Balıkçı Kahraman hem İstanbul’un hem de Türkiye’nin klasikleşmiş balıkçılarından. Kalkanıyla biliyoruz ama salatası da, ızgara kalamarı da bir o kadar ünlü; lakerdası, kabak tatlısı, ekmeği de bir o kadar lezzetli. “Başka türlü olmaz” diyerek haftanın 7 günü restoranda olan Kahraman Altun’la mutfağına girdik, sonra da birlikte yemeklerini yiyip sohbet ettik.
#Melis YılmazMeşe palamudu, yapısı itibariyle yenilip yenilmediği merak edilen ağaç meyveleri arasında yer alıyor. Meşe palamudu yenilebilir, ancak doğrudan tüketilmeden önce belirli işlemlerden geçmesi gerekir. Meşe palamudu, genellikle besin değeri yüksek olsa da, insanlar için doğrudan tüketimi güvenli olmayabilir çünkü palamut, tanen adı verilen bileşenler içerir.
#Meşe Palamudu'Ayhan Bora Kaplan' davasında nihai karar açıklandı. Ayhan Bora Kaplan suç örgütüne ilişkin 61 sanığın yargılandığı davada, örgüt elebaşı Bora Kaplan'a "silahlı suç örgütü kurmak ve yönetmek", "8 kişiye yönelik kasten yaralama", "2 kişiye yönelik kişiyi hürriyetinden yoksun kılma", "ağırlaşmış yaralamaya azmettirme" ve "suçluyu kayırmaya azmettirme" suçlarından toplam 68 yıl hapis cezası verildi.
#Ayhan Bora KaplanYazın kavurucu sıcağını üzerinden atan Akdeniz’in dingin, Karadeniz’in esintili, Ege’nin gölgeli duraklarında mutlaka mola verdirecek çok lezzetli adresleri derledim. Yollarda bulacak, tadına doyamayacaksınız. Köftecilerden esnaf lokantalarına bu geniş yelpazede her zevke uygun bir seçenek var.
#KaradenizÜlkemiz, zengin doğası ve kültürel mirasıyla dikkat çekerken, milli park sayısı da her geçen gün artıyor. Son olarak Sivas’ın Divriği ilçesi, tarihî ve doğal zenginlikleriyle birlikte milli park ilan edilerek Türkiye’nin 50'nci milli parkı oldu. Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü verilerine göre, Divriği’nin bu yeni statüsü, bölgenin doğa ve tarih tutkunları için cazibe merkezi haline gelmesini sağlayacak. Biz de bu güzel gelişme sonrası, güz mevsiminin en çok yakıştığı 8 milli parkı derledik. İşte tam da şu sıralar büyüleyici bir atmosfer sunan milli parklar…
#SeyahatEge’nin bereketli topraklarından çıkan zeytinden zeytinyağına, peynirden bala, el halısından gulete, pideden köfteye, domatesten kestaneye onlarca ürün değerini coğrafi işaretle de tescilliyor. Ege’nin 8 kentinin 215 ürünü coğrafi işaretli. 10’u ise Avrupa Birliği’nden de tescilli.
#1@hurriyetlezzetlihayat Instagram hesabımızda ‘Kokoreç mi midye tava mı’ diye sorduk. Takipçilerimizin yüzde 68’i kokoreci tercih etti. Bu kadar sevilen sokak lezzetimizin en iyisini yemek isteyenler için jürimize danıştık. Geleneksel tariflerden modern yorumlara ağız sulandıran önerileri sıraladık.
#KokoreçHasat zamanı bollaşan sebzeleri saklama yöntemlerinin en eskilerinden biri turşulama. Onlarca farklı çeşit ve yöntemi olan turşuların tam vakti. Kimi kısa sürede olan, kimi daha az bilinen farklı tariflerimi deneyin, hazırladığım ipuçları da iyi bir turşunun garantisi...
#Turşu37 yaşındaki kadına teşhis konduğunda kendini çok sağlıklı hissettiği bir dönemdeydi. Bir gün mutfakta yemek yaparken her şey karardı ve gözlerini açtığında kendini hastanede buldu. Doktoru ona bir nöbet geçirdiğini söyledi. Genç kadının yaşadığı nöbetin sebebi ise deyim yerindeyse kafasının içinde yaşayan bir saatli bombaydı
#Beyin TümörüDiyarbakır'da 21 Ağustos'ta kaybolan ve arama çalışmalarının 19'uncu gününde cansız bedeni bulunan Narin Güran'ın (8) mezarına, Türkiye'nin dört bir yanından gelenler, dua edip oyuncak ya da çiçek bırakıyor. Narin'in kaybolmasından sonra canlı bulana veya yerini bildirene 2 milyon lira ödül vereceğini açıklayan Erzurumlu iş insanı Ferit Kaya da kabir ziyaretinde bulundu.
#DiyarbakırAnadolu’nun en saf ürünlerini son derece dozunda duru ve rafine dokunuşlarla şekillendiriyor. Savaş Zafer, yaşadığı toprağın kültürüne sahip çıkan ve malzemesinin kıymetini bilen, özetle yeni nesle dair umutlarımızı canlandıran şeflerden. Bundan sonra adını çok daha fazla duyacağımıza eminim.
#Savaş ZaferYaz boyu kısa-uzun tatiller, yakın-uzak seyahatler için her fırsatı değerlendireceğiz. Varılan yerden çok yolda olmayı sevenlerin vazgeçemediği yol üstü yemekçilerinin en güzellerinden bir öneri listesi hazırladık. ‘Denize’ giderken kullanılan yollara göre de bölümlere ayırdık. Okurken bile müdavimlerin ağzını sulandıran, bilmeyenleri yola çıkma hevesiyle dolduracak adresler arasında salaş etçiler de var, kahvaltıcılar da; alışveriş edilecek peynirciler de var, klasikleşmiş tostçular da...
#Ebru ErkeÇanakkale son 10 yılda yakaladığı popülariteyi keşfedilecek yepyeni köyleriyle zirvede tutmayı sürdürüyor. 671 kilometre kıyısının 70 kilometreden fazlası plaj olan kentin sahilleri ormanlarla da adeta dantel gibi işlenmış. Eksilmeyen rüzgârıyla sıcak yaz günlerinin en güzel duraklarından biri olan Çanakkale’yi bu kez az bilinenleriyle anlatalım.
#ÇanakkaleBugün yapılan liseye geçiş ve birkaç haftası kalan üniversite sınavlarının biriktirdiği stresi atmak için, yaz tatilini beklemeden birkaç günlüğüne kaçılabilecek pek çok güzel nokta var. Jürimize “Sadece kafa dinleyecek, çok da uzağa gitmeyeceğiz. Büyük şehirlerin etrafında kısa bir tatil için nereyi önerirsiniz” diye sorduk. Yüzmeden yürüyüşe birçok etkinlik sunan ve henüz tatilci akınının başlamadığı seçenekleri sıraladık. m Melis Yılmaz/ melis.yilmaz@hurriyet.com.tr
#SeyahatSundas Hashmi’ye teşhis konduğunda henüz 37 yaşındaydı ve kendini çok sağlıklı hissettiği bir dönemdeydi. Bir gün mutfakta yemek yaparken her şey karardı ve gözlerini açtığında kendini hastanede buldu. Doktoru ona bir nöbet geçirdiğini söyledi. Genç kadının yaşadığı nöbetin sebebi ise deyim yerindeyse kafasının içinde yaşayan bir saatli bombaydı
#Beyin TümörüFırın kebabı, Konya mutfağının yöresel lezzetlerinden biri. Bu nefis lezzet hazırlanırken sadece kuzu etinin ön kol ve kaburga kısmı kullanılır. Etler meşe odununda birkaç meşe odununda birkaç saatte pişer. Yanında da pide ve soğan eşliğinde servis edilir. Peki Fırın kebabı nasıl yapılır, malzemeleri neler?
#Fırın Kebabı TarifiEl yapımı hamur, taptaze malzemeler ve taş fırının mest eden o son dokunuşu… Jürimizin önerileriyle hazırladığımız listemiz sizi Ege kıyılarından Akdeniz sahillerine en iyi pizzacının izini sürmeye davet ediyor. Aralarında geleneksel Napoli usulü pizza yapan da var, somonlu ve elmalı gibi farklı lezzetler deneyen de…
#Zeynep Nazlı YıldırımTunceli'de Mazgirt ile Nazımiye ilçeleri arasında, yoğunlukta meşe ağaçlarının olduğu Zargoviç Ormanı'nda dün çıkan orman yangını, hava ve karadan müdahaleyle 17 saat sonra kontrol altına alınıp söndürüldü. Bölgede soğutma çalışmaları sürüyor.
#TunceliTEMA Vakfı gönüllüsü Sezen Aksu hayatını kaybeden dostlarının adını hatıra ormanlarıyla yaşatıyor. Ünlü sanatçı son olarak 1986 yılında hayatını kaybeden yakın dostu Egemen Bostancı anısına TEMA Vakfı aracılığıyla Kilis Yeniyurt sahasında 5 bin fidanlık bir hatıra ormanı oluşturdu.
#Sezen AksuEdirne'nin Küçükdöllük köyündeki gölette yaşanan toplu balık ölümleri inceleme altına alındı. Yetkililer, yapılan ilk değerlendirmede kimyasal bir durumla karşılaşılmadığını belirterek ölümlere suyun aşırı ısınması ve oksijen yetersizliğinin neden olduğu ihtimali üzerinde durduklarını söyledi.
#Edirne