Güncelleme Tarihi:
FEDERAL Meclis’te 2024 Ekonomi Raporu tartışmaları sırasında muhalefet partileri, SPD, Yeşiller ve FDP’den oluşan koalisyon hükümetine yönelik suçlamaları sürdürdü. Pandemi bitmeden Rusya’nın Ukrayna’da başlattığı savaş nedeniyle enerji alanında yaşanan kriz nedeniyle ekonomik alanda ciddi sıkıntılar yaşandığına dikkati çeken Federal Ekonomi Bakanı Robert Habeck, geçen yıl yüzde 1.2’de kalan ekonomik büyümenin bu yıl 0.2’ye düşmesinin beklendiğini yineledi. Ancak geçen yıl yüzde 5.9 olan enflasyonun bu yıl 2.8’e düşeceğini ve başta doğal gaz olmak üzere enerji fiyatlarında düşüşün devam edeceğini söyledi. Habeck, “Enflasyon düştü, faiz de düşüşte, kimsenin tedirginlik duymasına gerek yok” dedi. Devlet yatırımlarının 1990’lı yıllardan bu yana en yüksek düzeye ulaştığının altını çizen Habeck, bürokrasinin azaltılması ve işletmelere destek yoluyla yaşanan resesyonun atlatılacağını söyledi. “Hükümet olarak biz daha fazlasını yapabiliriz. Daha fazlasını yapmak isteriz” diyen Habeck, Federal Anayasa Mahkemesi’nin işletmelere yardım için öngörülen 60 milyar Euro hacimli katkı payını iptal etmesi nedeniyle bu alanda sıkıntı yaşandığını belirtti. Ancak Alman şirketlerin rekabet gücünün artırılması için hükümetin gereken her türlü desteği vermekte kararlı olduğunu da vurguladı.
NİTELİKLİ İŞÇİ SIKINTISI
Habeck, Alman ekonomisinde en büyük sorunun şu anda olduğu gibi ileriye dönük olarak da kalifiye eleman ve düz işçi sıkıntısı sorunu olduğunun altını çizdi. Almanya’da şu anda meslek eğitimi yapmamış 2.6 milyon gencin bulunduğunu hatırlatırken, bu gençlere kendilerini farklı alanlarda geliştirmeleri için destek verilmesini istedi. Almanya’da daha fazla kadının iş piyasasına kazandırılmasının kaçınılmaz olduğunu vurgulayan Habeck, Almanya’nın yurt dışından gelecek kalifiye elemanlara ihtiyacı olduğunu belirtti. Habeck, “Biz yurt dışından gelen ve gelecek olan bu insanlara partner, dost ve Alman gözüyle bakmazsak, Alman ekonomisi altüst olur” uyarısında bulundu.
MUHALEFETTEN SUÇLAMALAR
Başta ana muhalefet CDU/CSU olmak üzere sağ popülist AfD ile Sol Parti ve Birlik Sahra Wagenknecht (BSW) ise hükümete ağır eleştiri ve suçlamalarda bulundu. CDU Genel Başkan Yardımcısı Julia Klöckner, hükümeti ekonomik alanda canlılık yaşanması için doğru dürüst girişimde bulunmamakla suçladı. “Şu ana kadar olduğu gibi bundan sonra da ekonomik alanda bir şey yapmak istemediğinizi görüyoruz. Bizi korkutan da bu. Biz, sosyal devletin gücünü kaybetmesinden korkuyoruz. Bu da hükümetin suçu” dedi.
CDU’lu Jens Spahn görüşmeler sırasında Başbakan Olaf Scholz’un Federal Meclis’te bulunmamasını eleştirdi. Spahn, “Buraya bir uğrayıp kendini gösterseydi, çok iyi olurdu” dedi. CSU Federal Meclis Grup Başkanı Alexander Dobrindt de “Almanya ekonomik alanda büyümede Avrupa sonuncusu. Bu da SPD, Yeşiller ve FDP’den oluşan koalisyonun iflas ettiğini göstermektedir” dedi. AfD’li, Sol Partili ve BSW’li konuşmacılar da hükümet partilerini ülkeyi çıkmaza sürüklemekle suçladılar.