Edebiyat eleştirmeni Metin Celal’i aradım, kitabın basımda olup olmadığını sordum. O da bana yeniden yayımlanacağını söyledi. Çok sevindim doğrusu. Güney Kaliforniya edebiyatının dönüm noktalarından kabul edilen 1939 tarihli bu kitapta Fante, zorluk içinde yaşayan Arturo Bandini adlı genç bir adamın hikâyesini anlatıyor. Bandini, Long Beach depremini yaşıyor ve depremi onun günahları yüzünden yollanan ilahi bir ceza olarak yorumluyor.
Dakikalar İçinde Atatürk ve Dünyası
Duayen tarihçi İlber Ortaylı’nın kaleme aldığı “Dakikalar İçinde Atatürk ve Dünyası”, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün doğumundan yetiştiği Selanik kentine, ailesine, askerlik yaşamına, özel hayatına, Milli Mücadele’ye; İnönü Muharebelerine, Büyük Taarruz’a, Cumhuriyet’in kuruluşuna, Lozan ve Montreux’ye, çok partili hayata geçiş dönemine, devrimlere, Atatürk’ün kitap sevgisine, çocuklarla ilişkisine ve ölümüne kadar yaşamının her yönüyle inceliyor.
Bunların yanında İsmet İnönü, Fevzi Çakmak, Kâzım Karabekir, Rauf Orbay, Ali Fuat Cebesoy, Halide Edip Adıvar, Ayşe Afet İnan, Celal Bayar, Börekçizâde Rifat Hoca gibi siyasetten sanata, edebiyata, askerliğe, musikiye kadar etrafındaki isimlerle ilişkilerini ele alıyor. “Dakikalar İçinde Atatürk ve Dünyası”, Osmanlı’nın son dönemini ve Cumhuriyet’in ilk yarısını merkeze Kurucu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü alarak konulara göre özel seçilmiş görseller eşliğinde sunuyor.
Al Libaslı Kara Kuzu: Rumi
Al Libaslı Kara Kuzu, Balkanların ücra bir köyünde başlayan, Anadolu’nun bir yerlerinde sona eren bir hikâye.
Tek bir kişinin hikâyesi değil bu, aynı zamanda dönüşen bir ülkenin de anlatısı.
Rumi’nin satırları içinde Ortaçağ Anadolu’su ve Balkanların bir bölümündeki Osmanlı coğrafyasının insanlarının, gelecekteki demografisinin nasıl oluştuğunun ipuçlarını izliyoruz.
Doğduğunda başka, öldüğünde başka adla anılanların hikâyesi...
Mete Aygün’ün kaleme aldığı “Rumi-Al Libaslı Kara Kuzu”, dönemi sıradan insanların hikâyelerinden okumaya çalışan, alışılmışın dışında bir tarihi roman; kahramanların her biri sıradan ve bugün de hemen yanı başımızda görebileceğimiz insanlar.
Kim Ne Okuyor?
∆ Meral Çetinkaya, Aldous Huxley’in “Cesur Yeni Dünya” adlı başyapıtını okuyor.
∆ Müzisyen Mehtap Meral, Per Petterson’un “Lanet Olsun Zaman Nehrine” adlı eserini okuyor.
∆ Gazeteci Yasemin Taşkın, Piraye’nin “Seyir” adlı eserini okuyor.
∆ Gazeteci Şule Şentarlı, Vasilis Danellis’in “Ölü Saatler” adlı eserini okuyor.
Paylaş