Oturduğunuz apartmanda "Isınamıyorum" diye yakıt parası indirimi istemeniz mümkün değil. Kat Mülkiyeti Kanunu’na göre yakıt gibi apartman ortak giderine arsa payınız oranında katılmak zorundasınız. Kalorifer peteklerini kendi isteğinizle sökmekte yakıt parası ödemekten kurtarmaz.
MAİL atan okurum Ali B. "Doğalgaz merkezi sistemli bir apartmanda oturuyorum. Dairem kuzey cephede. Kalorifer tesisatı eski ve dairem hiç ısınmıyor. Kış boyu elektrik sobası yakıyorum. 300 YTL’lik yakıt parasından indirim yaptıramaz mıyım" diye sormuş.
Kat Mülkiyeti Kanunu’na göre kat malikleri arsa payları oranında kalorifer, su elektrik gibi ortak tesislerin işletme giderlerine katılmakla yükümlü. "Isınamıyorum" diye ortak giderden indirim istemek mümkün değil. Ama apartman yönetiminden sizin cepheniz için yalıtım yapılmasını ve dairenizdeki kalorifer peteği sayının artırılmasını talep edebilirsiniz. Komşularınız bu çözüme yanaşmazsa, dava açarak, bu tadilatları yaptırabilme imkanı var. Bu konuda Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’nun apartmanlardaki bu tip kavgalara ışık tutacak nitelikteki örnek kararı bakın şöyle:
YAKIT PARASINI ÖDETME DAVASI
Dava kat mülkiyetine tabi taşınmazın genel giderlerinden davalı payına düşen 1020 liranın ödettirilmesi isteğine bağlıdır. Mahkeme kalorifer tesisatındaki bozukluk nedeniyle davalıya ait bağımsız bölümün yeteri kadar ısınmadığı öteki kat maliklerinin gerekli onarımı yapmaya yanaşmadıkları davalının yararlandığı oranda genel giderlere katılmasının hakkaniyete uygun olacağı gerekçesiyle 340 liranın davalıdan tahsiline ve fazla isteğin reddine karar vermiş özel dairece ’Davalının yeteri kadar ısınabilmesi için gerekli davayı açabileceği ancak genel giderlerden payına düşen miktarın tamamımdan sorumlu bulunduğu’ belirtilerek, hükmün bozulması üzerine mahkeme önceki kararında direnmiştir.
Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 20. maddesi gereğince kat malikleri genel giderlere arsa payları oranında katılmakla yükümlü olup başka türlü anlaşma olmadıkça ortak yer ve tesisler üzerindeki kullanma hakkında vazgeçmek veya kendi bağımsız bölümlerinin durumu dolayısıyla bunlardan faydalanmaya lüzum ve ihtiyaç bulunamdığını ileri sürmek suretiyle avans ve gider paylarını ödemekten kaçınamazlar. O halde davalı kalorifer tesisatının bozukluğu nedeniyle yeteri kadar ısınamadığını ileri sürerek ortak giderlerden indirim yapılamsıın isteyemez. Öte yandan bağımsız bölüm sahipleri kat malikleri kurulu kararlarına uymak zorundadırlar.
Olayda kat malikleri kurulunca gerekli onarımının yaptırılmaması yüzünden zarar gördüğünü bildiren davalı sulh hakimine başvurabilir ayrıca dava açabilir. Ancak yerine getirmesi yasa gereğince zorunlu olan öncelik ve ivedilik nitelikleri taşıyan borcunun kaldırılmasını isteyemez.
YAKIT PARASINI ÖDEMEYENE İCRA
Yargıtay’ın yerleşik içtihatlarında görüldüğü gibi genel giderler ödenmesi zorunlu, öncelikli ve ivedi giderler olarak nitelendiriliyor. Apartman yöneticileri ve diğer kat maliklerinden herhangi biri yakıt parasını ödemeyen komşularına karşı dava açabilir ve icra takibi yapabilir. Ama en iyisi bu konuyu mahkemesiz "komşuluk hukuku" içinde çözmek.
Petek sökmek yakıt ödemekten kurtarmaz
Davalı kat malikinin anayapının merkezi ısınma sistemine bağlı bulunan dükkanındaki kalorifer peteklerini kendi istenciyle söküp kaldırmış olması onu ortak ısınma giderlerinden payına düşeni ödeme yükümlüğününden kurtarmaz (Yargıtay 18. Hukuk Dairesi 2001/3889 esas)
Kat maliki kurulmuş ve çalışmakta olan ortak kaloriferi kullanmadığını ya da yararlanmak istemediğini ileri sürerek, bu ısınma giderinden payına düşeni ödemekten kaçınamaz. (Yargıtay 18. Hukuk Dairesi 1994/9452 esas)
Genel ısıtmalı anayapıda kat maliki bağımsız bölümüne özel kat kaloriferi yaptırdığı gerekçesiye genel kalorifer giderine katılmaktan kaçınamaz. (Yargıtay 5. Hukuk Dairesi 1984/11771 esas)
Kat maliki ortak kalorifer tesisatının bağımsız bölümü yeteri derecede ısıtmadığı nedenine dayanarak kendiğilinden özel ısıtma tesisatı yaptırmamaz ve otak ısınma giderlerine katılmaktan kaçınamaz. (Yargıtay 5. Hukuk Dairesi 1978/83 esas)