İstanbul başta, Türkiye’nin her yerinde sitelerde oturan ya da siteden yeni daire alacak okurlarımdan fahiş aidat şikâyeti yağıyor. Fahiş aidat ödememek için ne yapabileceklerini soruyorlar. Kat mülkiyeti hukuku uzmanı avukat Mustafa Şeref Kısacık, ihtiyaca uygun ve mutlaka yönetim planı incelenerek daire alınmasını öneriyor: Sitenin bir yerine üç giriş varsa aidatınız yükselir. 70 yaşında ve yaşınız gereği yüzemiyorsanız, hiç girmeyeceğiniz sitenin açık-kapalı havuzuna para verirsiniz...
#AidatKombili apartmanlarda, kaloriferin yakılmasının zorunlu olduğuna ilişkin bir yasal düzenleme yok. Kat Mülkiyeti Kanunu ve Türk Medeni Kanunu’nun komşuluk hukukuna ilişkin hükümleri, İl Hıfzıssıhha Kurulu kararları ve kamu kurumlarının bu konudaki düzenlemelerine dayanarak, komşunuz aleyhine “kombiyi yak” davası açmanız mümkün. Bu hafta da ısınma derdi ile ilgili sorularınıza devam ediyorum. Ben sordum, avukat Mustafa Şeref Kısacık yanıt verdi. Sorularınız ve Kısacık’ın yanıtları şöyle:
#KombiKış geldi çattı ve binalarda ısınma derdi başladı. Üst kattakiler çatının akmasından, kuzey cephede veya en alt katta oturanlar ısınamamaktan şikâyetçi. Binalarda çatı onarımı, mantolama nasıl yapılır? Kaç kat malikinin oyu gerekir? Çatı akıyorsa, apartman/site yöneticileri de kat malikleri kurulunu acilen toplayıp bu işi yapmak için bütçe oluşturmuyorsa, evine su akan kişi ne yapabilir? Tüm bu sorularınızı kat mülkiyeti hukuku uzmanı avukat Mustafa Şeref Kısacık yanıtladı.
#SiteAlt katınızda bir dükkân var ve bireysel ısınma sistemini hiç çalıştırmıyorsa ne yapabilirsiniz? Avukat Buğcan Çankaya’ya göre eğer aynı binayı paylaşan malik veya kiracılar, mevsimsel zorunluluk olmasına rağmen bireysel ısıtma sistemlerini yeterli oranda çalıştırmıyorsa, bu eylemden zarar gören komşular sulh hukuk mahkemesine başvurabilir.
#YazarAnkara'da bir apartmanın doğal gaz sayacına "plastik boru" takıldığı ve kaçak yolla doğal gaz kullanıldığı tespit edilerek, 216 bin lira para cezası kesildi. Apartman sakinleri, durumun fark edilmemesi için "plastik boru" ile kaçak doğal gaz hattı bağlattığı ve merkezi ısıtma ile aydınlatma sistemi için iki yıldır topladığı aidatları zimmetine geçirdiği iddiasıyla eski yönetici hakkında suç duyurusunda bulundu. Apartmanın yeni yöneticisi Cemil Olgun, "Mağduruz. Bireysel olarak ısınma sorunumuzu çözmeye çalışıyoruz. 17 gündür evlerimizi ısıtamıyoruz" dedi.
#Doğal GazMamak Kusunlar TOKİ Konutları’nda 4 yıldır çözülemeyen ısınma, güvenlik, alt yapı ve ulaşım sorunları vatandaşları isyan ettirdi. Aynı zamanda site sakini olan ahalle muhtarı Mustafa Köşkeroğlu, “4 yıldır sorunları çözen yok. Bize dayatılan yönetim şirketi çözmeyecekse bıraksın. Burayı site sakinleri yönetebelir. Doğalgaz bağlamak için ödeyemeyeceğimiz bir bedel talep ettiler” dedi.
#TokiABD yönetimi, hem Musul hem de Suriye’de yapılacak Rakka operasyonu konusunda Ankara’nın gönlünü alma eğiliminde. Diplomatik kaynaklar, ABD’nin Türkiye’nin Haşdi Şabi ve PYD konusundaki kaygılarını dikkate almaya başladığını söylerken, Milli Savunma Bakanı Fikri Işık da Musul operasyonunda Haşdi Şabi’nin kullanılmadığı konusunda bilgilendirildiklerini söyledi. Bu arada Arda Turan’ın bir Mehmetçik’in isteği üzerine Van’daki birliğe ısıtıcı göndermesi tartışma yaratırken, Savunma Bakanı Fikri Işık, “Kışlalar, kaloriferle ısıtılmıyor mu? Olayın aslını öğrenin” talimatı verdi.Türk Silahlı Kuvvetlerince konuyla ilgili inceleme başlatıldı. Isıtıcıların da Arda Turan'a iade edilmesine karar verildi.
#AbdOturduğunuz apartmanda "Isınamıyorum" diye yakıt parası indirimi istemeniz mümkün değil. Kat Mülkiyeti Kanunu’na göre yakıt gibi apartman ortak giderine arsa payınız oranında katılmak zorundasınız. Kalorifer peteklerini kendi isteğinizle sökmekte yakıt parası ödemekten kurtarmaz.
Havalar soğudu kara kış kapıda ve "kombi mevsimi" başladı. Bana da "Kombili ferdi ısınmaya ve doğalgaza nasıl geçebiliriz" mailleri yağıyor. Bu konuyu hukukçular ve belediye yöneticileri ile konuştum. Apartmanda oturanlar için öncelikle apartman yönetim kurulunun doğalgaza geçiş konusunda en az yüzde 51 çoğunlukla karar alması gerekiyor.
17 Ağustos depreminin ağır hasara yol açtığı Yalova'da yaptırılan ve anahtarları teslim edilen 5 bin 525 kalıcı konuta depremzedeler ilgi göstermiyor. Zeminleri sağlam olduğu için Subaşı Beldesi ile Çalıca ve Soğucak köylerinde yeni deprem yönetmeliklerine göre yaptırılan kalıcı konutların sadece yüzde 20'sinde oturuluyor.