Asrın hastalığı olan kanseri önlemek mümkün mü? Kanserden korunmak için hayat tarzımızı nasıl değiştirmek gerekiyor? İklim kriziyle kanserin nasıl bir bağlantısı var? Uzun yıllardır konuyla ilgili çalışan ve kanser hakkında bir de kitap yazan Dr. Sevil Öz uyarıyor: “Bizi kanser yapan her şey küresel ısınmaya, küresel ısınmaya sebep olan her şey kansere neden oluyor!”
#Kanser HaftasıMeme kanseri tedavisi sürecimi anlattığım ve röportajlarla desteklemeye çalıştığım yazı dizisinin son gününü ruhsal ve bedensel beslenmeye ayırmak istiyorum. Çünkü bu süreçte bir kez daha gördüm ki, ‘Komşumuza iyi geldi, sen de şunu ye’ lobisi çok güçlü. Elbette haklı oldukları noktalar da var. İnsan, ‘Belki iyi gelir’ umudu ile hepsini de denemek istiyor ama tersi de mümkün, iyi gelmeyebilir. İstedim ki, kulaktan dolma bilgi ile değil de tedavi sürecinde beslenmenin önemini ve kansere yakalanmamak için neler yapılması ve dahası ruhu nasıl beslemek gerektiğini uzmanlar anlatsın.
#Meme KanseriKadınlarda meme kanseri, akciğer kanserinden sonra kansere bağlı ölüm sebepleri arasında ikinci sırada yer alıyor. Mamografi ile meme kanserine tanı koyarak erken teşhis ile hayat kurtarmak mümkün. Genellikle kadınları ürküten mamografinin hiçbir zararı bulunmamaktadır. Özellikle 40 yaş ve üzeri kadınların düzenli olarak yaptırması gereken mamografi nedir, nasıl çekilir, mamografi ne zaman ve neden çekilir tüm detaylarıyla derledik.
#Mamografi Nedir?Meme kanseri kadınlarda en yaygın görülen kanserlerdendir. Diyabet ile kanser tipleri arasındaki ilişkiler bilim insanları tarafından uzunca yıllardır araştırılmakta, özellikle diyabetik hastalarda kanser oranlarının yüksek olduğu bildirilmektedir.
#Meme KanseriMeme kanseri, fiziksel bir sorun olmasının yanı sıra kadının ruhsal ve estetik dünyasını da etkiliyor. Onkolojik ve plastik cerrahi prensiplerinin birlikte uygulandığı onkoplastik meme cerrahisi, duygusal iyileşmelerine destek vererek, onlara güven kazandırıyor.
#Meme KanseriMeme kanserinin erken tanı ve tedavisinin önemine dikkat çeken Radyoloji Uzmanı Dr. Filiz Çelebi, düzenli tarama ve erken tanı olanakları sayesinde yüzde 90’a varan oranda başarıya ulaşıldığını belirtti. Çelebi, erken teşhiste öne çıkan yöntemler hakkında ise önemli bilgiler paylaştı.
#Radyoloji Uzmanı Dr. Filiz ÇelebiMeme kanseri kadınlarda en sık görülen kanser türü ve genetik yatkınlık hastalık riskini yüzde 70-80 oranında artırıyor. Başta BRCA1 ve BRCA2 genlerindeki mutasyonlar olmak üzere ailede de hastalığa rastlanması bu riskin temelini oluşturuyor. Ancak tüm bu olumsuzluklar, kesinlikle meme kanseri anlamına gelmiyor.
#MamografiMemede fibrokistik hastalık özellikle 30-50 yaş arası bayanlarda daha sık görülür. Kadınların yaklaşık %60’ını ilgilendirecek kadar yaygın bir durumdur. Tıbbi Farmakoloji ve Fitoterapi Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Iraz, fibrokistik meme hakkında bilgiler verdi.
#FibrokistikTürkiye'de menopoza girme yaşının ortalama 47-49 civarında olduğunu belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Çiğdem Pulatoğlu, “Menopozda temel sorun östrojenin azalmasıdır. Bu nedenle soya fasulyesi, nohut, mercimek, keten tohumu gibi gıdalar menopoz şikâyetlerinin azalmasında faydalı olabilir” dedi.
#MenopozSilivri açıklarında geçen hafta meydana gelen Richter ölçeğine göre 5.8 büyüklüğündeki depremden etkilenen İstanbul Üniversitesi - Cerrahpaşa Veteriner Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi de hizmete kapatıldı.
#SilivriTürkiye’deki kanser istatistiklerine göre de meme kanseri kadınlarda en sık görülen kanser olup, kadınlarda gelişen tüm kanserlerin yüzde 25'ini oluşturuyor. Yürekleri ferahlatan haber ise tedavideki büyük gelişmeler sayesinde erken tanı konulduğunda meme kanserinde tam şifa sağlanabilmesi!
#Meme Kanseri İçin Alınabilecek Önlemler