Ergenlik dönemi ile birlikte başlayan âdet kanamaları ilerleyen yıllarda doğal bir sürecin parçası olarak son bulmaktadır. Adet görmeye başlamak nasıl yaşamın doğal bir parçası olarak kabul edilse de adetlerin son bulması ya da başka bir deyişle menopoz da bir hastalık değil hayatın doğal döngüsünün bir parçası olarak kabul edilmelidir.
#MenopozKadınların yaşam döngüsü içerisinde fizyolojik bir süreç olarak tanımlanan menopoz dönemi ortaya çıkan önemli biyolojik, psikolojik ve sosyal değişimler nedeniyle aslında kritik bir geçiş dönemidir. Yaşam kalitesini düşüren belirtileri nedeni ile çoğu kadını sosyal hayatından uzaklaştıran menopoz dönemi alınacak önlemler ile daha keyifli geçirilebilir.
#MenopozKadın hastalıkları ve doğum uzmanı Prof. Dr. Zehra Neşe Kavak ‘Kadın Olmak & Ötesi’ kitabıyla kadın sağlığı hakkında kapsamlı ve kolay anlaşılır bir rehber hazırladı. Kitap kadın okuruna ergenlik döneminden itibaren kendi bedenini tanımasını öneriyor. Prof. Dr. Kavak toplumdaki asıl yanlışınsa “Kariyer de yaparım, çocuk da” telaşı olduğunu dile getiriyor: “Hangisi önceliğinizse diğeri aceleye geliyor. Kadınlar önce kendilerinin ne istediğine bakmalı.”
#Prof. Dr. Zehra Neşe KavakAmenore Latince kökenli bir kelimedir. Tıp sektöründe bir hastalığı belirtmek amacıyla kullanılmaktadır. Kadınların adet dönemiyle ilgili bir rahatsızlıktır. Dolayısıyla da sadece kadınlarda görülmektedir. Amenore kendi içerisinde de belirtileri nedeniyle bazı alt dallara ayrılmaktadır. Sizler için amenore nedir, belirtileri nelerdir ve amenore tanısı ve tedavi yöntemleri nelerdir detayları ile derledik.
#Amenore Nedir Belirtileri Nelerdir?Genellikle östrojen hormonunun neden olduğu ve iyi huylu tümör olarak bilinen miyomlar, üreme dönemindeki her 5 kadından 1’inde görülmektedir. Oldukça yaygın olarak rastlanılan miyomlar, rahmin kas tabakasından kaynaklı ortaya çıkar. İyi huylu tümör olarak adlandırılır ve çok ender vakalarda kansere dönüştüğü görülmüştür. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Nurcan Dalan, miyom ile ilgili merak edilenleri cevapladı.
#MiyomKadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Tülay Çağlar, menopozun belirtileri, dönemleri ve tedavisi hakkında önemli bilgi verdi, iklim şartlarının bile, menopoza giriş yaşında bir etken olduğunu ifade ederek menopoz sürecini rahat geçirmek isteyen kadınlara önerilerde bulundu.
#Menopoz18 Ekim Dünya Menopoz Günü sebebi ile önemli uyarılarda bulunan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı. Dr. Öğr. Üyesi Suat Süphan Erşahin, “Dünyada ortalama menopoz yaşı 45-55 arasında. Ülkemizde ise en sık 48-49 yaş aralığındaki kadınlarda başlıyor. Fakat 40 yaşından önce menopoza girilirse nedenleri patolojik açıdan araştırılmalı” dedi.
#MenopozTürkiye'de menopoza girme yaşının ortalama 47-49 civarında olduğunu belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Çiğdem Pulatoğlu, “Menopozda temel sorun östrojenin azalmasıdır. Bu nedenle soya fasulyesi, nohut, mercimek, keten tohumu gibi gıdalar menopoz şikâyetlerinin azalmasında faydalı olabilir” dedi.
#Menopoz30'lu yaşlar kadınlar için ayrıca dikkat edilmesi gereken dönemleri içeriyor. İş ve kariyer kaygısı gibi çeşitli nedenlerle anne olma hayallerinin ertelendiği 30’lu hatta 40’lı yaşlar, yine bu dönemde ansızın kapıyı çalabilen ciddi hastalıklar ve menopozun baş gösterdiği 50’ler derken, kadınlar hayatın sihirli dönemeçlerinde dört mevsimi bir arada yaşıyor.
#Anne OlmakCanınız hiçbir şey yapmak istemiyorsa, kendinizi sinirli, yorgun ve kaygılı hissediyorsanız, bir yandan baş ve karın ağrısıyla, bir yandan kabaran iştahınız ve şişen vücudunuzla mücadele ediyorsanız, adet öncesi sendromuyla karşı karşıya olabilirsiniz. Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü’nden Op. Dr. Baran Celtemen, adet öncesi sendromu ve sendromla baş etme yöntemleri hakkında bilgi verdi.
#AdetKadın hastalıklarında erken teşhis yaşam kalitesi ve süresi açısından büyük önem taşıyor. Buna rağmen bazı ciddi hastalık belirtileri kadınlar tarafından göz ardı edilebiliyor. Oysa düzensiz adet kanamaları, karında şişlik, ağrılı adet dönemi gibi belirtiler çeşitli jinekolojik kanserlerin sinyalini verebiliyor.
#KadınKadın hastalıklarında erken teşhis yaşam kalitesi ve süresi açısından büyük önem taşıyor. Buna rağmen bazı ciddi hastalık belirtileri kadınlar tarafından göz ardı edilebiliyor. Oysa düzensiz adet kanamaları, karında şişlik, ağrılı adet dönemi gibi belirtiler çeşitli jinekolojik kanserlerin sinyalini verebiliyor. Kadınların, yaşadıkları değişimleri takip etmesi ve olağandışı durumlarda mutlaka bir uzmana danışmaları gerekiyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü’nden Doç. Dr. Veysel Şal, kadınlarda ciddi hastalıkların sinyali olabilecek ve göz ardı edilmemesi gereken belirtiler hakkında bilgi verdi.
#Genel SağlıkHer 3 kadından birinde görülen miyomlar özellikle üreme çağında sık görülüyor. Adet düzensizliğinden ağrıya, kısırlıktan düşüğe kadar pek çok olumsuz tabloya neden olan miyomlar, kişiye özel tedavilerle kontrol altına alınabiliyor. Jinekolojik Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Göçmen, miyom ve tedavisi hakkında bilgi verdi.
#MiyomAdet öncesi gerginlik sendromu kadınlarda adetten yaklaşık 1 hafta önce başlayan ruhsal ya da fiziksel birtakım sıkıntı ve gerginlik belirtileridir. Bu şikayetler genellikle adetin görülmesiyle birlikte birkaç gün içinde kaybolsa da, iş ve sosyal yaşamı olumsuz etkileyebilmektedir.