Meslek Eğitimi haberleri sayfasında Meslek Eğitimi hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 11886 Meslek Eğitimi haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Almanya’da lise bitirme sınavı olarak bilinen ‘Abitur’ sonrası ‘üniversite’ ile ‘meslek eğitimi’ arasındaki tercihte bocalayan gençlere ışık tutması amacıyla geçen hafta başladığımız ‘Eğitim Dosyası’nın bu haftaki bölümünde, üçüncü bir yoldan bahsedeceğiz: Duales Studium. Türkçesi, ‘ikili eğitim sistemi’ olarak biliniyor. Aslına bakarsanız ‘Duales Studium’ seçeneği, üniversite ile meslek eğitimini birleştiren, iki seçeneği de bünyesinde barındıran üçüncü bir eğitim ve öğrenim imkânı sunuyor. Öğrenciler, üniversitede veya meslek yüksekokulunda lisans eğitimi alırken, bunun yanı sıra bir şirkette meslek eğitimi görüyor.
#Almanya'da EğitimMilli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, "2022 yılında İstanbul'daki tüm mesleki eğitimi artık istihdam öncelikli, müfredatı sektörle birlikte önceleyen, meslek öğretmenlerimizin iş başında mesleki gelişimi birlikte dizayn ettiğimiz ama en önemlisi istihdamda öncelik sağladığımız bir eğitim türüne dönüştüreceğiz." dedi.
#Milli Eğitim BakanıAlmanya’da meslek eğitim alanındaki ayrımcılığa dikkat çekmek amacıyla meslek eğitiminde başarılı göçmen kökenli gençlere ilk kez verilen ödüller sahiplerini buldu. Toplamda 10 bin euroluk ödül, federal hükümetin Göç ve Uyumdan Sorumlu Devlet Bakanı Annette Widmann-Mauz himayesinde hayata geçirildi.
#AlmanyaAlmanya’nın Bavyera Eyaleti’nin Uyum ve Eğitim Bakanlıkları, Türkiye kökenli kadınlar için yaşlı bakım yardımcılığı meslek eğitimi projesi başlattı. Proje, Bavyera hükümeti uyum sorumlusu Kerstin Schreyer, Eğitim Bakanlığı yetkilisi Christine Hefer ve Hans Weinberger Akademi Müdürü Mona Frommelt tarafından DİTİB merkez camisinde tanıtıldı.
#ALMANYAMEB Müsteşarı Doç. Dr. Yusuf Tekin, yeni müfredatla ders kitaplarını hazırlanmasında ve Talim Terbiye Kurulu Başkanlığı tarafından incelenmesinde ‘değerler’ kavramının ölçüt alınacağını belirtti. PISA Direktörü Andreas Schleicher'in "Ezberci bir eğitimden uzaklaşılmalı" sözü üzerinde duran Tekin, “Ezber mantığı ve yöntemi bizim geleneğimiz için önemli bir öğrenme yöntemidir. Buna Batılı bir normda yaklaşıp 'tu kaka' hale getirmemek gerekir” dedi.
#Yusuf TekinAlmanya’nın en büyük eyaletlerinden Baden Württemberg’in Maliye ve Ekonomi Bakanlığı, gençlere ve ailelere yönelik Türkçe meslek eğitimi bilgilendirme kampanyası başlattı. Kampanyada, Türkçe, “Kendine güven, meslek öğren! Baden Württenberg’in sana ihtiyacı var!“ sloganı kullanılıyor.
#AlmanyaKöln Başkonsolosluğu, Federal Ekonomi ve Enerji Bakanlığı ile Köln Sanayi ve Ticaret Odası (IHK) birlikte meslek eğitim fuarı düzenledi. Köln IHK’da ‘Meslek Eğitimiyle Uyum’ sloganıyla düzenlenen fuarda, gençler çeşitli meslekleri ve firmaları tanıma şansı yakaladı.
#Federal Ekonomi Ve Enerji BakanlığıAlmanya’da meslek eğitimi öğrencisi her dört göçmen gençten biri en az bir kez dışlanma deneyiminden geçmiş. Dışlanma meslek seçimine de yansıyor ve örneğin Alman gençler arasında bankacılık mesleğine yönelenlerin sayısı fazlayken, göçmen gençler arasında ilgi diş teknisyenliği veya berberlik mesleğinde yoğunlaşıyor.
#AlmanyaYozgatlı ‘misafir işçi’ torunu Dr. Mehmet Atila. İlkokul müdürü “Sen başaramazsın” diyerek onu meslek eğitimi yapanların gittiği ‘Hauptschule’ye göndermek istedi. Ailesi buna itiraz etti. Mehmet de müdürü dinlemedi. Karşılaştığı ayrımcılığa, dışlamalara, ön yargılara aldırış etmeden tüm zorlukları aştı ve sonunda plastik cerrahi uzmanı oldu. Doktor olduktan sonra da mücadeleyi bırakmadı. 2011’den bu yana her yıl belli süreliğine Afrika ülkelerine giderek yaşam sevinçlerini kaybeden çocukları ücretsiz ameliyat etti. Afrikalı çocukları yaşama bağlayan ‘Türk kurtarıcı’ oldu.
#AlmanyaBoşanmaların sayısındaki artış, bazı taraflar için aynı rahatlıkla karşılanamıyor. Sokak cinayetleri ise polisin yeterince kontrol sağlayamaması ve yasal boşluklar nedeniyle artış gösteriyor. Çocuklarımızı kontrol edemiyoruz ve onlara yeterince sevgi veremiyoruz. Uyuşturucu, tarihte hiç olmadığı kadar yaygınlaşıyor. Türkiye için üzücü sonuçlar doğuran bir tablo bu. Çok daha iyisini yapabilir, çözüm üretebiliriz.
#ŞiddetOECD tarafından yayımlanan yeni bir rapora göre, Almanya’da genç yetişkinlerin lise veya mesleki eğitim diploması olmadan hayata atılma oranı, diğer sanayileşmiş ülkelere kıyasla daha yüksek. Araştırmaya göre, Almanya’da gençlerin yüzde 16’sı lise veya mesleki eğitim diplomasına sahip değilken, OECD ortalaması yüzde 14. Özellikle genç erkekler arasında bu oran daha yüksek. 2023’te genç erkeklerin yüzde 18’inin bu tür bir eğitimi tamamlamadığı, kadınlarda ise bu oranın yüzde 15 olduğu belirtiliyor.
#AlmanyaALMANYA’da yaşayan Türkler nihayet vatandaşlık konusunda eşit haklara sahip oldular.Almanya’da SPD ile Yeşiller’in Gerhard Schröder başbakanlığında 1998 yılında oluşturduğu koalisyon hükümeti, 1913 yılından beri geçerli olan “kan bağına” dayalı vatandaşlık (ius sanguinis) yerine ülkede yaşayan herkese çifte vatandaşlık yolunu da açan “doğulan yere” dayalı Alman Vatandaşlık Yasası’nı hayata geçirmek için harekete geçti.
#AlmanyaTürkiye’de işsizlikten daha büyük bir sorun var, o da mesleksizlik. Bir yandan diplomalı işsizlerin sayısı artarken, diğer yandan birçok sektörde nitelikli eleman krizi yaşanıyor. Sorunun temelinde ise mesleki eğitimdeki negatif algı yatıyor... İşte öğrencilerden mezunlara, ailelerden işverenlere kadar tüm paydaşların mesleki eğitime bakış açısı ve atılması gereken kritik adımlar...
#Gülistan ALAGÖZ19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı, Türkiye’de olduğu gibi Avrupa’da da coşkuyla kutlandı. Avrupa’nın çeşitli ülkelerindeki T.C. Büyükelçilikleri ve Başkonsoloslukları tarafından etkinlikler düzenlendi. Almanya’nın çeşitli kentlerinde de şenlikler, etkinlikler düzenlendi.
#AlmanyaGeçen haftaki yazımda Almanya’da şehir içindeki ulaşımda pratik olması bakımından giderek yaygınlaşan, Paris gibi metropollerde ise, kural dışı kullanımın artması ve yayalara veya başka araçlara verdiği hasarlardan dolayı şehir içinde yasaklanan e-scooter adlı iki tekerlekli elektrikli ulaşım aracıyla ilgili Almanya verilen örnek bir davadan bahsetmiştik. Bugünkü yazımızda ise Almanya’da e-scooter için uyulması gereken trafik kurallarına kısaca bir göz atmak istiyoruz. Siz değerli okurlarımız için Almanya’da yollarda kullanacağınız çıkacağınız e-scooter’lar için en önemli trafik kurallarını derledik:
#E-ScooterTürkiye Avrupa İlişkileri Enstitüsü (TEB), Türkiye-Almanya ilişkileriyle ilgili arşiv çalışmaları sırasında Celal Bayar’ın Duisburg ziyaretini video görüntüleriyle birlikte inceleyerek gündemine aldı ve Almanya Türk toplumunun da hafızasında yer alması için çalışmalara başladı.
#ALMANYAT.C. Köln Başkonsolosu Turhan Kaya, başkonsolosluk konutunda dernek ve dini cemaat temsilcilerinin de davet edildiği bir iftar yemeği verdi. Hannover Başkonsolosu Gül Özge Kaya’nın da katıldığı iftar programında, Almanya’daki Türk toplumunun birlik ve beraberliğine vurgu yapıldı.
#Köln Başkonsolosu Turhan KayaMillî Eğitim Bakanlığı (MEB), meslek liselilerin istihdamının kolaylaştırılması için 'bölge', 'ihtisas', 'sektör içi' ve 'sektöre entegre' olmak üzere 4 yeni okul programının hayata geçirilmesini kararlaştırdı. Mesleki ve teknik Anadolu liselerinde geliştirilecek istihdam odaklı bu 4 yeni model, gelecek eğitim öğretim yılından itibaren uygulamaya geçecek.
#MEBAlmanya zor dönemlerden geçiyor. Aşırı sağın güçlendiği ve göçmenleri hedef gösteren söylemlerin giderek kabul görmeye başladığı bir dönem. Koronavirüs salgını ve Rusya-Ukrayna savaşının ardından başlayan enerji krizinin tetiklediği ekonomik sorunlar giderek hissediliyor. Ve böyle bir dönemde göçmen STK’ların faaliyetleri, söylemleri daha da önem kazanıyor. Özellikle ekonomi derneklerinin, daha fazla öne çıkarak göçmenlerin ekonomiye katkısının görünür olmasını sağlaması gerekiyor. İşte bu derneklerden biri de ATİAD. Her sektörden temsilcisi var ATİAD’ın. Ben de Alman ekonomisine büyük katkı sağlayan ve istihdam yaratan döneri sordum. Neden ‘Made in Germany’ diyorlar? Bu soruya Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Sayın hiç tevazu göstermeden cevap veriyor: “Döneri dünyaya biz tanıttık.”
#AlmanyaMilyonlarca öğrenci 19 Ocak Cuma günü karnesini alacak. Yarıyıl tatili sebebiyle 15 gün eğitime ara veren öğrenciler staja da ara vermiş olacak. 15 tatilde stajyer maaşı yatar mı? sorusu da öğrencilerin merak ettiği konular arasında yer alıyor. Öğrencilerin 1. dönemi sona erdiğinde, yaptıkları stajlar da ilk dönem için sona erer.
#15 TatilAlmanya’nın Hessen eyaletinde 2016 yılından bu yana faaliyet gösteren Hessen Eğitim Platformu, Frankfurt Büyükşehir Belediyesi’nin ‘Entegrasyon Ödülü’nü aldı. Bir grup eğitim gönüllüsünden oluşan platform adına ödül, Frankfurt Belediye Başkanı Nargess Eskandari-Grünberg tarafından girişimin kurucusu öğretmen Yadel Oktay-Coşkun’a verildi.
#AVRUPADAN HABERLER