Hepimizin başına gelmiştir. Çok açızdır, ekmeğin arasına bir şeyler sıkıştırıp yiyerek açlığımızı bir süreliğine de olsa ertelemek isteriz. Ekmek torbasını açıp iki dilim ekmek çıkarırız. Tam elimiz peynire uzandığında ekmeğin üzerindeki minik gri-beyaz küf öbekleri dikkatimizi çeker. “Aa ekmek küflenmeye başlamış” deriz, o küflü kısımları koparır atar, sandviçimizi hazırlamaya kaldığımız yerden devam eder, sonra da oturur afiyetle yeriz.
#Küflü EkmekKedi tırmalaması ile kuduz bulaşır mı sorusu gündemde yer alıyor. Kuduz; çakal, kurt, tilki, kokarca, sırtlan, ayı, yarasa gibi doğadaki tüm vahşi memeliler ve eğer aşılanmamışlarsa köpek, kedi, inek, eşek gibi evcil memeli hayvanlar arasında varlığını sürdürür. Bu hayvanlar tarafından ısırılan insanlara bulaşarak hastalık oluşturur. Sanıldığının aksine sincap, sıçan, fare, hamster gibi kemirgen hayvanlar ve tavşanlar taşıyıcı değildir ve bu hayvanlar tarafından ısırılma bir risk oluşturmaz.
#KedilerABD’li Joseph DeRuvo başparmağındaki kemik çıkıntısının verdiği rahatsızlık nedeniyle yaklaşık 20 yıldır her yerde çıplak ayakla dolaşıyor. Çoğu zaman olumsuz tepkilere hedef olan DeRuvo, oturduğu kafelerden, restoranlardan ve alışveriş yaptığı mağazalardan ayakkabı giymediği gerekçesiyle sıklıkla kovulsa da tutumunda kararlı. İşte DeRuvo'nun ilginç hikâyesi…
#Joseph Deruvo Jr.Kedi tırmalaması ile kuduz bulaşır mı sorusu gündemde yer alıyor. Kuduz; çakal, kurt, tilki, kokarca, sırtlan, ayı, yarasa gibi doğadaki tüm vahşi memeliler ve eğer aşılanmamışlarsa köpek, kedi, inek, eşek gibi evcil memeli hayvanlar arasında varlığını sürdürür. Bu hayvanlar tarafından ısırılan insanlara bulaşarak hastalık oluşturur. Sanıldığının aksine sincap, sıçan, fare, hamster gibi kemirgen hayvanlar ve tavşanlar taşıyıcı değildir ve bu hayvanlar tarafından ısırılma bir risk oluşturmaz.
#Kedi TırmalamasıAnkara Üniversitesi Veteriner Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ebubekir Ceylan, kuduz hastalığına karşı uyardı. Prof. Ceylan “Şu an için Ankara’da bildirilen bir kuduz vakası yok ancak ülkemiz kuduz yönünden hala endemik bir bölge. Yılda yaklaşık 250 bin kuduz riskli temas bildirimi yapılmakta” dedi.
#Ankara Üniversitesi Veteriner FakültesiKediden kuduz bulaşır mı sorusu gündemde yer alıyor. Kuduz; çakal, kurt, tilki, kokarca, sırtlan, ayı, yarasa gibi doğadaki tüm vahşi memeliler ve eğer aşılanmamışlarsa köpek, kedi, inek, eşek gibi evcil memeli hayvanlar arasında varlığını sürdürür. Bu hayvanlar tarafından ısırılan insanlara bulaşarak hastalık oluşturur. Sanıldığının aksine sincap, sıçan, fare, hamster gibi kemirgen hayvanlar ve tavşanlar taşıyıcı değildir ve bu hayvanlar tarafından ısırılma bir risk oluşturmaz.
#Kediden Kuduz Bulaşır Mı1933 yılında kurulan ve toplam 2 bin 34 türün sergilendiği, Türkiye’nin ilk zooloji müzesi 7 yıl sonra yeniden açılıyor. İstanbul Üniversitesi bünyesindeki Zooloji Müzesi, deprem riski nedeniyle İstanbul Beyazıt'ta bulunan binasından taşınmış, koleksiyonlar ise koruma altına alınmıştı.
#İstanbulüniversitesiTürkiye'nin ilk Zooloji Müzesi 7 yıl sonra yeniden açılıyor. İstanbul Üniversitesi bünyesindeki Zooloji Müzesi, deprem riski nedeniyle Beyazıt'tan taşınmış, koleksiyonlar ise koruma altına alınmıştı. Kasım ayında yeniden ziyarete açılacak müze hakkında bilgi veren İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Çevre Biyolojisi ve Ekolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Oya Özuluğ, "2015 yılında Beyazıt'taki binamız için deprem riskinden dolayı yıkım kararı alındı. Bu karardan sonra yaklaşık 7 senedir bu örnekler koruma altındaydı. Tekrar açılıyor. Dünyanın birçok kıtasına gidip görme şansınızın olmadığı örnekleri buradan görebiliyorsunuz" dedi. İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Fatih Dikmen, "Bu koleksiyonlar 7 yıl boyunca kapalı ortamda kaldığı için bazı örneklerimizin tozlanma durumları vardı. Taşınırken kırılmalar söz konusu oldu. Mirası devraldık ve geliştirmeyi hedefliyoruz" diye konuştu.
#İstanbulSon dakika haberine göre; Muğla’nın Marmaris ilçesinde dün akşam saatlerinde başlayan ve rüzgarın da etkisi ile büyüyen orman yangınına müdahale sürüyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Marmaris'te helikopterle inceleme yaptı. Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, yangının büyük ölçüde kontrol altına alındığını açıkladı. Bakan Kirişci, "Büyük ölçüde yangın kontrol altına alındı diyebiliriz ama esinti ile bir yerden başka yere sıçraması da mümkün olabilir" dedi. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ise "Yangın başladığı andan itibaren sosyal medya şeytanlığı devreye girdi, çok açık söylüyorum. Allah'tan korkmaz, milletten utanmaz bir tayfa var" ifadelerini kullandı.
#MuğlaTavşan, ülkemizde sıkça merak edilen ve hakkında araştırma yapılan hayvanlardan biridir. Özellikle çocuklar tarafından Tavşan sevilen ve bundan dolayı merak edilen hayvanlar arasındadır. Bu bakımdan tavşan yavrusuna da ne dendiğini ve ne ad verildiğini öğrenebilir konu ile ilgili derinlemesine bilgi sahibi olabilirsiniz. Tavşan yavrusuna ne denir ve ne ad verilir? Tavşanın yavrusu nedir tüm detayları ile derledik.
Oksijenli solunum yapan canlılar sıklıkla araştırılan konular arasındadır. Özellikle araştırma bakımından önem taşıyan konular arasında yer almaktadır. Bu bakımdan Oksijenli solunum yapan canlılar nelerdir ve ortak özelliklerini öğrenebilir ve buna göre rahatlıkla bilgi sahibi olabilirsiniz. Oksijenli solunum yapan canlılar nelerdir ve ortak özellikleri nelerdir detaylarıyla derledik.
Karadeniz'de bu yıl fazla görülmeye başlayan yunus ölümlerinin araştırılması için başlatılan çalışmalar sürüyor. Çalışmaları, Ukrayna Deniz Biyolojisi Enstitüsü Deniz Memelileri Laboratuvarı'ndan Dr. Karina Vyshniakova ile ZBEÜ'den Prof. Dr. Mustafa Sözen sürdürüyor. Ölü yunusun kulak kemiklerinin yanı sıra doku örnekleri de alan akademisyenler, bir yıl sürecek araştırma sonucunda çeşitli bulgular elde etmeyi hedefliyor.
#KaradenizMatematik konuları arasında yer alan kümelerde ortak yöntemi önemli konular arasındadır. Kümelerde ortak özellik konusunun iyi anlaşılması ilerleyen konuların iyi anlaşılması açısından önem teşkil etmektedir. Matematik konuları sadece okul yıllarında değil hayat boyunca gerekli olmaktadır. Kümelerde ortak özellik konusunu araştırırken önce küme konusunu anlamak gerekir. İşte, merak edilen tüm detayları derledik.
#Eğitimİnsanları içeren bir grup olan memeliler, kılları ve omurgalıları olan sıcakkanlı hayvanlardır. Bilim adamları, Dünya üzerinde, kabaca beşte birinin tehdit altında olduğu veya neslinin tükendiği bilinen 5.400'den fazla memeli türü tespit etti. En tehdit altındaki memelilerden biri, maymunları ve maymunları içeren primatlardır. Peki, memeliler nedir, memelilerin sınıfları ve özellikleri nelerdir tüm detayları ile derledik.
#Memeli HayvanlarGünümüzde dünya üzerinde pek çok hayvan bulunmaktadır. Özellikle balina türleri de en çok merak edilenler arasında gösteriliyor. Balina türleri ve özellikleri nelerdir? Balinanın türü nedir, kılları var mı? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
Baykuş; kuşlar kategorisinin karinalılar kısmında bulunan ve gece yırtıcıları grubunda bulunan bir kuş türüdür. Baykuşların Latince dilindeki ismi; Strigiformes şeklindedir. Baykuşlar; gece avlanmalarıyla popülerdir. Diğer yırtıcı türlere göre çok değişik özellikleri vardır. Çok gelişmiş olan görme becerisi ve vücut yapısına sahiptir. Peki, baykuş türleri nelerdir, kaç çeşit baykuş vardır? Baykuşlar nerede olur ve yaşar detayları ile derledik.
İnsansı görünümü ile bilinen maymunlar, memeli hayvanlar grubunda yer alır. Bununla birlikte içinde lemur ve insanların da bulunduğu primatlar sınıfında yer alır. Antarktika dışında kalan tüm kıtalarda farklı maymun türleri yaşıyor. Maymunların en önemli özellikleri arasında ise, her ortama çabuk bir şekilde uyum sağlamalarıdır. Aynı zamanda da maymunların, taklit yetenekleri de çok gelişmiştir. Maymun türleri ve isimleri nelerdir detayları ile derledik.
Rejenerasyon biyolojinin en önemli konularından bir tanesi olup son derece ilginç ve dikkat çekici olması nedeniyle çoğu kişi tarafından araştırılan konulardan biridir. Sizin için çok sorulan Rejenerasyon nedir ve örnekleri nelerdir? Rejenerasyon ile üreyen hayvanlar ve örnekleri konularını detaylarıyla derledik.
#Rejenerasyon Nedir Ve Örnekleri Nelerdir?İngilizcede animal ve beast kelimeleri hayvan anlamına gelir. Bu kelimeler kadar yaygın kullanılmayan ''brute'' ve ''habitat'' kelimelerinin sözlük anlamı da hayvandır. Hayvanlar demek içinse kelimenin sonuna ''s'' eklenir. Örneğin ''Animals'' ya da ''Beasts''. İngilizcede hayvan isimleri, yazılışı ve telaffuzu nasıl? Sizin için örnek cümleler ile birlikte derledik.
#İngilizce Ev Hayvanlarının İsimleri Yazılışı Ve Telaffuzu'Denizlerin çöpçüsü' martılar dünyanın her yerinde benzer bir tehlikeyle karşı karşıya: İnsan yiyecekleriyle beslenmeye alışıyor, avlanmayı bırakıp kilo alıyorlar. Bunun hem martılara hem de ekosistemin geneline etkilerini uzmanlara sorduk.
#Martıİzmir Hayvanat Bahçesi uzun yıllardır ziyaretçilere açık bir hayvanat bahçesidir. Her yıl binlerce kişi buraya gelerek değişik türdeki hayvanları görmüş olurlar. Yazımızda İzmir hayvanat bahçesi nerededir, nasıl gidilir, hayvanları, giriş ücreti ve ziyaret saatleri ile ilgili bilgileri derledik.
#İzmirEskişehir Hayvanat Bahçesi Eskişehir'in gezilip görülecek en önemli yerlerinden biridir. Her yıl binlerce yetişkin ve çocuk burayı ziyaret etmektedir. Eskişehir Hayvanat Bahçesi nerede, hayvanları, giriş ücretleri ve ziyaret saatleri ile ilgili bilgileri sizler için derledik.
#SeyahatÇevremizdeki canlı varlıklar dörde ayrılır. Bitkiler ve hayvanlar dışında mantarlar ve mikroskobik varlıklar da canlı sınıfına girer. Ağaçlar ve evcil hayvanlar en sık gördüğümüz varlıklardır. 3. sınıflar için çevremizdeki varlıkları özellikleri ile birlikte anlattık.
#3. Sınıf Fen Bilimleri Çevremizdeki Varlıkları Tanıyalım Konu Anlatımıİçinde yaşadığımız dünyada iki çeşit çevre vardır. Bunlara ''Doğal Çevre'' ve ''Yapay Çevre'' denir. Ormanlar, ağaçlar, göller doğal çevrenin içerisinde yer alır. Parklar, bahçeler ve binalar ise doğal çevrenin içinde bulunur. 3. sınıflar için ben ve çevrem konusunu anlattık.
#3. Sınıf Fen Bilimleri Ben Ve Çevrem Konu AnlatımıÜreme, canlıların devamı için sıklıkla gerçekleşmekte olan bir olaydır. Özellikle türlerin çeşitliliğinin artması ve devam etmesi için büyük önem taşımaktadır. Bundan dolayı üremenin nasıl gerçekleştiğini öğrenebilir ve canlıların devamı hakkında bilgi sahibi olabiliriz. Sizler için, hayvanlarda ve bitkilerde üreme büyüme ve gelişmenin nasıl gerçekleştiğini detaylı şekilde anlattık.
#7. Sınıf Fen Bilimleri Bitki Ve Hayvanlarda Büyüme Ve Gelişme Süreçleri Konu AnlatımıDiyarbakır'ın tarihi surlarıyla birlikte, 2015 yılında Türkiye'nin 14'üncü miras alanı olarak Dünya Mirası Listesi'ne eklenen Hevsel Bahçeleri, Dicle Nehri kıyısına dökülen hafriyatla kirletiliyor. Dicle Üniversitesi Biyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Kılıç, Hevsel'in çöp alana dönüştürülmesinin üzücü olduğunu belirterek, "Hafriyat buranın doğal yapısını, burada yaşayan ve üreyen canlıları olumsuz etkilemektedir. Eğer bu genişlerse, listeden çıkma durumunda bile kalabiliriz. Bu büyük bir tehdittir" dedi.
#UNESCO